RW, GP /Kalla fakta.

En bomb har slagit ner i valrörelsen – företrädare för 5 riksdagspartier säger sig vilja ta emot hemliga donationer

2018 skärptes lagen om bidrag till politiska partier för att förhindra, eller åtminstone försvåra, korruption, att man inte ska kunna köpa sig till politisk makt. Bland annat finns en gräns på 24 150 kronor, ett halvt basbelopp.

Det gäller bidrag från såväl företag som privatpersoner. Bidrag över den summan ska redovisas öppet. Samtliga riksdagspartier var överens om denna lagskärpning. Anledningen till att lagen skärptes är att Sverige fått kritik från Europarådet för bristande regler mot korruption.

Nu avslöjar Kalla fakta med hjälp av dolda mikrofoner att politiker och tjänstemän från 5 av de 8 riksdagspartierna vid samtal med fejkade givare säger sig vara beredda att kringgå lagen för att ta emot hemliga donationer.

Om man tidigare redan tagit emot hemliga donationer framgår inte av Kalla faktas avslöjande, bara att man säger sig vara beredd att göra det.

Detta har slagit ner som en bomb hos de fem avslöjade partierna:

  • Socialdemokraterna
  • Kristdemokraterna
  • Moderaterna
  • Sverigedemokraterna
  • Liberalerna

De partier som sagt Nej till smutsiga pengar är:

  • Vänsterpartiet
  • Miljöpartiet
  • Centerpartiet (riksdagens förmögnaste parti; se PS i slutet av artikeln.)

Huvuden har redan börjat rulla. Socialdemokraterna har tagit sin ansvariga ekonomichef ur tjänst med omedelbar verkan.

En politiker från Liberalerna Lisa Flinth, har “lämnat sin tjänst”.

Kristdemokraterna tycks inte se något fel i att bryta mot lagen på det här sättet:

“I princip skulle man kunna ge 238 kronor per dag i fyra år utan att det överhuvudtaget finns någon redovisning för det”, (för)svarar Robert Lisberg, Kristdemokraternas biträdande partisekreterare och ekonomichef”, enligt Göteborgs-Posten.

Moderaterna tycks heller inte ta detta så allvarligt. Moderaternas ombudsman Patrik Haggren föreslår att “donatorn delar upp gåvan mellan familjemedlemmar för att på så sätt hamna under redovisningsgränsen.

Liberalernas Lisa Flinth framhåller vikten av att donationer inte ska kunna spåras till partiet och “förmedlar därför en mellanhand till den hemlige donatorn”.

Senare under dagen meddelar dock Lisa Flinth att hon “lämnar sin tjänst”. Hon kanske insåg att det inte var så smart att avslöja “upplägget” för att kringgå lagen.

Även Sverigedemokraternas ekonomichef Lena-Karin Lifvenhjelm och Socialdemokraternas ekonomichef Magdalena Agrell föreslår inför de dolda mikrofonerna olika bulvanmetoder för att kringgå lagen och därmed undvika bli avslöjad för att ta emot “svarta” kampanjpengar.

Sverigedemokraternas ekonomichef Lena-Karin Lifvenhjelm har även en annan variant hur man kan sköte det hela på ett “snyggt” sätt. Att pengarna ges till en person som är beredd att stå för bidraget, varpå pengarna sedan går vidare till partiet. Alltså nån slags “målvakt” som är vanligt i samband med ekonomisk brottslighet.

Vad man nu frågar sig är om dessa företrädare från de fem partierna agerat på egen hand, eller om detta är sanktionerat från “högre ort”.

“Det finns all anledning att utkräva ett moraliskt och politiskt ansvar. Det är ett hot mot demokratin”, säger Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet i en kommentar till: TT Nyhetsbyrån, 18 augusti.

Belopp det talas om om i de avslöjade fallen rör sig mellan en halv miljon kronor och upp till 1 miljon kronor.

Lite ironiskt i det hela är att mitt i den avslöjande artikeln i Göteborgs-Posten finns insprängd politisk reklam från både S och M, dessutom bredvid varandra. På Moderaternas reklamaffisch kan man läsa:

“Nu får vi ordning på brotten”.

Här kan man snacka om självmål.

PS. Apropå Centerns rikedom:

“Centerpartiet gick minus 167 miljoner kronor (2018. min anmärkning) genom placeringar på aktiemarknaden. Men partiet hade fortfarande placeringar till ett värde av 1,66 miljarder kronor… Centern är Sveriges rikaste politiska parti till följd av en jätteförsäljning av mediekoncernen Centertidningar år 2005”, skriver Omni 24 september 2019, där man hänvisar till en granskning gjord av Dagens Industri.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like