Recension av ‘PALMEMORDET – TILLBAKA TILL SVEAVÄGEN’

Var det Stig Engström, Skandia-mannen, som mördade Olof Palme? Eller var han ett vittne som, som av åklagaren Krister Petersson i juni förra året felaktigt i praktiken utpekades som mördaren?

Lars Olof Lampers är TV-journalist, dokumentärfilmare och författare. Han har varit redaktör för TV-serien Veckans Brott.

PALMEMORDET – TILLBAKA TILL SVEAVÄGEN är Lampers åttonde bok. Den kom ut som ebok/ljudbok i mars 2021, och är bara tillgänglig på Storytell.

Detta lär också vara den första boken om utredningen sedan den lades ned och blev offentlig i betydligt större utsträckning än tidigare, och den innehåller därför en del nytt material.

Lars Olof Lampers tar oss tillbaka till mordplatsen och kartlägger vad som hände under 20 kritiska minuter på Sveavägen den 28 februari 1986.

Efter 34 år lades utredningen om mordet på Olof Palme ned den 10 juni 2020. Chefsåklagare Krister Petersson, som lett förundersökningen de senaste tre åren, förklarade att man inte kunde komma vidare eftersom den huvudmisstänkte hade avlidit. Några andra alternativ till möjlig gärningsman kunde han inte se.

Någon röst som talade för Engströms oskuld fanns inte.

Lars Olof Lampers pekar i boken på att Engström hade ett större behov av uppmärksamhet än många andra och att han därför överdrev sin roll på mordplatsen. Men att Stig Engström förmodligen inte sköt Olof Palme. Det mest troliga, enligt Lampers, är att han kom till mordplatsen efter mordet och att hans egen berättelse åtminstone i väsentliga delar är sann. Engström tog själv kontakt med SVT som gjorde ett reportage med honom där han även passade på att kommentera polisens inkompetens på mordplatsen. Detta gjorde inte honom omtyckt på polishuset. Hans Holmér avfärdade honom som en elefant som klampade runt i utredningen och ville ha uppmärksamhet.

Lars Olof Lampers syfte med boken är att visa på omständigheter som ger stöd åt Krister Peterssons teori om att Engström skulle vara mördaren och sådant som försvagar den och visar på att han istället skulle vara ett virrigt vittne som ville ha uppmärksamhet.

Tyvärr ger boken inte någon bakgrund till vem Stig Engström var som människa, men det har kanske de flesta intresserade redan hunnit läsa och höra om via andra källor.

Boken är klart läsvärd och kommer med viss ny information.

Arto Virta

PS: Journalisten och författaren Gunnar Wall tillhör dem som granskat Lambers bok, och som upprätthåller en dialog med honom.

You May Also Like