Den enes död, den andres bröd

“500 nya jobb i Coops jättelager i Eskilstuna”, är den braskande rubriken i Eskilstuna-Kuriren fredag 16 oktober.

Coop ska bygga ett jättelager vid logistikparken i Kjula. Ett lager som ska förse över 800 livsmedelsbutiker över hela Sverige med varor när det står klart 2024.

Att man valt just Eskilstuna för denna etablering beror på läget. Det är nära motorvägen E20, men framför allt närheten till goda järnvägsförbindelser. Men även att “snabbt få igenom bygglov” har varit en bidragande orsak till att valet föll på Eskilstuna.

Redan idag fraktas 35 procent av Coops varor med tågtransporter. Och man har ambitionen att öka andelen tågtransporter ytterligare. Och det är utmärk, inte minst med tanke på miljön.

Detta ses som ett enormt lyft för den gamla arbetarstaden Eskilstuna som har en jämförelsevis hög arbetslöshet. Och för kommunalrådet Jimmy Jansson (S) är det en stor framgång och en fjäder i hatten:

 – Det handlar om upp till 500 nya arbetstillfällen, och jobbmässigt är det vad jag vet det största direkta tillskottet någonsin, säger har i Eskilstuna-Kuriren.

En sanning med modifikation.

Men dessa 500 nya jobb är en “sanning med modifikation”. För samtidigt som det nya lagret öppnar i Eskilstuna, lägger Coop ner sina nuvarande lager i Västerås och Upplands Bro. Därmed försvinner 850 jobb i dessa två kommuner.

Summan av kardemumman blir att det i slutändan försvinner 350 jobb.

De 500 “nya” jobben innebär bara att jobb flyttas från andra kommuner till Eskilstuna. Lika glad som Jimmy Jansson är för denna stora etablering, lika nedstämda är nog hans ordförandekollegor Anders Teljebäck (S) i Västerås och Fredrik Kjos (M) i Upplands Bro:

 – Det gäller att vara ödmjuk inför det som drabbar Upplands Bro och Västerås, samtidigt som man är glad för sin egen stad”, säger Jimmy Jansson klädsamt medlidande till Eskilstuna-Kuriren.

Kanske en strid om påvens skägg – men jag tycker att de “nya jobben” borde kallas “jobben som flyttas”.

Men det är väl så det är enligt djungelns lag; “Den enes död den andres bröd”.

Mak- och pålningsarbete pågår för full vid det nya Coop-lagret. Foto: Rolf Waltersson.

På tal om att flytta. Det återstår väl att se hur många anställda som flyttar med från Upplands Bro och Västerås till Eskilstuna.

För de som väljer att flytta finns en öppen “gräddfil” som ger förtur i bostadskön i Eskilstuna.

Det står i majoriteten ägardirektiv till det kommunala fastighetsbolaget Eskilstuna Kommunfastigheter AB att “Bolaget ska möjliggöra jobbförtur i sin uthyrningspolicy”.

Den här “gräddfilen” står nu öppen för de anställda vid Cooplagren i Västerås och Upplands Bro som väljer att flytta med till Eskilstuna.

Det är på samma sätt som de “nyckelpersoner” som arbetar på Amazons jättestora serverhall i Eskilstuna som också har “gräddfil” i bostadskön.

Det betyder att de med “näringslivsförtur” som vill flytta till Eskilstuna går före de 29 000 personer (enligt uppgift i Eskilstuna-Kuriren) som redan står i bostadskön till de kommunägda lägenheterna.

Ungefär som i krogkön. Vakterna väljer vilka som får gå före. Kändisarna släpps förbi, de behöver inte stå i någon kö.

Man må tycka vad man vill om detta. Men lite illa rimmar det med principen att alla ska behandlas lika. Kanske till och med mycket illa.

Rolf Waltersson

You May Also Like