Palme-utredningen – Spåren från Gamla stan och Sveavägen den 28 februari 1986

Mordet den 28 februari 1986 på Sveriges statsminister och det socialdemokratiska partiets ordförande Olof Palme var ett attentat mot demokratin och den svenska arbetarrörelsen. Det skapade djup sorg bland miljoner och åter miljoner människor i Sverige och världen över.

Till sorgen över illgärningen har under åren som förflutit adderats en sorg över det som följde efter mordet. Det skandalösa sätt … Läs mer

Läs mer

Dick Forslund informerade om vad som just nu sker i Pondo-land i Sydafrika

I vår “globaliserade” värld är en ständigt förekommande företeelse storbolags jakt på råvaror och vinstgivande projekt som leder till att lokalbefolkning (ofta ursprungsbefolkning) skuffas undan och i många fall helt förlorar den miljö som varit basen för deras liv.

Den som den 11 oktober begav sej till ABF-huset i Stockholm fick höra Dick Forslund informera om en sådan konfrontation som … Läs mer

Läs mer

Sydafrika: omvälvningens andra etapp inledd?

När det rasförtryckande apartheidsystemet definitivt gick i graven 1994, och Nelson Mandela valdes till Sydafrikas president, var den första etappen för befrielserörelsen ANC avverkad.

Återstod gjorde uppgiften att bygga ett socialt och ekonomiskt jämlikt Sydafrika, som sedan 50-talet varit en framskjuten och grundläggande pelare i ANC:s program.

Avskaffandet av den formella lagstadgade rasdiskrimineringen innebar inte att de enorma ekonomiska och … Läs mer

Läs mer

Mordet på Olof Palme:

Vittnesmål om koppling mellan Sydafrika och svenska Säpo

Journalisten Lars Borgnäs aktualiserar i en debattartikel i Aftonbladet (15e oktober) om mordet på Olof Palme en möjlig koppling mellan den svenska säkerhetspolisen och den sydafrikanska apartheidregimen.

Borgnäs har ända sedan mordet på Sveavägen den 28 februari 1986 ägnat stor energi åt att undersöka omständigheter kring dådet; och åt den efterföljande polisutredningens … Läs mer

Läs mer

Sydafrika: Studenter kräver att avgifterna för universitetsstudier avskaffas

Tårgas och gummikulor mot demonstrerande studenter i Johannesburg och flera andra städer runt om i Sydafrika.

Över hela landet har de senaste veckorna studenternas protester mot avgifterna för studier vid universiteten resulterat i våldsamma konfrontationer med polis och privata vaktbolag.

Studenterna har under flera år krävt att de under de senaste åren höjda avgifterna, som naturligtvis fungerar som spärrar för … Läs mer

Läs mer