Söndagen den 11 december blir det debatt i Torshällas stadshus. Det handlar om Torshälla ska få behålla de tunga delarna av sin förvaltning, bland annat för skola, omsorg, socialtjänst och äldreomsorg. Om majoriteten (S, M och C), understödda av Sverigedemokraterna får som de vill, ska dessa delar centraliseras och överföra till förvaltningarna i Eskilstuna. Kvar i Torshälla blir … Läs mer “Debatt om Torshällas förvaltning”
Month: november 2016
SE VÄRLDEN
Mandela var terrorist, Castro var diktator. Västvärldens goda demokrater upplyser oss nu som förut.
Tittar stint på teverutan,
fattar nu som förut föga.
Allt syns obegripligt utan
tredje världens tredje öga.
Nu som förut presiderar
vita svin på hästar höga
medans armod kalibrerar
tredje världens tredje öga.
Frihet äter bröd!
Värdighet är vatten!
Den som aldrig varit fattig… Läs mer “SE VÄRLDEN”
Krönika: Hot och motstånd i barranca
Lars Helmersson
Ursprunglig text publicerad i boken Colombia – möten med landet, folket och konflikten – Fredrik Jansson (red.) under titeln “Hotad till livet”
Under fyra ettårsperioder mellan 1995 och 2004 arbetade jag som volontär för Peace Brigades International (PBI) med preventiv närvaro hos hotade människorättsorganisationer i Barrancabermeja (“Barranca”), en oljearbetarstad med 250 000 invånare och huvudort i … Läs mer “Krönika: Hot och motstånd i barranca”
Vinster i välfärden; del 2 av 3
Tolv miljoner
Tolv miljoner kan räcka till mycket, höjda lärarlöner för att ta ett aktuellt exempel. Så mycket missade Eskilstuna när kommunens ansökan inte kom in i tid till Skolverket. Att fylla i och skicka in en ansökan torde inte vara behäftat med alltför stora svårigheter. Av landets alla kommuner var det bara fyra som inte gick i land med … Läs mer “Tolv miljoner”
Vinnare av Munktellgranen utsedd
Prisutdelningen skedde i samband med en julbasar på Eskilstuna Folkhögskola i Munktellstaden. Kommunfastighet, som anordnar tävlingen, hade uttryckt ett starkt intresse för att anordna detta med hjälp av folkhögskolan. Folkhögskolan arrangerade det hela och studenter på skolan deltog i tävlingen i år. Det var en trevlig miljö med julbasaren som tog plats under dagen, vilket även gav en … Läs mer “Vinnare av Munktellgranen utsedd”
Debatten om Fidel Castro
Fidel Castros död har lett till reaktioner över hela världen. Vilket är helt logiskt. Castros roll i 1900-talets klasskamp, i Latinamerika och i världsmåttstock, är av tung karaktär. Vi kan se hur hatet flödar på liberala ledarsidor, från den tillträdande USA-presidenten, från högerextremister och från från den Latinamerikanska högern och borgerligheten som aldrig kan förlåta de män och … Läs mer “Debatten om Fidel Castro”
En kväll för solidaritet
I fredags, den 25e november, genomförde Eskilstuna folkhögskola sin årliga Basar, den här gången en vardagskväll. Det gick att köpa mycket gott fika, enklare mat, kransar, egenstöpta ljus, saffransbullar och annat bröd och det fanns en loppis. Syftet med Basaren är dels att vi gör något annat än skolarbete tillsammans, dels att samla in pengar till välgörande ändamål. … Läs mer “En kväll för solidaritet”
Medierna och Fidel
Tidningar och radio/TV fyller sin uppgift för de härskande och kastar skit på symbolen för uppror och motstånd mot USA-imperiet; Fidel Castro.
På SR har man kallat in Erik Jennische och presenterar honom som Kuba-expert. Man nämner inte hans bakgrund i liberalernas SILC, vars huvuduppgift under årtionden har varit att förtala Kuba och revolutionen. Man intervjuar Civil Right … Läs mer “Medierna och Fidel”
LUGI visade moral och klass
Det hjälpte inte att GUIF i hemmamatchen mot LUGI började med att rycka åt sig en ledning 4-0, och att lundalagets Nemanja Milosevic fick rött kort efter tio minuter. GUIF:s överläge var då 7-5, men när halvleken var spelad hade LUGI övertagit ledningen. Ställningen i paus var 10-13, och under den andra halvleken kom GUIF inte närmare än … Läs mer “LUGI visade moral och klass”
Bokförlaget Röda Rummets seminarium på Socialistiskt Forum
Bokförlaget Röda Rummets seminarium på Socialistiskt Forum med diskussion utifrån den av förlaget utgivna ekosocialistiska boken “Ställ Om” samlade ett 80 tal åhörare. Röda Rummets Åke Eriksson inledde med information om bokförlaget och med att presentera panelen. Moderatorn Eylym Dal lade grunden genom att visa på det allvarliga läget. De två inbjudna talarna var Lars Henriksson, arbetare på … Läs mer “Bokförlaget Röda Rummets seminarium på Socialistiskt Forum”
Primärvalet i Frankrike 2
En förkrossande seger för förre premiärministern François Fillon. Så slutade söndagens primärval inom den franska högern. Och en självsäker höger är övertygad om att man nu inte bara utsett en presidentkandidat utan också Frankrikes näste president.
