Sveriges nuvarande statsminister Ulf Kristersson öppnar för USA-kärnvapen på svensk mark.
https://sverigesradio.se/artikel/kristersson-oppnar-for-karnvapen-pa-svensk-mark
Det fanns en tidigare statsminister med en annan uppfattning om USA:s agenda och om behovet av kärnvapennedrustning och fredsskapande åtgärder.
Årets vinnare av Grävande Journalisters pris Guldspaden har utsetts. I bokklassen blev det journalisten och författaren Gunnar Wall som i hård konkurrens tilldelades det prestigefyllda priset.
Priset till Wall grundade sig på hans senaste bok, Rättsskandalen Olof Palme, om utredningen av mordet på Olof Palme.
Fredagen den 28 februari 1986 mördades Olof Palme vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan. Utifrån ett bandat larm från mordplatsen till Länsalarmeringens 90 000 vet vi att skottet som ledde till Olof Palmes omedelbara död avlossades tämligen exakt 23.21.30. Olof och Lisbeth Palme var på väg hem efter att på biografen Grand, omkring 250 meter norr om mordplatsen, sett Suzanne Ostens … Läs mer “Idag är det 38 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme avrättades”
Författaren och journalisten Gunnar Wall höll den 6 december ett föredrag på Solidaritetshuset i Stockholm utifrån sin senaste bok om utredningen av mordet på Olof Palme. Arrangör var föreningen Socialistisk Politik.
Boken, Rättsskandalen Olof Palme, recenserades i eFOLKET 2023-10-03: Ny bok av Gunnar Wall om mordet på Olof Palme – och om en urspårad mordutredning.
I år är det 50 år sedan militärkuppen i Chile då landets folkvalda president, socialisten Salvador Allende, störtades. Det var en våldsam och blodig militärkupp som planerades och understöddes av USA:s utrikesdepartement, Vita Huset och underrättelsetjänsten CIA. Militärkuppen leddes av generalen Augusto Pinochet, som satt kvar som Chiles diktator ända fram till 1990.
Rättsskandalen Olof Palme – Gunnar Wall – Bokförlaget SEMIC
Journalisten och författaren Gunnar Wall har sedan 1987, året efter mordet, med envishet och erkänd noggrannhet ägnat sig åt närgången och fördomsfri granskning av omständigheter kring mordet på Olof Palme och utvecklingen av mordutredningen.
Thage G Peterson fyller idag 90 år. Han tillhör idag dem inom det socialdemokratiska partiet som fortfarande står upp för den politik som förknippas med Olof Palme.
Den kyliga kvällen den första mars 1986, mindre en dygn efter det att Olof Palme mördats i korsningen Sveavägen Tunnelgatan, talade Thage G Peterson inför tusentals församlade på Sergels torg. Han … Läs mer “Thage G Peterson 90 år – eFOLKET lyckönskar”
Vad hade Olof Palme gjort? I dessa dagar funderar jag på hur Olof Palme hade agerat.
För det första hade han inte kastat sig i armarna på NATO som Magdalena Andersson gjorde förra året när Ryssland angrep Ukraina. Jag tror att Olof Palme istället hade försökt lösa konflikten mellan Ryssland och Ukraina via den diplomatiska vägen, tillsammans med … Läs mer “Palme skulle ha handlat på ett annat sätt”
Denna artikel är den tredje i serie på fem. De två redan publicerade är Mordet på Olof Palme – nygammal vittnesuppgift ger NATO-spåret ännu större tyngd (2023-01-09) och Mordet på Olof Palme: Det försvunna gärningsmannavittnet på Tunnelgatan (2023-06-08). I de kommande två artiklarna kommer vi att granska den under mordnatten tjänstgörande piketkommissariens märkliga version av vad som ägde … Läs mer “Mordet på Olof Palme – Vem var mannen i lång rock på Regeringsgatan?”
Protokoll från förhör med en av de poliser som försökte ta upp jakten på Olof Palmes mördare avslöjar att en av de förföljande poliserna påstått att han i höjd med Luntmakargatan, cirka 60 meter från mordplatsen, samtalade med en person som för polismannen beskrev den flyende förmodade mördaren och dennes flykt uppför trapporna till Malmskillnadsgatan.
Den 1 mars 1986 – “Olof Palme ihjälskjuten”, står det på tidningen FOLKET:s förstasida. Statsministern hade skjutits till döds på Sveavägen i Stockholm klockan 23:21 den 28 februari. Klockan hade passerat midnatt och tryckpressarna hade precis rullat igång när telegrammet om mordet på Palme kom till tidningen FOLKET:s redaktion i Eskilstuna.
Idag, den 28 februari, är det 37 år sedan Olof Palme, Sveriges statsminister och det socialdemokratiska partiets ordförande, sköts till döds i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan, i centrala Stockholm.
Sverige har sedan 1986 genomgått en genomgripande omvandling.
