USA: Bernie Sanders gör gemensam sak med Thage G. Peterson

Senatorn Bernie Sanders har nu gjort gemensam sak med den svenske förre ministern och riksdagstalmannen Thage G. Petersson och 15 andra svenska politiker och kulturpersoner. Det handlar om en uppmaning till USA:s president Barack Obama att frige den puertoricanske fången Oscar Lopez.

Vi har i eFOLKET tidigare berört fallet med den fängslade självständighetsaktivisten, och också återgivit Petersons med fleras brev till Obama.

Nu har Sanders – som blev känd världen över på grund av det sensationellt stora stöd han fick under

presidentvalskampanjen – skrivit ett eget brev till Obama. I detta framhåller Sanders det som utmanande att López, som verkat för Puerto Ricos självbestämmande, dömt till 70 års fängelse utan att ha anklagats för något våldsbrott, och att han under de 35 år han nu suttit fängslad tvingats tillbringa tolv år i isolering.

Sanders hänvisar också till andra som uttryckt samma mening som han själv om detta fall – och nämner bland annat förre presidenten Carter, USA:s fackliga centralorganisation AFL-CIO, metodistkyrkan och FN:s kommitté för avkolonisering.

Kravet på frigivning av Oscar López har stort stöd på Puerto Rico, och en internationell namninsamling riktad till Barack Obama har på kort tid fått 107 000 underskrifter.

You May Also Like