Mycket uppskattade: Tuomo Haapala och Marie Selander, som stod för musik, poesi och folkbildning vid Vänsterpartiets 8-mars-arrangemang. Foto Rolf Waltersson.

Kvinnodagen 8 mars uppmärksammades med flera arrangemang i Eskilstuna

Palestinakommittén Folke Bernadotte i Eskilstuna hade sin varje vecka återkommande manifestation på Fristadstorget och eftersom det nu inföll på kvinnodagen så kom flera tal att beröra just kvinnornas situation. I talen underströks det faktum att Gaza just nu är den farligaste plats du som kvinna kan befinna dej på. Tusentals palestinska kvinnor har dödats under det israeliska terrorbombardemanget.

 Också israeliska kvinnor dödades i samband med inledningen av den pågående konflikten den 7 oktober

Alla anständiga krafter måste kräva och verka för ett omedelbart eldupphör.

Men den israeliska högerextrema regimen, uppbackad av Väst-imperialismen, fortsätter att låta terrorn mala sönder liv och livsbetingelser.

För allt fler framstår det som nödvändigt att den koloniala och förtryckande apartheidstaten Israel så snart som möjligt ersätts med en demokratisk och sekulär statsbildning, ett fritt Palestina där ingen etnisk grupp trakasseras och diskrimineras. Viktigt är också att alla palestinier som sedan 1948 fördrivits från Palestina utan undantag, tillsammans med barn och alla familjemedlemmar, ges rätt att återvända till sina hemtrakter.

*******

Senare på kvällen kunde man besöka Vänsterpartiets 8-mars-evenemang på Biografbaren vid Järntorget.

Roja Mahmoudi, medlem i Vänsterpartiet och i det Iranska partiet Komala talade om den nuvarande situationen för kvinnorna i Iran. Hon berättade att även om kampen inte har den öppna intensitet som den hade för ett år sedan så har rörelsen inte knäckts. Roja menade till och med att nätverken av motståndskrafter är starkare idag. Hon pekade på att allt fler vägrar låta sej splittras på religiösa eller etniska grunder. Hon poängterade också att många bojkottat det val som den islamistiska diktaturen nyss genomfört. I de kurdiska delarna av Iran var bojkotten 91-procentig.

 

Roja Mahmoudi. Foto: Rolf Waltersson.

Roja nämnde också att reaktionära krafter, som monarkisterna, samlade runt den siste shahens son, försöker att presentera sej som de självklara makthavarna när de islamska prästerskapets regering till slut faller. Roja menad att sådana reaktionära krafter måste hållas kort.

För den musikaliska inramningen svarade Marie Selander och Tuomo Haapala. Deras låtval spände från svensk folkmusik (kulning och näverlur) via kampsång om Kata Dahlström från förra sekelskiftet till Iransk tonsatt poesi, Peggy Seeger och blues. Allt med kvinno- och antifascistiskt tema. Maries och Tuomos framträdanden blir också folkbildande eftersom de mellan låtarna ger information om innehåll och historisk bakgrund. Väldigt uppskattade av publiken pressades dom till extranummer.

*******

e-FOLKET fick under kvällen också en rapport från den gigantiska 8-mars-demonstrationen i Argentinas huvudstad Buenos Aires.

Argentina har nyss fått en synnerligen otrevlig regering. Presidenten Javier Milei kombinerar kulturkonservatism med extrem nyliberalism. Samtidigt som han bedriver en fanatisk privatiseringspolitik så för han ett politiskt krig mot vad han kallar “kulturmarxismen”.

Bland annat har han i dagarna utfärdat ett förbud för statligt anställda att vare sig i tal eller skrift använd könsneutrala benämningar, typ motsvarigheter till det svenska hen.

8-mars-demonstrationen är alltså ett svar på denna reaktionära politik. Vår källa i Buenos Aires berättar för oss att demonstrationen var gigantisk och det ungdomliga inslaget mycket stort. Enligt vår källa den bästa 8-mars-manifestation som hen bevistat.

You May Also Like