Politik är att vinna.

Politiska floskler och förenklade slagord – eller sakfrågor och ideologier

Jag har i olika inlägg framför min åsikt att det politiska spelet alltmer handlar om populism och billigt bondfångeri.

Att det handlar mer om snitsiga slagord och klyschor i stället för ideologier och politiska sakfrågor. Och inte minst att käftas och kasta dynga på varandra i stället för att koncentrera sig på den egna sakpolitiken.

Naturligtvis ska politiska motståndare kritiseras. Men det ska göras på ett seriöst och sakligt sätt. Inte som ungarna i sandlådan:

– Min pappa är mycke starkare än din pappa.

– Nähä, dä ä han inte alls. För de är min pappa som är mycke starkare än din pappa.

Igår, 30 augusti, hörde jag ett inslag P1 där det pratades om de politiska partierna och hur de lägger upp sina valkampanjer. En av de experter som medverkade var Marie Grusell, medförfattare till boken “Politik är att vinna. De svenska partiernas valkampanjer”.

I presentationen av boken som ges ut av Timbro kan man läsa:

Valrörelsen är demokratins höjdpunkt. Då mobiliserar partierna för att nå så många väljare som möjligt. Men hur går det egentligen till? Hur väljer partierna sina budskap och hur resonerar de när de lägger upp sina kampanjer?”

Som “varuinformation” måste sägas att Timbro är en marknadsliberal tankesmedja och ett bokförlag
som grundades 1978 av Svenska Arbetsgivareföreningen (SAF), numera Svenskt Näringsliv.

Pengamässigt lägger de åtta riksdagspartierna sammanlagt närmare 400 miljoner på årets valkampanj.

  • S: 100 miljoner
  • C: 70 miljoner
  • M: 65 miljoner
  • SD: 65 miljoner
  • V: 27 miljoner
  • KD: 20 miljoner
  • MP: 19 miljoner
  • L: 15 miljoner

Kan lägga till att Centerpartiet är rikast av alla med en förmögenhet på 1,8 miljarder som man fick när man för 17 år sedan sålde sitt tidningsförlag.

Med tanke på centerns valkassa och opinionssiffror kan man dra slutsatsen att inte allt kan köpas för pengar. Så ännu finns hopp om en rimligare värld där inte bara pengarna ska styra.

Även Socialdemokraterna har en rejäl partikassa. Främst handlar det om intäkter från partiets eget lotteri, A-lotteriet. En lotteriverksamhet som dragit in 1 miljard kronor mellan 2018 och 2021. Partiet har fått kritik för sin lotteriverksamhet. Men partisekreterare Tobias Baudin (S) menar att det snarare är folkligt:

“Lotteri har alltid varit ett sätt att finansiera ett starkt partiarbete. Det är en bra metod”, säger han till SVT Nyheter.
Förre partiledaren Stefan Löfven var av en annan åsikt; “Jag tycker inte om det”, har han sagt med anledning av A-lotteriet.

Åter till årets valkampanj. Och programmet i P1. Marie Grusell, som skrivit boken, är imponerad av partiernas som hon tycker bedriver seriösa kampanjarbete inför valet:

De handlar inte om att sälja vilken vara som helst. Det handlar om att sälja sakfrågor och ideologier”.

Just nu möts vi väljare av en störtflod med “utspel” av alla de slag. I programmet berättades att vid förra valet hade Moderaterna ett hundratal personer som ägnade sig åt att hitta på en massa “utspel”, som sedan skulle portioneras ut i lagom doser före valet.
Man hade även viss hjälp av en kampanj-byrå med att ta fram utspel som skulle “gå hem” hos väljarna eftersom PR-byråer vet hur reklamkampanjer ska utformas för att “tränga in i våra hjärnor”.

I programmet talades också om den “ängslighet” som finns i samband med debatter och utfrågningar. Det handlar om att på bästa sätt, eller snarare slagkraftigaste sätt, att få ut sina budskap. Men framför allt handlar det om att “inte göra bort sig”.

En enda “tabbe”, hur liten den än är, kan bli den tuva som stjälper hölasset när motståndare och media skadeglatt kastar sig över den partiledare som slinter med tungan.

Eftersom Marie Grusell tycker att kampanjerna och valaffischerna handlar om “Sakfrågor och ideologier”, vill jag ge några smakprov på hur affischerna ser ut. Några är från årets valkampanj. Några är från valet 2018.

Ni får själva avgöra hur mycket “sakfrågor och ideologi” ni kan utläsa av dessa valaffischer.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like