Bildskapare: David / pixabay.

Bolosonaroanhängare stormar kongressbyggnaden i Brasilia — Inspirerade av Trumpanhängarnas stormning av Capitolium?

Jag anade oråd redan från början efter det jämna presidentvalet i Brasilien där Lula da Silva vann en knapp men tydlige seger över högerpolitikern Jair Bolsonaro.

Bolsonaro hetsade upp stämningen ytterligare genom att hävda valfusk. Likheterna i Brasilien är slående med senaste presidentvalet i USA där Trump och hans fanatiska anhängare fortfarande hävdar att Trump blev “bestulen” på sin valseger genom valfusk.

Bara Bolsonaro

Bolsonaro spädde på ytterligare genom att vägra närvara då den nya presidenten installeras. Något som är brukligt i civiliserade sammanhang — att avgående president närvarar då den nyvalde presidenten installeras.

Nu har det hänt, det jag befarade, att Bolsonaros anhängare vägrade acceptera valresultatet. Tusentals av hans fanatiska anhängare har nu stormat kongressbyggnaden i huvudstaden Brasilia. Även högsta domstolen och presidentpalatset har stormats av pöbelhopen. Man slagit sig igenom polisbarrikaderna, klättrat upp på taken, slagit sönder fönster och invaderat alla tre byggnader.

Säkerhetsstyrkor försöker nu slå tillbaka pöbeln genom att använda tårgas och gummikulor, som skjuts från helikoptrar.

Läget beskrivs som ett eko av det som skede vi invasionen av den amerikanska Capitoliumbyggnaden 6 januari 2021 då anhängare till Donald Trump stormade kongressbyggnaden i Washington”, skriver svenska yle (se lästips).

Från Donald till Bolsonaro

Kan ju läggas till att Bolsonaro och Donald Trump är bästa “kompisar” som står på samma politiska högersida.

Den här händelsen i Brasilien är organiserad, bland annat på så sätt att tusentals Bolsonaroanhängare bussats till Brasilia för att delta i demonstrationen, eller snarare upploppet.

Presidenten Lula da Silva var inte på plats vid stormningen. Han var på besök och höll tal i staden Araraquavara som ligger i en region som drabbats av svåra översvämningar.

Lula kallar upprorsmakarna för “fascister och fanatiker som ska straffas med lagens fulla kraft”.

Frågan är nu hur stora möjligheter presidenten har att genomföra den vänsterpolitik han gått till val på. Bolsonaro och hans anhängare kommer att göra allt de kan för att förhindra de nödvändiga reformerna i Brasilien. Det handlar bland annat om att Lula da Silva vill stoppa massavverkningarna av Amazonas regnskog och att genomföra ett stödpaket till de allra fattigaste i Brasilien.

Bakom hörnet lurar också militären. Militärkupper är ju inte helt ovanliga i Brasilien. Och det är en inta alltför vild gissning att misstänka att den högsta militärledningen står på Bolsonaros sida.

Fördömanden mot stormningen av kongressen i Brasilia strömmar in från stadsledningar från hela världen. FN:s generalsekreterare Antinio Guterres skriver på Twitter att han fördömer dagens angrepp mot den brasilianska demokratin. Något uttalande från den svenska regeringen har jag (ännu) inte sett. Man kanske är fullt upptagen med Folk och Försvar i Sälen för att hinna med att fördöma vad högern håller på med i Brasilien?

PS. I skrivande stund läser jag att minst 400 från den pöbel som stormade kongressen i Brasilia har tagits av polisen.

Jag ser också att expresidenten Bolsonaro, två dagar före att Lula da Silva skulle överta presidentposten, reste till Florida där han nu befinner sig i en “självvald exil”. Nu kräver flera demokratiska kongressledamöter att Bolsonaro ska utlämnas till Brasilien:

USA borde inte vara en fristad för den här auktoritära ledaren som inspirerat till inhemsk terrorism i Brasilien. Han borde skickas tillbaka till Brasilien”, säger den demokratiska kongressledamoten Joaquin Castro till CNN.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like