Bild: David / DavidRockDesign / pixabay

Presidentvalet i Brasilien: Oro för våld idag

I Brasilien finns nu en stor oro för vad våldsamma och beväpnade högerkrafter skall kunna ställa till med, om den sittande högerpresidenten Jair Bolsonaro förlorar i dagens presidentval.

Utmanaren Luiz Inacio Lula da Silva från Arbetarpartiet leder knappt i opinionsundersökningarna inför dagens avgörande valomgång.

Att den högerextreme Bolsonaro kommer att samla åtminstone nära hälften av de röstande är ett uttryck för medel- och överklassens frenetiska vaktslående om sina privilegier. Detta i ett land som präglas av enorma och ökande socio-ekonomiska klyftor.

Många bedömare har uppmärksammat likheterna med situationen i USA. Liksom Donald Trump har Bolsonaro i sin valkampanj tydligt utsagt att om han förlorar handlar det om valfusk.

Också i Brasilien är de högerkristna protestantiska kyrkorna starka inom medelklassen. De har bidragit med budskapet att Bolsonaro är “Guds president”, och presidenten har instämt.

Jair Bolsonaro har, som före detta militär och anhängare av den tidigare militärdiktaturen, även försänkningar inom militären, och inom medelklasshögern finns uttalade sympatier för införande av militärdiktatur.

På senare år har högern också mobiliserat till omfattande aktioner på gatorna, och bland annat organiserat aktioner mot Högsta Domstolen.

Farhågan är nu stor inom vänstern att stora fascistoida medelklassmobbar skall ta till våld om “Guds president” står som förlorare när resultatet av dagens val står klart.

Och i bakgrunden finns en fruktan för att högerkrafter inom militärapparaten skall ta en kaotisk utveckling som intäkt för att man “måste gripa in”.

You May Also Like