Brasiliens president Lula da Silva. Bild från Pixabay, Open Clipart-Vectors.

Brasiliens Lula da Silva kräver att Julian Assange släpps

Cubadebate 230506 (nedkortat) ZT
Lula pide en Londres liberación de Julian Assange
Översättning: Zoltan Tiroler.

Artikeln har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Efter att ha varit närvarande vid Charles III kröning fördömde Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva bristen på samordnade aktioner för att befria Wikileaks grundare Julian Assange, som nu hållits fyra år i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i Storbritannien.

Det är skamligt att en journalist som blottlade bedrägeriet av en stat mot en annan, blir arresterad, dömd att dö i fängelse och vi inte gör något för att befria honom. Det är galet, sa Lula till pressen.

Vi pratar om yttrandefrihet; mannen är i fängelse för att han rapporterade otillbörliga handlingar. Pressen gör ingenting för att försvara denna journalist. Jag kan inte förstå det.

Lula gjorde kommentarerna efter en fråga om Assange. Han sa att han glömt att ta upp ärendet med premiärminister Rishi Sunat, men att han skulle skriva till honom efter att ha återvänt till Brasilien.

Assange har kämpat mot en utlämning till USA och Lula gjorde uttalandet i ett läge då han inte tvekat att uttrycka uppfattningar som går stick i stäv med Washington. Det gäller geopolitiska frågor, framförallt Lulas motstånd mot att förse Ukraina med vapen i dess kamp mot Ryssland och hans anklagelser om att USA och Europa uppmuntrar kriget. Hans ståndpunkter har framkallat hård kritik från Vita Huset och Europa.

Assange har i åratal kämpat i brittiska domstolar för att undgå utlämning till USA. Där väntar 17 åtalspunkter för spioneri för publicering på WikiLeaks av ett stort antal hemliga dokument 2010. För sina följare är Assange en journalist som avslöjat och exponerat orättfärdiga handlingar av USA:s krigsmakt i Irak och Afghanistan.

Jag tycker det borde finnas en rörelse från världspressen till hans försvar. Inte bara för hans person, utan för att försvara rätten att rapportera, sa Lula till pressen.

Denne man informerade inte om något ovidkommande eller vulgärt. Han rapporterade om en stat som spionerade på andra. Det vändes mot honom och gjordes till ett brott. Medierna, som försvarar pressfriheten, gör inget för att befria denne medborgare. Det är tråkigt men sant.

Cubadebate 230506 (nedkortat) ZT

Lula pide en Londres liberación de Julian Assange

You May Also Like