Värmebölja i Arktis

Det är ovanligt varmt i Arktis just nu – uppåt 20 grader varmare än det brukar vara vid den här tiden på året, skriver bloggen uppsalainitiativet .

I torsdags förra veckan skrev Washington Post: ”Politisk intresserade människor i USA uppmärksammar just nu kaoset i Washington. Men några människor inom vetenskap ser just nu på ett kaos på en annan plats – i Arktis.”.

I Arktis råder nu polarnatten, solen är nu borta och återkommer inte på några månader. Vintern är den årstid, då den hårda kylan fryser isen som brukar täcka stora delar av Arktis, så att den blir tjock. Det är minusgrader, men men inte ens tio grader kallt, vid en tid då det normalt sett brukar vara mellan 20 och 30 grader kallt.

Under 2016 har isens utbredning varit mycket mindre än normalt, dock slogs inte sommarrekordet från 2012. Men under den senaste tiden har isens utbredning varit rekordliten. I många områden både norr om Ryssland och Kanada, som brukar ha tjock is så här års är fortfarande isfria.

”Hudson Bay brukar så här års vara till omkring hälften istäckt, men är i år i det närmaste isfri. Det brukar ligga havsis ner till Novaja Zemlja och Svalbard, men i år når den knappt ner till Frans Josefs land och Severnaja Zemlja. Berings sund är också isfritt upp längs hela Alaskas västkust, och även runt Grönland och Baffinön är havsisen betydligt längre norrut än normalt,” skriver bloggaren Flute. På Flutes blogg visas hur mycket mindre istäcket är i år jämfört med det normala.

You May Also Like