FN erkänner Fidel som en symbol för världsomfattande solidaritet

FN betonade i lördags det som Kuba uppnått inom hälsovård, utbildning, vetenskap och andra sociala områden tack vare den kubanska revolutionen under ledning av Fidel Castro.

Erkännandet kom i samband med att den kubanske ledaren avled och i solidaritet med det kubanska folket i “denna stund av nationell sorg”.

I kondoleansmeddelandet försäkrade FN att Fidel Castro kommer att minnas för “sitt nationella och internationella ledarskap”.

FN:s generalsekreterare ansåg att Fidel är en “symbol för den kubanska revolutionen, av stor betydelse för Latinamerika och för hans inflytande i världsfrågorna”. Han nämnde speciellt Fidels kamp för att utrota analfabetismen i världen.

Också chefen för Unesco, Irina Bokova, sade att Fidel Castro är en symbol för solidaritet i världen: “Tack vare Fidel Castro Ruz´ ansträngningar är Kuba ett exempel i världen på solidaritet och samarbete.” Hon betecknade honom som en oförtröttlig försvarare för de egendomslösa och försvarare av utbildning som en nyckelfaktor för kulturell, social och human utveckling för folken.

Hon tillade att Fidel värnade konst och kultur.

Ledare från hela världen har framhållit Fidel Castros engagemang för att skydda mänskligheten och de förtryckta folken.

You May Also Like