Samtliga valaffischer vid Strömsholmen. Foton av: RW.

I valet och kvalet

Jag var vid markan i Strömsholm för att fika. Där finns nu åtta ställningar avsedda för valaffischer. En ställning för varje parti. Jag stannade till för att noga studera vad partierna vill förmedla för budskap genom sina affischer. Samt några egna funderingar.

Jag tar det parti för parti.

Vänsterpartiet.

Idolbild på en segerviss partiledare En man i keps gör tummen upp. Och texten; “NOOSHI 2022. Ta tillbaka kontrollen över välfärden”.
Ja vad ska man säga? “Ta tillbaka kontrollen över välfärden” är förstår en protest mot privatiseringen av vård, skola och omsorg. Eller som; “Nej till vinster i välfärden”.

Kristdemokraterna

Samuel Stengård är “Redo att fixa vägarna”. Vem är Samuel Stengård? Jag gissar en lokal förmåga i Hallstahammar eftersom markan vid Strömsholm ligger Hallstahammar. Vad det är med vägarna han ska “fixa” får man gissa sig till.

Liberalerna

På bilden fyra ungdomar som diskuterar. En är mörkhyad och förmodligen invandrare som ska lära sig svenska. Och vitsig text på rim; Språk för att tillhöra. Jobb för att tillföra”. En självklarhet som väl ingen har invändningar emot.

Socialdemokraterna

En retuscherad bild på Magdalena Anderson med armarna i kors som “en riktig karl”. Hon spänner blicken i betraktaren: Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre”.

En sak förbryllar mig . Varför “vårt Sverige”? Varför inte bara; “Tillsammans kan vi göra Sverige bättre”. Jag får bara en känsla av att det syftar på något som inte känns riktigt bra. Eller finns det något “andras Sverige”?

Sverigedemokraterna

Bild på en blond och blåögd (naturligtvis) ung kvinna framför en villa. Förmodligen ett fridfullt och välmående villaområdet. Men farorna lurar. Texten; “Höjda straff och inget snack”. Vore det så enkelt som att “höjda straff” är lösningen på brottsligheten är det inget att snacka om. Men riktigt så enkelt är det inte. Därför behöver vi snacka.

Miljöpartiet

Bilden är en löpande och rörig text i två färger. Den som passerar förbi missar säkert poängen med det hela – om det nu finns någon. Hur många stannar till, kliver ur bilen för att läsa; “havsmiljöpartiet, livsmiljöpartiet, stadsmiljöpartiet, skolmiljöpartiet” och så vidare. Det här måste vara resultat av några trendnissar på en PR-byrå. Genom att jag hjälpt till på traven att bena ut den röriga texten har i alla fall ni som läser eFOLKET fått förklarat vad som står på Miljöpartiets affisch.

Moderaterna

En händig Ulf Kristersson målar, eller laserar, verandan. Texten; “Nu får vi ordning på jobben”. Min första tanke – varför anlitar han inte en hantverkare och gör ROT-avdrag. Då skapas ju ett “riktigt jobb” som ger lön till en målare, vinst till en målerifirma och skattepengar till staten så att vi kan köpa fler kanoner. Moderaterna vill ju utöka ROT-avdraget så det är väl nästan landsförräderi att måla själv. Men så ser jag nått som inte stämmer med bilden. Tittar man noga ser det ut som om Ulf bara har ett ben. Under honom sticker det fram en arm. Är bilden fejk, ett fotomontage? Titta själva på delförstoringen. Lite konstigt ser det ut.

Centerpartiet

Riksdagskandidat Anna Gunstad Bäckman vill ha; “Högre självförsörjningsgrad av elkraft för klimatets skull”. Det låter väl bra. Men vi är väl så gott som självförsörjande av elkraft? Sverige till och med exporterar el. Problemen nu är att elförsörjningen också privatiserats så att det numera är “marknaden” som styr, och att det är därför vi har så höga elpriser i södra Sverige. Dessutom en konstig indelning i 4 områden så att elpriset skiljer kraftigt mellan olika delar av Sverige.

Efter att ha studerat och “analyserat” valaffischerna vid Strömsholm åker jag hem till Eskilstuna.

Där får jag syn på en smärre skog med valaffischer mellan Hamngatan och teatern. Jag stannar till för att ta en titt. Jag går runt och studerar plattityderna och de mer eller mindre innehållslösa slagorden. Jag vill gärna utse en vinnare. Vem har det mest meningslösa budskapet. Mitt val faller på Centerpartiet och Annie Lööf; “För Sveriges bästa”.

Som om det finns något parti som vill ha ett sämre Sverige. Jag drar mig till minnes en valaffisch från förra valet 2018. Då var det också Annie Lööf som tittade oss förtroendeingivande i ögonen med det klara budskapet; “FRAMÅT”.

Jag vill inte påstå att allt var bättre förr. Men det vete tusan om inte i alla fall valaffischerna var det, även om det fanns bottennapp då också – som Moderata samlingspartiets “Rösta på Gösta”, eller Centerpartiets “Det här är Lennart”.

Rolf Waltersson

You May Also Like