Ingen presidentkandidat på den franska högerkanten har någonsin stått för ett så radikalt åtstramningsprogram som Fillon. Han vill minska antalet offentligt anställda … Läs mer “Primärvalet i Frankrike 2”
Svensk volontär kritisk till svenska mediers Colombia-rapportering
Svensk volontär för skydd mot våld är kritisk till svenska mediers rapportering om Colombia
I Västerås anordnades den 26 november ett möte om fredsprocessen i Colombia. Mötet var organiserat av Latinamerikagrupperna, ABF och den Salvadoranska kulturföreningen. Det riktade sig till latinamerikaner bosatta i Västerås.
Vid mötet i Västerås om fredsprocessen i Colombia närvarade också den svenske människoskyddsaktivisten Lars … Läs mer “Svensk volontär kritisk till svenska mediers Colombia-rapportering”
Kubas revolutionsledare Fidel Castro har avlidit
Sent igår kväll (25 november) avled Kubas förre president och revolutionsledare. Han blev 90 år. 1953 inledde han kampen mot den USA-stödde militärdiktatorn Fulgencio Batista. 26-juli-rörelsen, där bröderna Castro organisatoriskt och politiskt tillhörde ledningen, störtade, efter ett två lång gerillakrig och ett folkligt uppror diktatorn, som på nyårsdagen 1959 flydde landet med Kubas guldreserv i bagaget.
Flydde gjorde … Läs mer “Kubas revolutionsledare Fidel Castro har avlidit”
Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningen
Fidel, älskad av mänskligheten, är fysiskt död, men hans kamp för idéerna om rättvisa och fred lever vidare.
Alla de fattiga i tredje världen som fått läkarvård för första gången tack vare Kubas solidaritet sörjer honom.
Alla som lärt sig läsa och skriva tack vare Kubas solidaritet sörjer honom.
Alla människor i jordbävningsdrabbade byar i fjärran länder som … Läs mer “Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningen”
Skomakar-Bernhard
Det har anlagts en minipark mellan ån och Köpmangatan, mitt emot gamla konstmuseet och intill kåken där Kalle Braunerhielm bodde. I många år har det bara varit en grässlänt ner mot ån. En gång i tiden stod en gammal rappad kåk utmed gatan, klev man in på gården fanns både bostadshus och skomakeri.
När de gamla kåkarna revs, … Läs mer “Skomakar-Bernhard”
USA-valet: De gröna verkar för utredning om valfusk
Den till president nu valde fastighetsmagnaten Donald Trump påstod vid flera tillfällen att valet skulle vara “riggat” till förmån för hans motståndare Hillary Clinton. Några bevis hade han inte och de exempel på oegentligheter vid val i USA under den senare tiden har ju varit sådana som tvärtom missgynnat Demokraterna och gynnat Trumps eget parti Republikanerna. Det mest … Läs mer “USA-valet: De gröna verkar för utredning om valfusk”
Vinster i välfärden; del 1 av 3
Primärvalet i Frankrike 1
Förre presidenten Nicolas Sarkozy brutalt eliminerad i kampen om vem som ska bli högerns kandidat i det franska presidentvalet i april och maj nästa år. En helt otippad på vippen att ta hem spelet redan i första valomgången av högerns primärval. Och det som inträffat kan förändra spelplanen åtskilligt både för vänstern och yttersta högern.
Än en gång … Läs mer “Primärvalet i Frankrike 1”
Folkets arvtagare: eFOLKET!
Idag, 23 november 2016 får Eskilstuna en ny dagstidning, eFOLKET. Kanske kan vi i någon mening säga att tidningen Folket åter lever.
Men vi har långtifrån de resurser som Folket hade under sina glansdagar. Vi kan naturligtvis ännu inte jämföra oss med “gamla” Folket; som i nedbantat skick lades ner i juni 2015.
Gamla Folket var under mer … Läs mer “Folkets arvtagare: eFOLKET!”
