Arbetslösheten ökar just nu i alla grupper i samhället – samtidigt påbörjade drygt tusen fler inskrivna arbetslösa ett arbete än för ett år sedan, visar färska siffror från Arbetsförmedlingen…

Arbetslösheten fortsätter att öka

I slutet av juni var 348.000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket är nära 26.000 fler än för ett år sedan. Det motsvarar en arbetslöshet på 6,6 procent.

Ökningen följer Arbetsförmedlingens prognos över året som säger att arbetslösheten ska öka något nu under 2024 innan den planar ut för att sedan börja minska under nästa år i takt med att ekonomin stärks. Årsgenomsnittet för 2024 beräknas till 6,7 procent.

Arbetslösheten ökar i alla grupper, särskilt bland inrikes födda män där den har ökat med 13.000 personer på ett år till drygt 89.000. Samtidigt påbörjade drygt tusen fler inskrivna arbetslösa ett arbete än för ett år sedan.

Arbetslösheten i Sörmland

I Sörmland steg arbetslösheten i juni till 8,5 procent. Det kan då jämföras med 8,2 procent under samma period förra året. Fler har skrivit in sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, och den öppna arbetslösheten har stigit med drygt 1000 personer i Sörmland.

You May Also Like