Ett på nytt upptäckt tips, inlämnat dagen efter mordet, har fått bilden av Olof Palmes mördare att befästas ytterligare. Det gäller mördarens klädsel, längd och ålder. Det gäller också sådant som att mordplatsen, korsningen Tunnelgatan-Sveavägen, kan ha varit förutbestämd. Vilket i sin tur aktualiserar det spår som handlar om NATO och denna organisations hemliga paramilitära nätverk – … Läs mer “Mordet på Olof Palme – nygammal vittnesuppgift ger NATO-spåret ännu större tyngd”
Jag läste Alex Schulmans krönika nyligen, i en av de större dagstidningarna, där han skriver att han inte står ut längre med våra partiledares tomma löften inför valet. Jag kan bara instämma i Alex Schulmans kritik, och jag frågar: Var finns en Olof Palme, en Ernst Wigforss eller en Rickard Sandler. De var alla tre visionärer och ideologer… Läs mer “Vart har visionärerna tagit vägen?!”
After decades of resisting Washington’s rapacious advances and drunken pick-up lines, Scandinavia looks ready to sell out their neutrality to NATO before the summer thaw hits the taiga. Both Sweden and Finland’s prime ministers have issued a joint statement on their intentions to officially court the Alliance and polls show a thin majority of both of their citizens … Läs mer “8/5 – Nicky Reid: For the Love of Olof Palme, Don’t Let Swedish Neutrality Die in Vain”
Den nyligen utkomna boken Statsministermordet (Norstedts, 2022), om utredningen av mordet på Olof Palme har rönt stort intresse och av många recensenter bemötts med aktning.
Var det Stig Engström, Skandia-mannen, som mördade Olof Palme? Eller var han ett vittne som, som av åklagaren Krister Petersson i juni förra året felaktigt i praktiken utpekades som mördaren?
Lars Olof Lampers är TV-journalist, dokumentärfilmare och författare. Han har varit redaktör för TV-serien Veckans Brott.
Den 28 februari, på årsdagen av mordet på Olof Palme, framfördes i Dagens Nyheter kravet att riksåklagaren måste fatta beslutet att återuppta utredningen om mordet på Olof Palme. Bland de 19 undertecknarna finns fyra poliser, varav tre ingått i mordutredningen och en av dem under en period varit spaningsledare.
eFOLKET tackar Anders Hasselbohm för hans klarläggande nedan. Som framgår av det Hasselbohm skriver och det utdrag ur dokument som den sydafrikanska sanningskommissionen (TRC) tagit i beslag, hade den svenske spionen “Jan” (Jan Robert Wennerstrand) en indirekt kontakt med den svenska motsvarigheten till högsta chefen för den sydafrikanska säkerhetspolisen genom “en vän”. Vännen benämns i dokumentet “Rolf”. Om … Läs mer “Mordet på Olof Palme – “Rolf” var länken mellan apartheidregimens svenska spion och SÄPO-chefen”
I samband med att utredningen av mordet på Sveriges statsminister Olof Palme förklarades nedlagd underströk spaningsledaren Hans Melander att det som kallats Sydafrika-spåret innehåller en “mycket stark motivbild”.
Den 28 november publicerade på Gunnar Walls blogg och i eFOLKET en intervju med anti-apartheidaktivisten Madi Gray. Intervjun var gjord av journalisten och författaren Anders Hasselbohm.
Intervjuartikeln nedan är författad av Anders Hasselbohm. Den handlar om en ny uppgift om att Craig Williamson – den sydafrikanska apartheidregimens infiltratör, spion och organisatör av terroristiska bombdåd och mord – befann sig i Stockholm i anslutning till mordet på Olof Palme.
Gunnar Walls bok Mörkläggning – Statsmakten och Palme utkom 1997. Den tilldelades 1998 Grävande Journalisters pris Guldspaden. Sedan många år har det varit slut på förlaget. Nu har en nyutgåva kommit, denna gång i ett band (981 sidor) istället för två. Också den nya utgåvan står Bokförlaget Kärret bakom.
På en presskonferens den 10 juni namngav Krister Petersson den sedan länge avlidne Skandiamannen som sannolik mördare av Olof Palme utan att kunna redovisa någon som helst hållbar bevisning.
Överåklagare Lennart Guné på Åklagarmyndigheten har beslutat att inte ta upp Krister Peterssons beslut till överprövning.
Det var fel av föreningen Grävande Journalister att tilldela Thomas Pettersson årets Guldspade. Det menar förre DN-journalisten och tidigare medlemmen av Guldspade-juryn Bo G Andersson.
Fram till 1999 arbetade man så att allt som inte längre var relevant för Säkerhetspolisen skulle brännas. Det kan vara så att handlingar rörande Olof Palmes person därför eldats upp. Det finns dock inget beslut eller liknande som som styrker att så har skett.
Ur promemoria upprättad av Palme-utredningen, den 30 oktober 2019.
JO, riksdagens ombudsmän, utreder rättssäkerhetsfrågor med anledning av att åklagaren Krister Petersson på presskonferensen den 10 juni namngav den s.k. Skandiamannen som misstänkt för mordet på Olof Palme.
Krister Petersson motiverade beslutet att lägga ned Palmeutredningen med att den misstänkte var avliden sedan länge.