Sektutbildad minister hyllar kärnvapen

Som många andra bänkade jag mej igår (den 5 maj) för att avnjuta partiledardebatten. Om denna finns mycket att säga men jag ska i detta debattinlägg koncentrera mej på den delen som handlade om krigsrustningarna. Och speciellt ett inlägg från KD:s Ebba Busch som jag tror vi inte får låta passera utan att reflektera över vad denna borgerlighetens … Läs mer “Sektutbildad minister hyllar kärnvapen”

Read more

Vi behöver varenda socialist

Håkan Blomqvists debattinlägg har tidigare varit publicerat också i tidningen Internationalen.

Den är förstås en struntsak i den stora katastrofen. Men inte desto mindre viktig för socialister och vänstern. Inte bara av demokratiska skäl utan för vår förmåga att hålla ihop kring en humanistisk socialism när barbariet avtecknar sig genom bloddimmor. Det skriver Håkan Blomqvist apropå uteslutningshotet mot … Läs mer “Vi behöver varenda socialist”

Read more

Hur demokratiskt är Nato?

Det här inlägget har jag fått publicerat i den liberala tidningen Eskilstuna-Kuriren som en insändare 3 januari.

Jag hade inte förväntat mig att de skulle ta in den med tanke på tidningen milt sagt Nato-vänliga linje. Det hedrar dock E-K att man valde att publicera den. Man gjorde några smärre strykningar. Bland annat strök man citatet från SO-rummet … Läs mer “Hur demokratiskt är Nato?”

Read more

Ett anförande att avsätta 12 minuter till

Trots att jag driver denna blogg som mest handlar om samhällsfrågor så har jag svårt för att lyssna till politiska debatter i TV. Det har dessutom blivit värre, tyvärr. Jag har svårt för den alltmer ovärdiga debattstilen, där det gäller att avbryta och överrösta, där ytlighet och rent ljugande passerar och där även de företrädare som jag står … Läs mer “Ett anförande att avsätta 12 minuter till”

Read more

Slutdebatten inför valet

Jag bänkade mig motvilligt framför dumburken för att se slutdebatten med partiledarna igår, fredag 9 september.

Man visade inledningsvis vilka “ämnen” som skulle debatteras. Som vanlig var det i stort sett samma ämnen som vid tidigare debatter och utfrågningar. Det var skolan, energin med mera.

Och så naturligtvis brottsligheten. Det har inte varit en enda debatt eller utfrågning … Läs mer “Slutdebatten inför valet”

Read more

Sverigedemokraterna och Särimner

I ett tidigare inlägg om skoldebatten i Sveriges radio P1 mellan Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD) skrev jag att SD:s ökade satsningar på skolan ska finansieras genom minskat bistånd, men även genom att dra ner på anslagen avsedda för “flummiga klimatmål”.

På kvällen samma dag, 7 september, blev Jimmie Åkesson utfrågad i Gokväll SVT1 om SD:s … Läs mer “Sverigedemokraterna och Särimner”

Read more

SD vill finansiera mer pengar till skolan genom att dra ner på biståndet till fattiga länder

Jag lyssnade på P1 och en debatt om skolan mellan Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD).

Nooshi framhöll att det i grunden är den världsunika svenska marknadsskolan som är problemet. En marknadsskola där eleverna och föräldrar alltmer ses som kunder. Att vi har en segregerad skola med betygsinflation som innebär att hela systemet är på väg i … Läs mer “SD vill finansiera mer pengar till skolan genom att dra ner på biståndet till fattiga länder”

Read more

Kulturdebatt på Stadsbiblioteket

En debatt där alla var överens. Så beskriver jag den kulturdebatt som anordnades av Eskilstuna Stadsbibliotek på måndagen 5/9. I panelen satt företrädare för samtliga partier.

Politikerna var rörande överens om att Eskilstuna bör få ett kulturhus. Vad detta hus ska innehålla var inte kristallklart, men att det ska bestå av en blandning av kommunal och privat verksamhet … Läs mer “Kulturdebatt på Stadsbiblioteket”

Read more

Om väljarna får välja

Jag kollade Agenda söndag 4 september. Ett inslag handlade om vad väljarna tycker är de viktigaste valfrågorna.

