Brasiliens vänsterregering försöker rädda regnskogarna

  • Denna artikel från Telesur har översatts av Zoltan Tiroler.

Medan högerregeringar skövlar regnskogen försöker vänstern skydda den

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sade på onsdagen att toppmötet om Amazonas, som hålls nästa vecka i staden Belém, kommer att bli ett historiskt ramverk för diskussionen om klimatfrågan.

Det kommer att vara första gången på 45 år som presidenterna i Amazonasländerna träffas med förhoppningen att diskutera gemensamma politiska åtgärder, sade Lula da Silva.

På detta sätt bekräftade han att “världen måste se detta möte som en historisk ram för diskussionen om klimatfrågan”, eftersom det kommer att handla om “hur man förhindrar att regnskogarna fortsätter att förstöras”.

Vid en presskonferens förklarade presidenten att toppmötet kommer att ta upp de problem som miljön står inför och behovet av att hitta lösningar för att stoppa ökningen av olagliga aktiviteter i regionen, såsom avskogning, olaglig gruvdrift och narkotikahandel, och ett gemensamt uttalande från presidenterna förväntas från mötet.

Presidenterna från länderna i Amazonas kommer också att ta emot andra ledare från nationer med regnskog på sina territorier, inklusive Demokratiska republiken Kongo och Indonesien, och en gemensam deklaration förväntas för att tillkännage åtgärder som syftar till att skydda miljön.

Mötet kommer också att vara en förberedelse för FN:s klimatkonferens COP28 2023, som kommer att hållas från och med den 30 november i Förenade Arabemiraten.

Statschefen lyfte fram förväntningarna på mötet mellan Brics medlemsländer i Sydafrika, och försvarade starkt idén om att gruppen ska ha en egen valuta för handel mellan länderna.

Han betonade också att världen måste se detta möte som ett historiskt ramverk för klimatfrågan, så att det kommer att ta upp hur man kan förhindra ytterligare förstörelse av skogarna, för att säkerställa utveckling och inkludering av deras befolkningar.

Hittills har Bolivias president Luis Arce, Colombias president Gustavo Petro, Guyanas president Irfaan Ali och Venezuelas president Nicolás Maduro meddelat att de planerar att komma.

Perus de facto president Dina Boluarte förväntas också delta, medan regeringarna i Ecuador, Guillermo Lasso, och Surinam, Chan Santokhi, har bekräftat att de kommer att vara frånvarande, men att de kommer att skicka representanter till toppmötet.

Toppmötet är planerat att äga rum den 8-9 augusti i den brasilianska staden Belém, som ligger vid Amazonflodens mynning i Atlanten.

Telesur 230802 (ZT)

Läs också:

Avskogningen i Amazonas minskar

You May Also Like