Kortare arbetstid förbättrar sömnen

Anställda som jobbar sextimmarsdag sover bättre och är mindre stressade, visar en ny studie från Stressforskningsinstitutet, skriver Arbetet den 29 december.

En forskargrupp har under 18 månader följt 580 anställda vid 33 arbetsplatser inom den offentliga sektorn. Deltagarna delades in i två grupper där den ena fick jobba 75 procent med bibehållen lön medan den andra fortsatte sina … Läs mer “Kortare arbetstid förbättrar sömnen”

Read more

Oavgjort mot Aranäs oroar

Ännu en gång berg-och dalbana. Ännu en gång poängförlust (28-28) mot ett lag i seriens nedre region. Igår tog GUIF i hemmamatchen mot Aranäs ledningen med 4-0. En ledning som förvandlades till underläge, 5-6. Fem minuter före paus: ledning med 13-10. I paus: 13-13. Fem minuter före slutsignalen: GUIF-ledning med 26-23. En ledning som raderades till lika 28-28.… Läs mer “Oavgjort mot Aranäs oroar”

Read more

Schism mellan USA och Israel

Obama-administrationen slutar sina dagar i kontroverser. Det hela handlar om en plötslig spricka som uppkommit mellan regeringarna i Tel Aviv och Washington, i samband med att USA avstått från att använda sin vetorätt i samband med en resolutionsomröstning i FN:s säkerhetsråd.

Resolutionen är från början framdriven av Egypten och handlar om en bannlysning av fortsatt israelisk utvidgning på … Läs mer “Schism mellan USA och Israel”

Read more

Krigsmakten på krigsstigen

Den svenske överbefälhavaren Micael Bydén gick i spetsen för att stoppa Nordstreams användande av Slites och Karlshamns hamnar för arbetet med den pipeline för naturgas som dras mellan Ryssland och Tyskland. Bydén fick givetvis med sej de borgerliga allianspartierna och även den alltmer rustningsivriga regeringen på tåget. Kommunalpolitikerna från Gotland och Karlshamn kallades upp för samtal i Stockholm … Läs mer “Krigsmakten på krigsstigen”

Read more

25 år efter: Därför var Sovjets fall en katastrof

Det har nu gått 25 år sedan den röda flaggan halades i Kreml för sista gången kvällen den 25 december 1991 och världens största land Sovjetunionen upphörde att existera. Men har världen blivit bättre efter att det som Ronald Reagan kallade för ”ondskans imperium” upphörde att existera?
Vi har fått lära oss att Sovjetunionens fall var en seger … Läs mer “25 år efter: Därför var Sovjets fall en katastrof”

Read more

Avrättningarna blir färre i USA

Totalt 20 stycken dödsdömda blev i USA avrättade 2016. En minskning med 8 stycken från föregående år. Och en minskning med hela 26 stycken från 2010.

En anmärkningsvärd utveckling är att staten Texas inte längre toppar listan av verkställda dödsdomar, med sina 7 avrättade i år. I topp står istället Georgia med 9 avrättade interner. Texas som tillsammans … Läs mer “Avrättningarna blir färre i USA”

Read more

Usla löner i flera yrken

Lagom till julhelgen presenterades uppgifter om lönerna i olika yrken på den svenska arbetsmarknaden. Genomsnittslönen är 32.000 kronor men flera yrkesgrupper når knappt över 20 000 kronor. Kvinnor och yngre personer är överrepresenterade bland de sämst betalda.

Enligt Statistiska centralbyrån tjänar marknadsundersökare och intervjuare sämst med en lön på 18 000 kronor i månaden. Därefter kommer hemservicepersonal samt … Läs mer “Usla löner i flera yrken”

Read more

USA mästare på att manipulera val

Oj, vad upprörda man är – åtminstone i det Demokratiska partiets läger i USA över att Ryssland försökte påverka landets presidentval. Ja i svenska medier kan det till och med låta som om det är Putin som har tillsatt Trump.

Men i så fall är det bara USA som äntligen har fått skörda vad man har sått. Tidningen … Läs mer “USA mästare på att manipulera val”

Read more

Välbehövlig seger för Guif mot Sävehof

Att besegra Sävehof är alltid värt en guldstjärna, och med tanke på GUIF:s insatser på senare tid och det oroväckande raset i tabellen, var segern (31-25) i onsdags alldeles särskilt välkommen.

