Jair Bolsonaro.

Brasiliens förre president Bolsonaro fälld i domstol för maktmissbruk

Nu står det klart att Brasiliens förre president, den högerkonservativa Jair Bolsonaro, blivit fälld av valdomstolen för maktmissbruk.

Bland annat för att han ljugit och bluffat redan innan senaste presidentvalet genom att påstå att det skulle bli ett fuskval om han inte vann. Att valet var riggat. Att det var uppgjort på förhand att Lula da Silva skulle vinna. Enligt domstolen har Bolsonaro därmed misskrediterat, smutskastat, Brasiliens valsystem.

Ungefär som när Donald Trump påstod, och fortfarande påstår, att han blev bestulen på valsegern i senaste presidentvalet i USA.

I båda fallen resulterade dessa lögner i att huliganer triggades och tog saken i egna händer genom att storma regeringsbyggnaderna i Washington respektive Brasilia.

I USA var det Trump-mobben som stormade Kapitolium i Washington. 6 januari 2021.

I Brasilien var det Bolsonaro-mobben som på motsvarande sätt stormade parlamentsbyggnaden och högsta domstolen i Brasiliens huvudstad Brasilia i januari 2023.

Att Donald Trump och Jair Bolsonaro är goda vänner och lika goda kålsupare är ingen överraskning för någon.

Valdomstolens utslag betyder att Bolsonaro är förbjuden att ställa upp i kommande presidentval 2026 och 2030.

Om detta är slutet på Bolsonaros politiska framtid är svårt att sia om. Han har ju flera söner som engagerat sig i politiken. Om inte annat kan Jair Bolsonaro styra “i kulisserna” och på så vis försöka få klanen Bolsonaro att att fortsätta.

Förmodligen kommer Bolsonaros försvarsadvokat att överklaga domen. Om det blir så blir det landets Högsta domstol som fäller det definitiva beslutet.

“Bakom hörnet” lurar också en militärkupp. Brasilien har ju styrts av militärer tidigare. Därför är det viktigt att alla demokratiska och progressiva krafter ställer upp bakom Brasiliens president Lula da Silva.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like