Joai Pedro Stédile, ordförande för MST. Foto: Pagina de Pie.

MST om kapitalismen och klasskampen i Brasilien – och om att perspektivet är ett enat Latinamerika

Telesur 230818 (ZT) – Joao Pedro Stédile: Latinoamérica atraviesa una crisis del capitalismoÖversättning: Zoltan Tiroler.

Ledaren för MST, de jordlösa lantarbetarnas rörelse i Brasilien, Joao Pedro Stédile, intervjuades i podcasten “Los Nadies”, [ungefär: “de inga”, “de som inte räknas”]  som leds av teleSUR:s ordförande Patricia Villegas.

Stédile sa att Latinamerika går igenom en kapitalistisk kris och att borgarklassen försöker skydda sina privilegier. Han hävdade att dessa kapitalistiska krafter har utdelat fyra antidemokratiska slag mot folket och progressiva rörelser i Brasilien under de senaste sex åren.

Stédile räknade upp:

  • avskedandet utan anledning av president Dilma Rousseff, i samband med den parlamentariska kuppen
  • den efterföljande installationen av en marionettregering under Michel Temer
  • fängslandet av den nuvarande presidenten Luiz Inácio Lula da Silva
  • införandet av en fascistregim med en “galen kapten som heter Jair Bolsonaro”.

Men under den perioden lyckades vi stå emot; de folkliga rörelserna var de första som var i skyttegravarna för att få Lula frisläppt och för att återupprätta demokratin i Brasilien, påpekade han.

Kapitalisterna fortsätter i kristider att ta över allmän mark och ursprungsbefolkningarnas mark. De är intresserade av att privatisera naturtillgångarna och ackumulera rikedom, inte av att producera mat. Det är klasskamp.

För kapitalisterna och borgarklassen är de jordlösas rörelse MST och de jordlösa en fara eftersom de är det ständiga hotet som hindrar dem från att fortsätta med dessa brott; att privat lägga beslag på gemensamma tillgångar, att bränna skogarna och använda sig av alla de miljöbrottslingar som skapar de klimatförändringar som vi alla lider av.

Folket ger oss energin och tryggheten om att en dag kommer vi att besegra fascisterna, kapitalisterna och imperialisterna, och vi kommer att ha ett stort, enat latinamerikanskt hemland, sade han.

Telesur 230818 (ZT)

Joao Pedro Stédile: Latinoamérica atraviesa una crisis del capitalismo.

Artikeln har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like