Starka insatser stod bland flera Robin Andersson och unge Erik Persson för. Och Adam Krantz i målet var strålande. De sista minuterna stod Herdeiro Lucau. Också han … Läs mer “Välbehövlig seger för Guif mot Sävehof”

Read more

FN erkänner Fidel som en symbol för världsomfattande solidaritet

FN betonade i lördags det som Kuba uppnått inom hälsovård, utbildning, vetenskap och andra sociala områden tack vare den kubanska revolutionen under ledning av Fidel Castro.

Erkännandet kom i samband med att den kubanske ledaren avled och i solidaritet med det kubanska folket i “denna stund av nationell sorg”.

I kondoleansmeddelandet försäkrade FN att Fidel Castro kommer att … Läs mer “FN erkänner Fidel som en symbol för världsomfattande solidaritet”

Read more

Psykisk ohälsa ökar bland skolungdomarna

Det märks starka tecken på ökad psykisk ohälsa bland skolungdomar i Sverige. Det gäller även Eskilstuna. Ellen Karlsson och Pernilla Svensson, kuratorer på Rekarnegymnasiet, är bekymrade.

– Vi har på senare tid märkt en markant ökning. Trots att vi nu här på skolan har tre kuratorstjänster – mot en och en halv tidigare – går vi på … Läs mer “Psykisk ohälsa ökar bland skolungdomarna”

Read more

Vänsterpartister i Eskilstuna: löneskillnaderna är absurt stora

Landstingsdirektören Jan Grönlunds lönehöjning från 128 125 kronor till 140 000 har  föranlett kommentarer från de politiska partierna. Endast partiet Vård för pengarna har, genom Jonas Lindeberg, tagit avstånd från Grönlunds lönelyft på drygt nio procent. Lindeberg beskriver ökningen som ”hårresande”. Detta mot bakgrund av löneökningarna för vårdpersonalen, på 2,8 procent.

Medan SD:s representant säger sig vara ”för … Läs mer “Vänsterpartister i Eskilstuna: löneskillnaderna är absurt stora”

Read more

Demokrati och mänskliga rättigheter före krigsindustrins vinster

Statsminister Stefan Löfven besökte i höstas Saudiarabien tillsammans med bland andra Marcus Wallenberg, ord­förande i Saab som tillverkar och säljer krigsmateriel. Efter det har näringsminister Mikael Damberg åkt till Filipinerna med Saab.

Det skriver företrädare för Amnesty, Diakonia, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Svenska Freds- och Skiljedoms Föreningen, Svenska kyrkan och Sveriges kristna råd i Svenska Dagbladet … Läs mer “Demokrati och mänskliga rättigheter före krigsindustrins vinster”

Read more

Har julen något alternativ?

Vår Herre Jesus Kristus undanber sig uppvaktningar på högtidsdagen.

Den meningen har jag inte sett i tryck inför årets julhandel, inte heller förra året eller året innan. Man måste gå tillbaka till skiftet mellan 60- och 70-talen för att hitta den på tidningssidorna. Mest frekvent var den när det annonserades om en alternativ jul, den tidens protest mot … Läs mer “Har julen något alternativ?”

Read more

Recension: Jag, Daniel Blake

När välfärdssamhället krackelerar

För några dagar sedan halkade jag uppför backen till Järntorget och slank in på Royal som på tisdagar visar intressanta filmer. Den här gången var det “Jag Daniel Blake” av den 80-årige regissören Ken Loach som lockat ett trettiotal besökare att trotsa den livsfarliga vägen för att se en film om arbetarklassen i England.

Den … Läs mer “Recension: Jag, Daniel Blake”

Read more

Störst kris i Sörmland

Platsbristen inom vården ökar

Överbeläggningen på sjukhusen i Sverige har, enligt den statistik som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) tagit fram sedan 2013, ökat. Mellan oktober 2015 och samma månad 2016 ökade överbeläggning med 30 procent. Men ändå växer också vårdköerna, och operationer ställs in.

