Beroendecentrum höll öppet hus

Öppet hus hölls på Beroendecentrum Eskilstuna på årets helt klart halaste dag. Med snömodd runt fötterna, mer likt dyngsur bomull kapabel att fälla en hingst, drattar i kvällsmörkret eFOLKETs utsände ett helt varv runt den Sovjetliknande sjukhusbyggnaden där entrén till den öppna tillställningen ska finnas.

Väl inne välkomnas besökarna av ett spelande husband. Självklart är det julsånger som bjuds ur dessa dragspel, gitarrer och sångstämmor. Efter välkomstfrasen ges information om att tillställningens förtäring står placerad på avlånga bord i verksamhetens långa korridor. Ramlösa, snittar och kaffe.

Efter en snitt i magen och en på golvet hamnar den utsände i en föreläsningssal med ett åhörarsällskap på cirka 15 stycken. Läkaren Orsolya Hoffmann är kvällens första föreläsare.

En föreläsning om hjärnans reaktioner på drogintag tar sin början. Drogerna påverkar hjärnans primitiva del. Företelser som ska giva stimuli, som äta,dricka och ha sex blir totalt verkningslösa på grund av att drogerna bränner ut hjärnans dopaminer, menar Hoffmann. Dopaminerna kommer dock att återhämta sig ifall missbrukaren håller sig drogfri – men det tar tid. Sedan får publiken veta vilka typer av mediciner som främst används på Berondecentrums patienter för att upprätthålla det stimuli som drogerna giver.

Hoffmann efterträds av läkaren Pal Söredi. Information om sjukdomen ADHD poppar upp på Söredis powerpoint. Mer en flertalet statistikuppgifter presenteras. 3-5 procent av alla barn diagnostiseras med ADHD. Bland vuxna ligger dock diagnosen på 2 procent eftersom sjukdomen tenderar att försvinna på cirka hälften av alla diagnostiserade. 80 procent av de diagnostiserade drabbas på grund av genetiska skäl, menar Söredi. Sedan nämner läkaren sjukdomens svidande konsekvenser för många drabbade. Problem med sysselsättning, avbrutna studier och drogmissbruk är några av många. Aspekten drogmissbruk bland ADHD-diagnostiserade är Beroendecentrum mer en bekanta med.

Efter föreläsarduons avslut är borden med snittarna försvunna och det är dags att, med försiktighet, cykla hem i den snorhala kvällen.