Ännu en grupp kubanska hälsoarbetare återvänder hem

Kubanska hälsoarbetare lämnar Brasilien på grund av brasilianska högerns hetskampanj

Den nionde gruppen kubanska hälsoarbetare, som arbetat i Brasiliens Flerläkarprogram, anlände idag till Havannas internationella flygplats José Martí. Bakgrunden är Kubas beslut att dra sig tillbaka från programmet på grund av president Jair Bolsonaros aggressivitet och hot.

Det var förra presidenten Dilma Rouseff, som innan hon kuppades bort, startade Flerläkarprogrammet med kubansk personal för att erbjuda folk i avlägsna och fattiga trakter hälsovård.

Å den kubanska gruppens vägnar bekräftade Dr Indira Guerra deras fortsatta beredskap att ställa upp för Revolutionen, och framhöll den kärlek de brasilianska patienterna visat dem.

Det var den 14 november som Kubas Hälsodepartement kungjorde beslutet att dra tillbaka de kubanska hälsoarbetarna i Flerläkarprogrammet, efter Bolsonaros beslut att ensidigt ändra förutsättningarna för detta program som den Panamerikanska Hälsoorganisationen (PAHO) angivit som ett föredöme när det gäller triangelsamarbetet. Under de fem gångna åren har kubanska läkare behandlat fler än113 miljoner patienter i omkring 3 600 kommuner, innefattande avslägsna mycket fattiga områden där folk aldrig tidigare mött en läkare.

Prensa Latina 2018-11-29, översättning Eva Björklund

You May Also Like