– Brasilien är redo att fortsätta sin ledande roll i kampen mot klimatkrisen för att skydda alla våra ekosystem, särskilt Amazonas regnskogar, sa Brasiliens president Lula da Silva nyligen i ett tal …

Avskogningen i Amazonas minskar

Skövlingen av Amazonas regnskogar i Brasilien har minskat med cirka 34 procent under president Luiz Inácio Lula da Silvas första sex månader vid makten. Det enligt satellitdata som den brasilianska regeringen nu presenterar.

Amazonas regnskogar fortsätter förvisso att krympa, med siffrorna gynnar ändå den nye presidenten, som ju gick till val på att bland annat ta tag i problemen med den enorma och illegala skövlingen av regnskogarna i landet.

– Låt oss kämpa för noll avskogning. Brasilien är redo att fortsätta sin ledande roll i kampen mot klimatkrisen för att skydda alla våra ekosystem, särskilt Amazonas regnskog, sa Lula da Silva när han höll sitt segertal efter att med knapp majoritet ha besegrat Jair Bolsonaro i valet i oktober förra året.

Försiktig optimism

Det finns dock en oro över att avverkningen av skogen kan komma att öka igen nu under sommarmånaderna i samband med torrperioden. Under juni månad ska det också ha varit ovanligt många skogsbränder i Brasilien, enligt satellitdata. Experter varnar också för att även om minskningen är ett gott tecken, är det fortfarande för tidigt att säga att avskogningen, som ökade under Lulas föregångare, presidenten Jair Bolsonaro, har vänts.

Läs också:

Skövlingen av Amazonas regnskog minskar under Lula da Silva som president

You May Also Like