Enligt en opinionsundersökning ser väljarnas “rankinglista” ut så här:

  • Politiska sakfrågor
  • Ideologi
  • Framtidsvisioner
  • Regeringsbildningen
  • Partiledare

Något förvånande kan tyckas. Politiska sakfrågor diskuteras och debatteras i varenda utfrågning och partiledardebatt. Enligt min mening ganska ensidigt. Det finns inte en enda utfrågning eller … Läs mer “Om väljarna får välja”

Read more

Partiledardueller i Sveriges Radio – rena High Chaparral

Jag lyssnade till större delen av partiledardebatten i P1 fredagen 2 september. Jag ska inte recensera debatten, utan bara återge några korta inslag och kommentarer som visar hur “hetsigt” det var.

Den nästan två timmar långa debatten var, som vanligt, indelad i “ämnen”. Det första ämnet var, naturligtvis, gängkriminalitet och integration som fick 30 minuter av programtiden.

Varje … Läs mer “Partiledardueller i Sveriges Radio – rena High Chaparral”

Read more

Kulturpolitisk debatt – människan behöver både bröd och skådespel

Nu blir det något så ovanligt som kulturpolitisk debatt.

Jag har tidigare klagat över att ordet kultur inte existerar i den politiska debatten. Att kulturfrågor och kulturpolitik aldrig blir ett “ämne” värt att diskutera och debattera. I samband med alla utfrågningar och debatter i Tv, radio och de stora tidningsdrakarna. Nu blir det alltså kulturpolitisk debatt:

Stadsbiblioteket Eskilstuna … Läs mer “Kulturpolitisk debatt – människan behöver både bröd och skådespel”

Read more

Utfrågningen av Magdalena Andersson – utfrågarna missade öppet mål

Jag bänkade mig framför dumburken utrustad med penna, anteckningsblock och kamera för att se och höra utfrågningen av statsminister Magdalena Andersson. Utfrågare var “parhästarna” Anders Holmberg och Camilla Kvartoft.

Jag hade inga höga förväntningar. Jag räknade med att det i stort sett skulle bli samma gamla frågor och samma gamla svar som i alla andra utfrågningar och debatter.… Läs mer “Utfrågningen av Magdalena Andersson – utfrågarna missade öppet mål”

Read more

Hanne Kjöllers bok om problemen inom svensk polis – en recension

Kjöller, Hanne (2016).
En svensk tiger vittnesmål från poliser som vågar ryta ifrån.
Fri tanke.
Recensent: Per Olof Larsson

Kultur klass eller bara inkompetens Varför klaras inte dödsskjutningar upp?

Att Sverige har problem med skjutningar och dödligt våld är inget som betvivlas. Och politiken domineras av ett fåtal politiska teman som att det är ett resultat av massinvandringen … Läs mer “Hanne Kjöllers bok om problemen inom svensk polis – en recension”

Read more

I Staffanstorp är känslan för färg och ursprung välutvecklad

Den välmående Skåne-kommunen Staffanstorp har gjort sej känt för att inte ta emot flyktingar. Det kommunala styret består av en koalition mellan Moderater och Sverigedemokrater. M fick i förra valet 42 procent av rösterna, SD fick 11 procent. En rejäl egen majoritet för de två högerpartierna.

Men så hände något i i april i år. Plötsligt var kommunen … Läs mer “I Staffanstorp är känslan för färg och ursprung välutvecklad”

Read more

“Vi solidariserar oss med det ukrainska folket – inte med statsapparaten”

Peter Widén som sitter I Socialistisk Politiks styrelse svarar här på två inlägg som publicerades i Internationalen nr 10/2022, där Internationalens och Socialistisk Politiks ställningstagande i frågan om Ukrainakriget kritiserades.

