Albin Amelins målning: Arkebuseringen. Om skotten i Ådalen 1931 då militär sköt mot strejkande arbetare.

Kulturpolitisk debatt – människan behöver både bröd och skådespel

Nu blir det något så ovanligt som kulturpolitisk debatt.

Jag har tidigare klagat över att ordet kultur inte existerar i den politiska debatten. Att kulturfrågor och kulturpolitik aldrig blir ett “ämne” värt att diskutera och debattera. I samband med alla utfrågningar och debatter i Tv, radio och de stora tidningsdrakarna. Nu blir det alltså kulturpolitisk debatt:

Stadsbiblioteket Eskilstuna Måndag 5 september klockan 18.00
Medverkande är representanter från alla åtta partier i kommunfullmäktige.

Allmänheten kan i förväg skicka in frågor som man vill ska tas upp Skicka i så fall mejl till: stadsbiblioteket@eskilstuna.se

Det brukar heta att “konsten ska vara fri”, att politiken ska hålla “armlängds avstånd” från att lägga sig i och styra konsten och kulturen

I stället för att låta “tusen blommor blomma”, ser vi titt som tätt exempel på politisk styrning av konsten.

I Sölvesborg där SD styr vill man styra politiskt över inköp av offentlig konst.

Vi har sett exempel på politisk styrning av offentlig utsmyckning (graffiti) på husfasader där politiker ville ta bort en röd ros på en vägg med motiveringen att den röda rosen är Socialdemokraternas symbolblomma. I så fall borde även blåsippa, vitsippa, maskros, fyrklöver, nejlika, blåklint och en del andra blommor också vara “bannlysta” i den offentliga konsten.

Mest graverande var nog Nacka kommun som 2019 i samband med gatukonstfestivalen Wall Street Nacka på sin hemsida skrev riktlinjer för vad konsten borde och inte borde innehålla. Till exempel att konsten inte får vara “samhällskritisk, rebellisk eller aggressiv, utan den ska samhällspositiv och signalera mjukhet och visdom”.

Det pågår också en debatt om att Sverige borde införa en kulturkanon, ett slags rättesnöre över vad som är god och godkänd konst. Ebba Buch (KD) har föreslagit det. Även SD vill “styra upp” vad som är tillräckligt svenskt för att godkännas som “god” konst.

Här i Sörmland vill SD att regionen ska skära ner på konst och kultur, till exempel genom att “avyttra” Åsa folkhögskola, med motiveringen att man ska satsa på kärnverksamheten.
Åsa folkhögskola har kurser i bland annat svenska som andraspråk, musikkurs, streetdancekurser elev- och lärarassistentkurser och SMF (Studiemotiverande folkhögskolekurser). Under sommaren ordnas olika kortkurser som måleriteknik och skrivarkurser.

Vi ser också hur Rysslands krig i Ukraina får märkliga konsekvenser för kulturen. Till exempel när orkestern “Södra bergens balalajkor” skulle ge en stödkonsert i Uppsala där pengarna skulle gå till Rädda Barnen i Ukraina. Det blev så mycket hat och hot mot att orkestern spelade på “ryska instrument” att konserten ställdes in.

Det finns många fler exempel på där man politiskt vill strypa och/eller styra konsten och kulturen.

Får jag gissa skulle jag tro att målningen Glad midsommar av Carl Larsson skulle platsa i en svensk konst- och kulturkanon. Och att Albin Amelins Arkebuseringen som visar svensk militär som skjuter skarpt och mördar strejkande arbetare i Ådalen 1931 inte skulle godkännas av en politisk censur. Bara för att ta ett par exempel.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like