En sugga som njuter av gyttjebad. Foton på samtliga tamgrisar: Rolf Waltersson.

Sverigedemokraterna och Särimner

I ett tidigare inlägg om skoldebatten i Sveriges radio P1 mellan Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD) skrev jag att SD:s ökade satsningar på skolan ska finansieras genom minskat bistånd, men även genom att dra ner på anslagen avsedda för “flummiga klimatmål”.

På kvällen samma dag, 7 september, blev Jimmie Åkesson utfrågad i Gokväll SVT1 om SD:s politik för pensionärerna.

Jimmie Åkesson lovade stora satsningar för att förbättra pensionärernas villkor, bland annat rejält höjda pensioner.

När programledarna frågade hur SD ska finansiera dessa satsningar som kostar många miljarder kronor, blev svaret – genom att minska anslagen till u-landsbiståndet, flyktingmottagningen och de “flummiga klimatmålen”.

Jag roade mig med att kolla hur partierna vill finansiera de kraftigt satsningarna på militär upprustning.

Gissa hur SDvill finansiera detta? Jo, genom halvera biståndsbudgeten. Sverige satsar 1 procent av BNP till bistånd och är därmed ett av de få länder som når upp till FN:s mål.

När jag läser på om SD visar det att partiet vill halvera Sveriges bistånd till fattiga länder, vilket motsvarar en minskning med 20 – 30 miljarder.

Denna minskning av biståndet ska räcka till kraftigt ökade satsningar på skolan, rejäla höjningar av pensionerna och en i det närmaste fördubbling av försvarsanslagen till två procent av BNP.

Det finns säkert många fler generösa satsningar från SD som ska finansieras genom minskat bistånd till fattiga länder.

Jag kommer osökt att tänka på galten Särimner i den nordiska mytologin. Särimner som slaktades varje kväll och blev en festmåltid för asagudarna i Valhall. Dagen därpå återuppstod Särimner och kunde slaktas på nytt till ännu en festmåltid. Och så höll det på. Särimner återuppstod dag efter dag för att slaktas och ätas upp.

Foto: Silvia /Pixabay.com.

På samma sätt vill SD använda det halverade anslaget till internationellt bistånd till fattiga länder. Samma pengar kan användas gång på gång, på gång…

Ingen journalist är så påpasslig eller påläst att man ställer den relevanta frågan:

Hur många gånger kan ni i SD använda samma pengar gång på gång?”

Enbart upprustningen av försvaret innebär en ökad kostnad på 50-60 miljarder (beroende på BNP), så SD:s minskning av biståndet räcker inte ens till halva den kapprustningen.

Men om man inte granskas av media eller får några relevanta följdfrågor vid utfrågningar kan man använda samma pengar gång på gång.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like