Kronobergs Bokmässa

För nionde året i rad anordnades i helgen Kronobergs Bokmässa på stadsbiblioteket i Växjö.

Ett tjugotal mer eller mindre verksamma författare var inbjudna till Mässan som lockade flera hundra besökare från när och fjärran. På mässan kunde besökarna förutom att köpa böcker och träffa författarna även lyssna och delta i tjugotalet seminarier som handlade om såvitt skilda ämnen som emigration inom Sverige, hälsa och folkbildning samt om berättandets kraft i samtiden. En av de inbjudna författarna var Pelle Olsson, före detta ordförande i Föreningen Arbetarskrivare. Han talade om syftet och bakgrunden till varför föreningen bildades 1990. Pelle Olsson kunde även avslöja att Föreningen Arbetarskrivare nyligen har fått en ny ordförande.

– Sedan en kort tid tillbaka så är Jenny Wrangborg nyvald ordförande i våran förening. Det känns väldigt bra konstaterar Pelle Olsson och fortsätter.

-Vi hoppas och tror att Jenny kan bredda och fördjupa vårt arbete samt förhoppningsvis också göra föreningen lite mer känd berättar Pelle Olsson.

Jenny Wrangborg har blivit väldigt hyllad och omskriven efter att hon har gett ut två poesisamlingar under senare år som har titlarna Kallskänkan  som kom ut 2010 och Vad ska vi göra med varandra som kom för två år sedan. Jenny Wrangborg arbetar som kallskänka samtidigt som hon ägnar sig åt sitt diktande. Jenny Wrangborg är bosatt i en söderförort till Stockholm. På baksidan av Föreningen Arbetarskrivares antologi kan man läsa följande, Föreningen Arbetarskrivares tionde antologi gör avstamp i samtiden och tar läsaren med till framtiden. En framtid där klyftorna tilltar och där arbetarklassen är under ännu hårdare attack. En arbetarklass som redan nu blir allt bredare där traditionella arbetaryrken som byggnadsarbetare, städare och vårdbiträden går sida vid sida med lärare och vårdbiträden går sida vid sida med papperslösa och barn till ensamstående sjuka föräldrar.

Lite kort om Föreningen Arbetarskrivare som alltså bildades 1990 består av cirka 300 medlemmar från hela landet. Deras senaste antologi har titeln Efter oss och består av kortare och längre texter  av 37 stycken författare. Här finns namnkunniga författare som tex Aino Trosell, Sven Vernström Anna Jörgensdotter, David Ericson samt Micke Evhammar och förstås också texter skrivna av Pelle Olsson och Jenny Wrangborg.

För några år sedan var Pelle Olsson på besök här i Sörmland.

– Jag var inbjuden till en träff i Västermo strax utanför Eskilstuna. Det var trevlig. Hoppas att jag får komma flera gånger till Sörmland och prata om föreningen Arbetarskrivare säger Pelle Olsson avslutningsvis.

You May Also Like