Välkommen till eFOLKET
– Eskilstunas nya rödgröna nättidning!
eFOLKET är en ickekommersiell tidning som inte heller är bunden till något särskilt politiskt parti. Bakom tidningen står den ideella föreningen eFOLKETs Vänner. Medlem kan alla bli som ställer upp på föreningens grundsatser och stadgar. Årsavgiften för medlemskap är 350 kronor. Även organisationer kan bli medlemmar, och då är årsavgiften 1500 kronor. … Läs mer “Välkommen till eFOLKET”
Sveriges Radios lyrikpris 2016
Rent spontant, när jag fick höra vilka som var nominerade, gissade jag att Ann Jäderlund skulle ta hem årets pris. Säker var jag ju inte, inte så att jag gick in och satsade pengar. Men magkänslan sa att hon får det. De andra nominerade – Lars Norén, Birgitta Lillpers, Catharina Gripenberg, Pär Hansson – är visserligen fina poeter … Läs mer “Sveriges Radios lyrikpris 2016”
Posten är död
Om man ser tillbaka i historien så var Posten ett välmående företag under många decennier. Postmängderna ökade, antalet anställda ökade, nya postkontor öppnade, allt var frid och fröjd. Men så hände något i början på nittiotalet. Det var den digitala revolutionen som började. I samma veva avreglerades postmarknaden. Posten hade inte längre monopol på brevmarknaden. Visserligen gällde det … Läs mer “Posten är död”
Kronobergs Bokmässa
För nionde året i rad anordnades i helgen Kronobergs Bokmässa på stadsbiblioteket i Växjö.
Ett tjugotal mer eller mindre verksamma författare var inbjudna till Mässan som lockade flera hundra besökare från när och fjärran. På mässan kunde besökarna förutom att köpa böcker och träffa författarna även lyssna och delta i tjugotalet seminarier som handlade om såvitt skilda ämnen … Läs mer “Kronobergs Bokmässa”
GUIF kunde inte rubba hemmastarka Kristianstad
Kristianstad har de senaste åren varit svensk handbolls dominant. Och laget har en imponerande hemmasvit. Segern (27-23) mot GUIF innebar hemmamatch nummer 32 utan förlust.
Men segern mot Eskilstuna-laget, som Kristianstad-tränaren Ola Lindgren beskrev som ”svårspelat, med många snabba spelare”, blev alls ingen enkel promenad för skåningarna.
GUIF startade bra. Hade 2-0 och 8-6. Då tog GUIF time … Läs mer “GUIF kunde inte rubba hemmastarka Kristianstad”
Förslag på skyskrapa i Eskilstuna
Att Eskilstuna får en ny, stor arena och ett allsvenskt herrlag i fotboll från och med i vår, är två symboliska attraktionsobjekt för den stolta fristaden. Vad som tycks vara ytterligare ett försök till ett sådant objekt är Jari Puustinens skyskrapeförslag. Puustinen föreslår en skyskrapa med obestämt våningsantal som ska byggas på parkeringsplatserna McDonalds och gamla Folket. I … Läs mer “Förslag på skyskrapa i Eskilstuna”
“Munktellstadsgranen” – Kreativa skapelser
I en friidrottsarena kan många aktiviteter hållas. Det blev vi varse om med den bomässa som hölls i munktellarenan i helgen. Vad som dock redan fanns på plats, och som förmodligen kom i skymundan av mässan, är Kommunfastigheters årliga designtävling, ”Munktellstadsgranen” arrangerat tillsammans med Munktellarenan och Eskilstuna folkhögskola.
Mittemot Munktellarenans kafeteria står tio stycken excentriska och kreativt skapade … Läs mer ““Munktellstadsgranen” – Kreativa skapelser”
Resultatmässiga motgångar för Eskilstuna-lagen
Uniteds bortaförlust (3-0) mot det tyska världslaget Wolfsburg i andra omgången Champion Leagues åttondelsfinal, innebar Eskilstuna-lagets sorti. Ingen hade räknat med något annat, och tjejerna ska ha all heder av sin insats i den internationella debuten. Och särskilt imponerande i returmötet mot Wolfsburg var de insatser som Frida Svensson som vänsterback och unga Cajsa Åkerberg stod för.
För … Läs mer “Resultatmässiga motgångar för Eskilstuna-lagen”
Värmebölja i Arktis
Det är ovanligt varmt i Arktis just nu – uppåt 20 grader varmare än det brukar vara vid den här tiden på året, skriver bloggen uppsalainitiativet .
I torsdags förra veckan skrev Washington Post: ”Politisk intresserade människor i USA uppmärksammar just nu kaoset i Washington. Men några människor inom vetenskap ser just nu på ett kaos på en … Läs mer “Värmebölja i Arktis”
Insändare: Johan Ehrenberg – en frisk fläkt
På eftermiddagen den 22 november landade Johan Ehrenbergs turné på Eskilstuna folkhögskola. Det märktes att han är en driven föreläsare, säker på sin sak utan att bli odräglig, kunnig utan att bli obegriplig, intressant utan att bli tråkig. Han förklarade att ekonomi hänger ihop med energi och att vi kan ta tillbaka makten över vårt energibehov, via solceller. … Läs mer “Insändare: Johan Ehrenberg – en frisk fläkt”