50 år efter militärkuppen i Chile – Olof Palme hedras för sin solidaritet med det chilenska folket

I år är det 50 år sedan militärkuppen i Chile då landets folkvalda president, socialisten Salvador Allende, störtades. Det var en våldsam och blodig militärkupp som planerades och understöddes av USA:s utrikesdepartement, Vita Huset och  underrättelsetjänsten CIA. Militärkuppen leddes av generalen Augusto Pinochet, som satt kvar som Chiles diktator ända fram till 1990.

I ett pressmeddelande från chilenska utrikesministeriet hedras nu Olof Palme “för sin solidaritet med de chilenare som flydde landet under militärdiktaturen”. Hyllningen består i ett frimärke med bild på Olof Palme.

Ur pressmeddelandet:

Genom utgivningen av ett frimärke hyllar Chile Sveriges tidigare premiärminister Olof Palme för hans solidaritet med Chiles män och kvinnor i exil under militärdiktaturen.

Evenemang som hölls på Museo de la Memoria y los Derechos Humanos, deltog biträdande utrikessekreterare, ambassadör Rodrigo Olsen, som lyfte fram det arbete som utfördes av den svenske ledaren.

 – Palmeregeringens solidaritet, uttryckt i dess ambassadör Harald Edelstams heroiska prestation i försvaret av vårt lands mänskliga rättigheter, förenade vårt folk på ett oförgängligt sätt. Den svenska ambassaden vid den tiden skyddade och gav asyl till mer än 500 personer som förföljdes av diktaturen. Sedan dess har Sverige generöst välkomnat mer är 29 tusen chilenare, en gemenskap som säkerligen har överskridit 60 tusen människor över tid …”

Under militärkuppen samarbetade Olof Palme och Sveriges ambassadör Harald Edelstam om hur Sverige skulle kunna hjälpa och rädda livet på chilenare som jagades av diktatorn och hans hantlangare. Palme satt hemma i radhuset i Vällingby och höll telefonkontakt med Edelstam. På UD i Stockholm ansåg de höga tjänstemännen att Edelstams agerande var diplomatiskt otillbörligt. Därav direktkontakten med Sveriges statsminister.

Genom rådigt ingripande av Edelstam lyckades han även få tillgång till den kubanska ambassaden, som låg bredvid den svenska, där många motståndsmän och kvinnor kunde få en fristad i väntan på flykt från Chile. Den kubanska ambassaden hade belägrats av militärer och en fascistisk mobb, som försökte sabotera elförsörjningen till ambassaden och hotade att storma den. Många flyktingar undan militärens mordpatruller hade tagit sin tillflykt till Kubas ambassad.

Harald Edelstam tog sig dit, gick in till ambassaden och hissade över byggnaden en medhavd svensk flagga. Därefter ropade han till belägrarna att ambassadområdet från och med nu var svenskt territorium, och att den chilenska kuppregeringen skulle få ta konsekvenserna om något intrång skulle äga rum. Den allmänt hållna varningen spred förvirring och höll tillbaka den fascistiska mobben och militärerna. Så säkrade han överlevnaden för alla de flyktingar som sökt sin tillflykt till den kubanska ambassaden.

Det var inte bara förföljda chilenare utan även andra latinamerikaner som tidigare flytt till Chile som kunde räddas genom samarbetet mellan Olof Palme och Harald Edelstam. En som räddades var den peruanske bondeledaren Hugo Blanco, som sedan under en tid levde som flykting i Sverige. I samband med ett besök för att träffa sina barn och politiska och personliga vänner i Sverige insjuknade och avled Hugo Blanco i år i Stockholm.

Bland alla dem som räddades av Edelstam fanns också Hugo Blancos svenske vän, socialisten Jan Axelsson från Umeå.

Harald Edelstam insats har uppmärksammats och hyllats  på olika sätt i flera länder.

På Kuba hyllas Harald Edelstam som en hjälte. På Casa Memorial de Salvador Allende i Havanna på Kuba finns ett minnesmärke uppsatt för att hedra Harald Edelstam och hans gärningar i solidaritetens namn. (se bifogad bild)

Minnesmärket i Havanna. Creative Commons.

Och i Montevideo i Uruguay invigdes 2005 Espacio Libre Harald Edelstam. Och ett frimärke gavs ut till hans ära i mars 2013 när Harald Edelstam skulle ha fyllt 100 år.

Redan under andra världskriget, då Harald Edelstam arbetade som diplomat i det av nazisterna ockuperade Norge, räddade han livet på hundratals norska motståndsmän och judar genom att få dem utsmugglade till Sverige. Det var den norska motståndsrörelsen, Hjemmefronten, som kallade Harald Edelstam “Svarta Nejlikan”.

Svarta Nejlikan blev även titeln på en svensk film 2007:

Filmen handlar om hur den svenske ambassadören Harald Edelstam (spelad av michael Nyqvist), agerade under militärkuppen i Chile 1973, då han genom att erbjuda fri lejd och politisk asyl i Sverige lyckades rädda livet undan diktaturen på över 1 500 förföljda chilenare och andra latinamerikaner.

Filmen, som är en internationell samproduktion mellan Sverige, Danmark, Mexiko och Chile, spelades in i Chile mellan 19 januari och 15 mars 2006”.

(se lästips Wikipedia)

2009 utkom på Prisma/Norstedts förlag en bok med titeln Svarta nejlikan – en berättelse om mod, humanitet och passion. Boken är skriven av den finlandssvenske författaren Mats Fors, som också låg bakom idén till filmen.

Boken kan lånas på eFOLKETs bibliotek. FOTO: Gunnar Gustafsson.

Sveriges agerande under militärkuppen i Chile och mottagandet av flyktingar har gjort att Sverige, inte minst genom agerandet från Olof Palme och Harald Edelstam, har ett gott anseende bland många latinamerikaner.

Ungefär på samma sätt som när Sverige välkomnade många som flydde den grekiska diktaturen 1967-1974 också har ett gott anseende bland många greker.

Idag är tyvärr tongångarna annorlunda när det gäller att hjälpa människor på flykt undan krig, förföljelse och nöd.

PS. Det blev mera om Harald Edelstam än om Olof Palme i det här inlägget. Det beror, delvis, på att jag hittade mycket information om just Harald Edelstam i samband med militärkuppen i Chile. Saker jag inte kände till tidigare och som är viktiga pusselbitar för att få ihop bilden.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like