RW: avfotograferat från skärmen; den triumferande, modererande, moderaten UK. Inte riktigt orange än.

Partiledardebatt

Torsdag 8 september var det partiledardebatt igen. Den här gången var det TV4 som stod som stod för underhållningen. Platsen var Stiga Sports Arena i Eskilstuna.

Stiga Sports Arena är den sporthall som har ersatt den gamla sporthallen som kort och gott hette “Sporthallen”. Men så kan vi inte ha det. Hur skulle det se ut om en sporthall får heta “Sporthallen”? Det vore bortkastat “kapital”

Namnet Stiga Sports Arena, kan låta lite obegripligt. Det kom till efter en “samverkansöverenskommelse” mellan Eskilstuna kommun och Stiga Sport AB, som är mest känt för tillverkning av bordtennisracket.

Men så är det numera, till och med namn på sportarenor och annat uppkallas efter kommersiella intressen. I Karlstad har vi Löfbergs Arena som till och med har samma färg som kaffepaketet Löfbergs Lila på delar av fasaden.

Likheten med kommersiella tillställningar inramade också själva valdebatten. Arenan var ljussatt i blått — av en tillfällighet. Partiledarna gjorde bejublade entréer en efter en. De kom joggande som ivriga kapplöpningshundar, i en gång som var upplyst av neonfärgade ljus.

Ja ungefär som det går till vid stora idrottstävlingar när deltagarna presenteras en i taget när de kommer fram från något skynke. Det enda som fattades vid presentationen av partiledarna var fyrverkeri och rökmoln.

Hela inramningen hade vissa likheter med kommersiella jippon som Mellon (melodifestivalen) eller slutomgångarna i Idol. Man försöker helt enkelt göra underhållning av politiken, och då är inramningen och förpackningen viktig.

Själva debatten var naturligtvis indelade i “ämnen”, varav gängkriminalitet och skjutningar är ett stående inslag i varenda debatt och utfrågning.

Väck mig mitt i natten och jag kan rabbla som ett rinnande vatten vad Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson och de andra kommer att säga “Ämnen” som utrikespolitik och internationella frågor finns inte i sinnevärlden.

Inte heller de ökande klassklyftorna och skillnaden mellan fattiga och rika där antalet utslagna och hemlösa ökar i rask takt — bara för att ta ett par exempel på bannlysta frågor.

Det nya i kråksången den här gången var att partiledarna hade 30 sekunder på sig vid varje inlägg. En stor klocka i studion och en remsa i TV-rutan visade nedräkningen av dessa tickande 30 sekunder…

Ska han hinna? Ska hon hinna? Ungefär som en Bondfilm där agent 007 har 30 sekunder på sig att desarmera bombladdningen som ska förgöra hela skiten. Och han hinner alltid. Precis, när det är 3, 2, 1 sekund kvar är den sista kabeln avskuren och världen är räddad.

Eftersom publiken på flera tusen bestod av inbjudna anhängare till partierna, så jublades och applåderades det hela tiden.

Nästa gång kan man väl ha en ljudmätare som registrerar nivåerna på jubel och applåder som hjälp för att utse vinnare. Högst decibel vinner.

Ungefär som tidigare under politikerveckan i Almedalen då tidningarna räknade antalet applåder som respektive partiledare fick vid sina tal. Partiledare X fick 27 applåder. Partiledare Y fick bara 9 applåder.

Som i alla andra tävlingar ska det utses en vinnare. TV-kanalerna, Aftonbladet, Expressen med flera hade omedelbart utsett vinnare och förlorare i denna valdebatt.

Jag tror att arrangörerna underskattar väljarna. Jag tror att folk tröttnar på denna slagordsväxling och pajkastning och där man ljuger genom att bara tala om den delen av sanningen som passar det egna syftet.

Jag tror att folk längtar efter med fördjupande samtal och debatter där partierna får tid att förklara inta bara VAD de tycker, utan framför allt förklara VARFÖR de tycker si eller så. Även fördjupade diskussioner om grundläggande principer och ideologier i stället för:

  • “Vi lovar 7 000 fler poliser”
  • “Ha, Ha. Vi lovar 15 000 fler poliser”
  • “Släng er i väggen. Vi lovar 50 000 fler poliser”

Vadå? Bara 50 000. Vi lovar fjortonmiljonerfyrahundratrettiofemtusentvåhundraåttiotvå,5 fler poliser. Nu fick ni så ni teg!”

Jag undrar också om partierna och partiledarna får var med vid planering, uppläggning och “ämnesval”. Eller är det bara att “gilla läget” och göra det omöjliga på 30 sekunder.

Jag såg faktiskt ett inlägg efteråt där Annie Lööf ifrågasatte och kritiserade det TV4:s upplägg:

Hur mycket hinner man säga på 30 sekunder?”

Rolf Waltersson

You May Also Like