Foto: Roland Schwerdhöfer/Pixabay.

Sektutbildad minister hyllar kärnvapen

Som många andra bänkade jag mej igår (den 5 maj) för att avnjuta partiledardebatten. Om denna finns mycket att säga men jag ska i detta debattinlägg koncentrera mej på den delen som handlade om krigsrustningarna. Och speciellt ett inlägg från KD:s Ebba Busch som jag tror vi inte får låta passera utan att reflektera över vad denna borgerlighetens taleskvinna faktiskt sade.

Men först lite om några andra inlägg i debatten om rustningarna. Det var oerhört tråkigt att höra vänsterpartiets Dadgostar och miljöpartiets Helldén så kategoriskt sluta upp bakom den av NATO och USA påbjudna militariseringen av vårt samhälle. Vi demokratiska socialister är ytterst medvetna om Rysslands kapitalistiska och imperialistiska karaktär men det leder oss inte till att förespråka en allians med det ännu mäktigare kapitalistiska och imperialistiska blocket. Det gör nu V och mp-ledningarna i praktiken. Detta trots att de uttalade sej mot NATO-anslutningen. I praktiken sluter dom idag upp. Mot deras uppslutning ställer vi givetvis den paroll som demokratiska socialister alltsedan arbetarrörelsens grundande slutit upp bakom: “Inte en man, inte en kvinna, inte ett öre till borgerlighetens krigsapparat”. Och vårt svar på den nuvarande regeringens förslag att utöka antalet ungdomar som ska kunna inkallas som kanonmat blir ”Vägra Värnplikt”.

Så till Ebba Busch. Jag tänker givetvis på hennes bejakande av kärnvapnen. Det fanns inte längre några som helst tveksamheter i hennes syn på kärnvapen som strategiskt nödvändiga och bra. Så långt har det gått. Det är viktigt att komma ihåg att Busch är ideologiskt formad i den fundamentalistiska sekten Livets Ord. En rörelse starkt influerad av US-amerikansk högerkristen extremism. I dessa kretsar är tanken på Armageddon, den våldsamma slutstriden mellan deras Gud och ondskan en realitet. SVT visade nyligen en skrämmande dokumentär, “I väntan på Armageddon”, om dessa idéers fortsatta existens och styrka inom den högerextrema kristenheten i USA. (filmen kan ses på SVTplay till oktober 2026). I dessa rörelser är en framtida våldsam konfrontation en del av deras världsåskådning och något man ser fram emot. Jag säger inte att Ebba Busch nödvändigtvis köpt den kristna högerfundamentalismens hela paket. Men en hel del handlar det nog om.

Jag tänker på Jesus liknelse om mannen som såg grandet i sin nästas öga men inte bjälken i sitt eget. Med det menade han att mannen i fråga hängde upp sej på på småfel hos sin nästa men bortsåg från de mycket större synder och fel han själv begått.

Det var inte länge sedan den socialdemokratiske riksdagsmannen Jamal El-Haj tvingades bort från uppdrag och partimedlemskap eftersom han råkat befinna sej på en Palestinakonferens där en annan deltagare möjligen hade kopplingar tilll Hamas. Han utsattes för en organiserad hetskampanj från de borgerliga partierna. Själv har man alltså en minister skolad i den högerkristna sekten Livets Ord. Och inte bara en! Även finansminister Elisabeth Svantesson har fått sin uppfostran i denna sekt.

Sektens fanatiska uppslutning bakom Israel gick igen i Ebba Buschs inlägg om Gaza-kriget. Annars var ju Livets Ord mest känt för sin “Framgångsteologi”. Den gick ju ut på att det inte var fel att berika sej , rikedom var belöning från Gud. Följaktligen menade man att fattigdom, sjukdom och handikapp var Guds straff för att man syndat. Eller för att ens föräldrar syndat. En ideologi klippt och skuren för empatibefriad girig övre medelklass! Så långt ifrån det som åtminstone undertecknad uppfattar som budskapet i Nya Testamentet.

Peter Widén

You May Also Like