Justitieminister Sérgio Fernando Moro Foto: Marcos Oliveira/Agência Senado.

Brasilien – Domaren som fängslade Lula får lön för mödan

Domaren som fängslade Lula får lön för mödan – Betalning för jobbet som juridisk torped för högern

Sergio Moro, den domare som lett den så kallade “Lava Jato”-utredningen om korruption i den statliga oljejätten Petrobras, har utsetts till justitieminister av de Jair Bolsonaro, neo-fascisten som vann presidentvalet i Brasilien. Moro var den domare som fängslade den tidigare presidenten Lula da Silva på ytterst tveksamma grunder, för att ha tagit emot en lägenhet i muta av ett byggbolag. Domen mot Lula, som ledde stort i alla opinionsundersökningar, förhindrade honom att kandidera.

När nu Bolsonaro utser Moro – som tidigare förnekat alla ambitioner att göra politisk karriär – till justitieminister är det en direkt bekräftelse på att Moro agerat som juridisk torped för högern. För Bolsonaros supporters innebär utnämnandet ett bevis på att Bolsonaro menar allvar med att utrota korruptionen i landet, eftersom korruption är synonymt med vänstern(!). Det är knappast troligt att den person som Bolsonaro utnämnt till sin ”högra hand”, Onyx Lorenzoni från det genomkorrumperade partiet Democratas och som erkänt att han tagit emot pengar till sin valkampanj 2014 ( och det från samma byggbolag som skulle ha gett Lula en lägenhet), har något att frukta från sin regeringskollega.

Hur den kommande justitieministern ser på det massiva spridandet av lögner från Bolsonaro och hans supportrar i valkampanjen, eller de öppna hoten mot politiska motståndare, press som inte stödjer Bolsonaro, etc, etc, är bara av akademiskt intresse, eftersom en person med minsta moraliska ryggrad aldrig skulle acceptera en utnämning från Bolsonaro.

I en TV-intervju dagarna efter valet förnyade Bolsonaro hoten mot ”banditerna” inom vänstern. Ytterligare minst 4 mord med direkt koppling till Bolsonaro-supporters registrerades dagarna efter valet. Den nyvalde guvernören i Rio har föreslagit att krypskyttar skall posteras ut för att skjuta “knarklangare” varhelst de visar sig (något som knappast berör sångerskan och Bolsonarosupportern Ivete Sangalo, välkänd kokainist, eftersom hon inte är fattig tonåring från något av slumområdena.) Minst ett läger med jordockupanter från de jordlösa böndernas organisation MST, har attackerats och bränts ned. De artister och kulturpersonligheter som innan valet undertecknade en protest mot Bolsonaro, skall nu officiellt bojkottas, enligt den nyvalde presidenten. Elever uppmanas att ange lärare som inte stöder Bolsonaro.

Det förslag på kraftigt reducerade pensioner som den sittande kuppresidenten Temer, lagt fram men som inte gått igenom parlamentet, vill nu Bolsonaro snabba på, med några viktiga tillägg: intjänandeperioden för vanliga anställda förlängs på ett sätt så att statlig pension knappast kommer att kunna utgå, militärer och statens jurister, vars pensioner går i arv till deras barn, skall kraftigt höjas.

Amazonas skall öppnas på vid gavel för exploatering av gruv- och skogsbolag. De områden som reserverats för indianer skall kraftigt beskäras. “Inte en millimeter mer mark skall reserveras för indianer”.

Reaktionens politiska och ekonomiska program är något som utgör ett hot, inte bara mot den överväldigande majoriteten av Brasiliens befolkning, utan mot hela mänskligheten, eftersom Amazonas utgör jordens enskilt största producent av syre och största ”kolsänka”, dvs som binder koldioxid. Det gör också att kampen mot Bolsonaros regim är en angelägenhet – inte bara för den politiska vänstern – utan för alla människor som vill se planetens överlevnad.

Göran Kärrman

Artikeln tidigare (9/11) publicerad i tidningen INTERNATIONALEN

You May Also Like