Jehad el-Odeh talar vid manifestationen i Eskilstuna. Foto: Linnea Lindbom.

Manifestation för ett fritt Palestina på Fristadstorget i Eskilstuna

Drygt hundratalet Eskilstunabor manifesterade idag (söndag) sin solidaritet med det palestinska folket. Förutom lokala representanter för Vänsterpartiet, som arrangerat manifestationen, och en riksdagsledamot (Lotta Johnsson Fornarve) talade Jehad El-Odeh.

Jehad El-Odeh kommer ursprungligen från Västbanken i Palestina, men har sedan 50 år tillbaka bott i Sverige. Idag är han bosatt i Hälleforsnäs.

Jehads tal var strålande! Med stort allvar redogjorde han för det koloniala förtryck som palestinierna under lång tid varit utsatta för. Han berättade om alla FN-resolutioner som den USA-stödda koloniala ockupationsmakten Israel arrogant och konsekvent valt att ignorera. Han redogjorde för det förtryck, i form av trakasserier, fördrivning, fängslanden, tortyr och dödande som pågått i årtionde efter årtionde. Och han redogjorde i detalj för de i dessa dagar pågående terrorbombningarna, som nu redan skördat 4000 palestiniers liv.

Han påminde också om att en israelisk regeringstalesperson sagt att man gentemot Gaza kommer att använda “Dresdenmetoten”. Dresden var den tyska stad vars invånare i slutskedet av Andra Världskriget utsattes för fruktansvärda terrorbombningar av brittiskt och US-amerikanskt bomb och attackflyg.

Om inte världsopinionen hejdar Israel kommer infernot att fortgå och stegras. Det handlar om ett folkmord.

Jehad El-Odeh berörde också de protester mot Israels handlande som kommit från enskilda judar och judiska sammanslutningar världen över. Dessa såg Jehad som representanter för hoppet om en möjlig framtid präglad av anständighet och fred.

Han citerade också en judisk företrädare som påmint om att när judarna var utsatta för svåra förföljelser i det kristna Europa under 1400- och 1500-talet, så var det i de muslimska länderna som judarna erbjöds trygghet.

Vi är många som med Jehad vill hoppas på en framtid där ett fritt sekulärt Palestina kan vara ett hemland för likvärdiga medborgare, muslimer, judar, kristna och icke-troende.

Riksdagsledamoten (V)  Lotta Johnsson Fornarve framförde det bland kritiker av Israels ockupationspolitik vanliga kravet på en “tvåstatslösning”. Numera är det allt fler som ifrågasätter realismen i detta krav. Och det går inte att komma ifrån att kravet i grunden innebär en eftergift i förhållande till det apartheidtänkande som idag präglar Israels bantustanpolitik gentemot den palestinska befolkningen. En tvåstatslösning innebär också att man med ett fritt Palestina menar att vid sidan av en judiskt stat, Israel, skall en palestinsk självstyrande stat upprättas, bestående av Västbanken och Gazaremsan, områden som ockuperades under sexdagarskriget 1967.

Men med ett genuint fritt Palestina kan rimligtvis inte menas annat än en demokratisk och sekulär stat, omfattande hela det palestinska territoriet, där alla kan leva tillsammans som likvärdiga medborgare. Endast en sådan demokratisk enstatslösning förtjänar att betecknas som genuint civiliserad  och anständig.

En incident inträffade när Johnsson Fornarve i samband med att hon fördömde Hamas dödande av civila påstod att agerandet “saknade motstycke”. Detta tolkades av åhörare som att hon tonade ner ockupationsmakten Israels terror, monotona mördande och rasistiska förtryck. En tolkning som ju faktiskt låg nära till hands. Protestrop hördes, och Fornarve Johnsson gjorde inte saken bättre när hon bestämt uppmanade en protesterande åhörare att hålla tyst eller avlägsna sig från manifestationen.

Lyckligtvis var det Jehad EL-Odeh som tog över mikrofonen efter Lotta Johnsson Fornarve, och hans tal mottogs av alla åhörare med varm uppskattning.

Talade på mötet gjorde också de lokala (V)-företrädarna Helena Andersson Tsiamanis, Adam Määttä och Maria Chergui. Alla tre underströk kravet på ett fritt Palestina och att ockupationen, våldet och terrorn måste upphöra.

Maria Chergui från Vänsterpartiet i Eskilstuna talar. Foto: Linnea Lindbom.

Läs också:

Eskilstuna: Demonstrationer idag och i morgon för det palestinska folket

You May Also Like