Det är inte bara Herrens vägar som äro outgrundliga…

Billig norsk el blir en guldgruva för Sverige

Just nu är det överkapacitet på billig el från norra Norge. Eftersom Norge har dålig överföringskapacitet från norr till söder, har det nu resulterat i att Sverige köper denna billiga el från norra Norge – el som sedan överförs via svenska ledningar ner till södra Sverige. Därifrån säljs den dyrt tillbaka till södra Norge.

Nordeas analytiker Robert Näss har beräknat att Sverige fram till nu tjänat närmare 2 miljarder kronor på flödet.

På ett sätt är det här förmodligen bra – att den norska elen kommer till användning tack vara det svenska överföringssystemet som är bättre utbyggt än det norska.

Samtidigt känns det lite knepigt att man kan tjäna så mycket pengar på att bara vara mellanhand.

Undrar om man kan ligga och “lurpassa”, att vänta med att sälja elen då priset kanske blivit ännu högre. Som på aktiemarknaden. När är det läge att köpa – och att sälja? Det är frågan.

Men så fungerar kapitalismen. Det är inte bara Herrens vägar som äro outgrundliga.

PS. Jag har inte lyckats få fram uppgifter om vilket eller vilka svenska elbolag som tjänar pengar på detta.

Dessutom är elmarknaden svår att förstå. Olika bolag producerar elen. Andra äger kablarna som transporterar elen. Sedan styrs elhandeln genom börsen där handeln huvudsakligen sker på Nasdaq. Men det finns flera elbörser. En stor mängd el handlas också via mäklare.

För en vanlig Svensson är det näst intill omöjligt att veta hur elmarknaden funkar. Dessutom ska man också välja elbolag i detta valfrihetens Shangri-La.

Ungefär som tågtrafiken. Olika bolag som kör tågen. Andra bolag som ansvarar för rälsen. Underhåll av rälsen som läggs ut på entreprenad. Till slut vet man inte vem som egentligen ansvarar för vad.

Alla skyller på SJ när det strular utan att ens veta om det är SJ som har ansvaret för det som strular. Yttersta ansvaret bör dock politiken ha, de som styckmördat och sålt ut tågtrafiken.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like