Första foten in på arbetsmarknaden?

Feriepraktik ger ungdomar i Eskilstuna kontakt med det lokala näringslivet

Eskilstuna Kommun har under flera år anordnat feriepraktik inom kommunen. Nytt för i år är att 150 av de totalt 1000 platserna erbjuds kommunens lokala företag.

– Från och med i år erbjuder vi näringslivet att anordna feriepraktikplatser. Det är ett pilotprojekt som vi hoppas att näringslivet ska nappa på, säger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Magnus Minh Gustafsson

Feriepraktik är också en möjlighet för arbetsgivaren att skapa intresse för företagets verksamhet som en framtida arbetsplats för ungdomen. Praktikanten ska inte ersätta ordinarie arbetstagare, utan ses som en förstärkning eller extra hjälp.

– Syftet med feriepraktik är att erbjuda ungdomar en meningsfull sysselsättning under sommaren. En feriepraktikplats är ofta det första mötet för ungdomar med arbetslivet, och en referens på cv:t stärker också ungdomens vidare väg ut i arbete, menar Magnus Minh Gustafsson.

Stärker ungdomar

Feriepraktik hos företag riktar sig till samtliga skolungdomar födda 2005 till 2007. Feriepraktiken ska utföras under ledning och nära överinseende av en handledare. Handledarna får en digital handledarutbildning av Kommunen och företaget erhåller också ett handledarbidrag.

– Eskilstuna har en förhållandevis hög arbetslöshet samtidigt som många branscher saknar kompetens. Feriepraktik är ett sätt för företag att stärka ungdomarna inför arbetslivet och samtidigt ha möjlighet att visa upp sin egen verksamhet, säger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef på Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen i Eskilstuna.

Läs också:

Allt fler män arbetslösa

Ungdomar i Årby får hjälp att skaffa sommarjobb

You May Also Like