Jan Czajkowski (JC) och Anders Nordström anklagar i varsina artiklar i Internationalen nr 10/2022 Socialistisk Politik och Internationalen för att “Svika det ukrainska folket” och för att inte … Läs mer ““Vi solidariserar oss med det ukrainska folket – inte med statsapparaten””

Read more

Insändare: Värna om kommunernas invånare

Beställaren av Mälardalstrafiken (Mälab) har angett i kravspecifikationen att priserna ska vara bärkraftiga och hållbara. Man kan tolka detta utifrån två perspektiv: bärkraftigt så att personalen i samtliga ingående led och underentreprenörer får rimliga löner, en rimlig löneutveckling och rimliga pensioner; och hållbart så att man kan välja att använda metoder som inte förstör den planet vi bor … Läs mer “Insändare: Värna om kommunernas invånare”

Read more

Insändare: Led ut Ledin!

Chocken börjar lägga sig efter att en välbetald tjänsteman i Eskilstuna kommun, skrev en debattartikel i Eskilstunakuriren i september.

Artikeln författades i tjänsten av en utvecklingscoach på Barn- och utbildningsförvaltningen. En coach bör vara modern och ha ett positivt tankesätt som leder framåt. Ett ljus i tunneln, en reflex i mörkret. En modern energisnål LED-lampa som inte är … Läs mer “Insändare: Led ut Ledin!”

Read more

Framtidens Järnvägar: Den aktuella snabbtågsatsningen skulle allvarligt öka klyftorna

Replik till Margareta Björks inlägg om höghastighetståg

Margareta Björck och jag är överens om att vi behöver satsa mer på järnväg av främst klimatskäl. Vi är också överens om att det är trångt på många spåravsnitt. Frågan är bara hur, till vilken kostnad, med vilken fördelningsprofil etcetera som satsningarna på snabbare tåg skall göras?

Det som oroat mig … Läs mer “Framtidens Järnvägar: Den aktuella snabbtågsatsningen skulle allvarligt öka klyftorna”

Read more

Framtidens järnvägar: Både snabbtåg och andra banor behövs

Replik till Ronny Svensson angående höghastighetståg

Man kan naturligtvis resonera som så att alla pengar som staten satsar någon annanstans än i Dalarna är till nackdel för oss. Men i så fall får man ju också räkna med att alla som bor i andra delar av landet kommer att motsätta sig investeringar i Dalarna.

Det är ett missförstånd … Läs mer “Framtidens järnvägar: Både snabbtåg och andra banor behövs”

Read more

Insändare: Tillitsbaserad styrning och ledning istället för panikåtgärder

Många kommuner dras med stora underskott. Både utbildnings- och socialförvaltningar redovisar stora underskott och mången enig kommunstyrelse har beslutat att dra i nödbromsen. Ofta tar man till inköps- och anställningsstopp som en paniklösning när man saknar långsiktiga lösningar.

Men den som arbetat inom kommunal verksamhet eller engagerat sig politiskt några år har varit med om allehanda besparingar liksom … Läs mer “Insändare: Tillitsbaserad styrning och ledning istället för panikåtgärder”

Read more

EK:s hyckleri om yttrandefrihet – i ett nötskal

Emellanåt får jag mail från bladet som då det fanns två lokala papperstidningar gick under namnet den andra tidningen. Jag erbjuds prenumerationer till skampris mot vad tidningens läsekrets betalar, men knäpper bort mailen. Ändå håller jag mig något så när à jour med det som skrivs i bladet.

Hur den andra tidningen bär sig åt för att få … Läs mer “EK:s hyckleri om yttrandefrihet – i ett nötskal”

Read more

Clinton vs. Trump

Den första, med mycken spänning emotsedda, debatten mellan Donald Trump och Hillary Clinton hölls kvällen 26 september. I amerikanska politiska konfrontationer kan tonen bli mycket hård och personangreppen många. Det är viktigt att hålla i minnet att detta inte alls behöver spegla hårda motsättningar i sakfrågorna. Tvärtom. Bristen på verkliga politiska skillnader tvingar fram personangrepp och diskussioner om … Läs mer “Clinton vs. Trump”

Read more

Sista Kubadebatten i Miami

Under flera årtionden har de stora spanskspråkiga Radio/TV-kanalerna i Miami givit generöst utrymme till de som är motståndare till den kubanska revolutionen. Det handlar om flera timmar varje dag via nyheter, samtal och intervjuer.

Det kan därför verka lite underligt att när i ett unikt och exceptionellt fall en försvarare av Kuba fick vara med i en debatt, … Läs mer “Sista Kubadebatten i Miami”

Read more