Bild: Pexels / English / pixabay

Planhushållning krävs för elförsörjningen

Blev den bra, avregleringen av elmarknaden under det galna nyliberala 1990-talet då allt skulle bolagiseras och marknadsutsättas? Televerket, Posten, Vattenfall (för att inte tala om marknadsskolan!).

Det var 1996 som S-regeringen avreglerade elförsörjningen. Det hela hade varit i Bildt-regeringens moderatsäck innan det landade i Göran Perssons S-påse. Men dessförinnan hade Ingvar Carlsson (S) hunnit bolagisera det statliga affärsverket Vattenfall. Konkurrensen på en fri nordisk elmarknad med efterhand hundra bolag skulle pressa priserna, hette det. En forskningsöversikt till 2010 visade att resultatet blev det motsatta med fördubblade priser.

Så dags för nästa steg 2011, hela EU:s gemensamma elmarknad som i dagarna kollapsar framför våra ögon. Och hundratals skattemiljarder utlovas av Europas regeringar för att hålla bolagens derivathandel skadeslös. Derivat? Ett “finansinstrument” som handlas på Nasdaq där samhällenas elförsörjning förvandlats till börshandel. Krig, klimatomställning eller bara växlande väder och vind kräver stabil samhällelig energihushållning, ja, kalla det gärna planhushållning.

Sällan har väl behovet inför det sammanstörtande korthuset varit mer skriande.

Håkan Blomqvist

You May Also Like