Klart högst är överbeläggningen i Västmanland, Västernorrland och Sörmland. Värst är situationen i … Läs mer “Störst kris i Sörmland”

Read more

Larm om det stora antalet dödsfall i indiska fängelser

Human Rights Watch (en USA-baserad människorättsorganisation) slår nu (19/12 2016) larm om det stora antalet dödsfall i indiska fängelser. HRW har dokumenterat 591 fall mellan 2010 och 2015 och presenterar en 114 sidor tjock rapport. Organisationen tror dock att mörkertalet är stort och att det verkliga antalet är betydligt större. Än värre; HRW pekar på att ett stort … Läs mer “Larm om det stora antalet dödsfall i indiska fängelser”

Read more

Fängelse för fusk med arbetskraftsinvandring

Hårdare tag föreslås mot arbetsgivare som kringgår reglerna kring arbetskraftsinvandring. Det kan bli fängelse för den arbetsgivare som upprättar rena skenkontrakt eller bryter mot anställningsvillkoren. Det skriver Transportarbetaren den 15 december.

Regeringens utredare Ingrid Utne redovisade förslag på hårdare regler för arbetsgivare som anställer – eller låtsas anställa – människor från länder utanför EU. Hon har också gjort … Läs mer “Fängelse för fusk med arbetskraftsinvandring”

Read more

Ny fas i Syriens krig efter Aleppo

Den syriska regimen tycks när detta skrivs vara på väg att inta de allra sista motståndsfickorna i östra Aleppo, samtidigt som tusentals rebeller har gett upp och 130 000 av den svårt traumatiserade civilbefolkningen har strömmat från ruinerna av sina hem till områden som kontrolleras av regimen, kurdiska YPG-styrkor eller rebellkontrollerade landsbygdsområden i Idlibprovinsen.

Att det sista större … Läs mer “Ny fas i Syriens krig efter Aleppo”

Read more

Vernissage på Ölkultur

K2 har jobbat med grafik i 12 veckor och resultatet finns nu att beskåda på Eskilstuna Ölkultur fram till 11 februari. Eskilstuna folkhögskola har sedan några år tillbaka ett samarbete med Ölkultur, då konst och öl passar väldigt bra ihop.

K2 är en av skolans konstklasser, där de som går ett fördjupande år, förutom att förfina sina tekniker … Läs mer “Vernissage på Ölkultur”

Read more

Beroendecentrum höll öppet hus

Öppet hus hölls på Beroendecentrum Eskilstuna på årets helt klart halaste dag. Med snömodd runt fötterna, mer likt dyngsur bomull kapabel att fälla en hingst, drattar i kvällsmörkret eFOLKETs utsände ett helt varv runt den Sovjetliknande sjukhusbyggnaden där entrén till den öppna tillställningen ska finnas.

Väl inne välkomnas besökarna av ett spelande husband. Självklart är det julsånger som … Läs mer “Beroendecentrum höll öppet hus”

Read more

GUIF: Uppåt för tjejerna. Men katastrofhalvlek för grabbarna!

GUIF:s tjejer gjorde en jättematch när de tidigare obesegrade serieledarna i söndags  fick notera sin första förlust. Önnereds tränare Krister bergström var efter matchen besviken, och menade att hans lag inte alls kom upp till normal hög nivå.

25-23 för GUIF innebar dels att Önnered inte sprang ifrån i toppen, och dels att GUIF nu faktiskt har häng … Läs mer “GUIF: Uppåt för tjejerna. Men katastrofhalvlek för grabbarna!”

Read more

Trumps val av Tillerson signalerar möjlig kommande strategisk inriktning

Inte minst i USA har kommentarerna till Trumps val av oljebolagsdirektören Rex Tillerson till utrikesministerposten kretsat kring relationerna till Ryssland och Vladimir Putin.

Den 64-årige Exxon-direktören har sedan flera år tillbaka odlat kontakter med Ryssland. Vilket bland annat resulterat i ett avtal om oljeborrningar i Ryska Arktis, värt 300 miljarder dollar. 2013 hängde Putin personlig en ”vänskapsmedalj” på … Läs mer “Trumps val av Tillerson signalerar möjlig kommande strategisk inriktning”

Read more

USA: Bernie Sanders gör gemensam sak med Thage G. Peterson

Senatorn Bernie Sanders har nu gjort gemensam sak med den svenske förre ministern och riksdagstalmannen Thage G. Petersson och 15 andra svenska politiker och kulturpersoner. Det handlar om en uppmaning till USA:s president Barack Obama att frige den puertoricanske fången Oscar Lopez.

Vi har i eFOLKET tidigare berört fallet med den fängslade självständighetsaktivisten, och också återgivit Petersons med … Läs mer “USA: Bernie Sanders gör gemensam sak med Thage G. Peterson”

Read more