Insändare: Bobo Stenson spelar Silvio

Bobo Stenson Trio blev den stora musikupplevelsen under det gångna året.

Föreningen Jazzens Vänner, Västmanlandsmusiken och Västerås Stad var arrangörer för denna minnesvärda kväll i Västerås Konserthus strax innan jul. Konserten inleddes med “Canto contra la indecisión” av den kubanske poeten, gitarristen och sångaren Silvio Rodriguez.

Erik Satie och Bela Bartók presenterades i jazztolkning. Bartók samlade in och … Läs mer “Insändare: Bobo Stenson spelar Silvio”

Read more

Jag levde på 3kr om dagen – Vad är ditt bästa?

Jag köper inte så mycket. Jag har inte så mycket pengar att köpa saker för. Att ha begränsade medel att röra sig med är inte speciellt roligt, men det har varit en givande upplevelse, av ett par olika anledningar.

Visste du att en människa kan överleva på 90 kr i månaden i matkostnader? Det är inte roligt, och … Läs mer “Jag levde på 3kr om dagen – Vad är ditt bästa?”

Read more

Skattesänkning också för de fattigaste fattigpensionärerna

I ett tidigare inlägg kritiserade jag M, KD och SD för att lämna de allra fattigaste pensionärerna i sticket. Men jag hade fel. Jag förhastade mig när jag antydde att pensionärer med en pension under 12 000 per månad inte skulle få någon skattesänkning.

Nu har jag skärpt mig. Jag har kollat med skatteverket och jämfört tabellerna för … Läs mer “Skattesänkning också för de fattigaste fattigpensionärerna”

Read more

Insändare: Mot alla odds – Kubas revolution fyller 60

Den 1 januari fyller den kubanska revolutionen 60.

I Sverige brukar Kuba framställas som en diktatur, ett urfattigt land som håller sina invånare instängda.

I andra delar av världen framstår Kuba däremot som ett land som har lyckats kasta av sig sitt koloniala arv och som idag slår många I-länder när det kommer till befolkningens utbildningsnivå och läkarvård … Läs mer “Insändare: Mot alla odds – Kubas revolution fyller 60”

Read more

Brittisk trollkvarn med svensk anknytning

Tidigare publicerad i internationalen.se av Emma Lundström

  • Tankesmedja finansierades av brittiska UD.
  • Spred desinformation om oppositionspartiet Labour.
  • Läcka visar på starka kopplingar till militären.

Det är som hämtat ur en spionfilm. Och allt kretsar kring en gammal viktoriansk kvarn utanför Fife i Skottland. På den adressen huserar sedan några år organisationen Institute for Statecraft och dess projekt Integrity … Läs mer “Brittisk trollkvarn med svensk anknytning”

Read more

Historien om en handikappramp där man körde över de handikappade

En av Sveriges mest unika runristningar finns i Eskilstuna. Det är Sigurdsristningen som är huggen i en berghäll på Ramsundsberget nära Sundbyholm för ungefär 1000 år sedan.

Motivet på ristningen är hämtat ur sagan om Sigurd Fafnesbane, en saga som är spridd i olika former över den gamla germanska världen.

Sigurd sitter naken vid elden och steker ett … Läs mer “Historien om en handikappramp där man körde över de handikappade”

Read more

Liten visa i juletid: “Raska fötter springa tripp, tripp, tripp…”

Nu är glada julen här, här, här.
Mycket spring i var affär, fär, fär.
Köpmän dansar ystert kring
glada för allt detta spring.
Oj vad det är roligt.

Far ska ha en bil så stor, stor, stor.
Ny mobil till lillebror, bror, bror.
Mor står troget vid sin spis.
Lagar till en julegris.
Oj var det är roligt.… Läs mer “Liten visa i juletid: “Raska fötter springa tripp, tripp, tripp…””

Read more

Gamification – Det kan göra gott, eller inte

De som känner mig vet att jag är en väldigt systematisk person. Ibland rent ut sagt sjukligt systematisk. Jag fick mina föräldrar att skratta högt när jag förklarade för dem hur jag försökt lägga upp en matematisk funktion för att räkna ut det korrekta bemötandet av en annan person för att maximera chansen att vi blir bra kompisar.… Läs mer “Gamification – Det kan göra gott, eller inte”

Read more

16 punkter för ett övergångsprogram

Vänstern är kraftigt tillbakaträngd av högerns nyliberala offensiv som pågått i närmare trettio år. Nu när nyliberalismen avmattas som politisk kraft och en mörkblå höger med starkt drag av högerpopulism har tagit över det politiska initiativet upplevs vänstern i bred bemärkelse som passiv och svag.

Detta är i mycket sant. En av orsakerna till detta menar jag är … Läs mer “16 punkter för ett övergångsprogram”

Read more

Har kommunen använt förbjudna smällare i sitt nyårsfyrverkeri?

Snart är det dags för fyrverkeriterror igen med bränder, vettskrämda hundar, panikslagna kor och hästar, bortsprängda fingrar och händer, sönderskjutna ansikten och ögon. Hörselskador och spräckta trumhinnor.

Oansvariga tokskallar kommer att kasta fyrverkeripjäser mitt i folkmassor.

Och jag blev förvånad när jag läser i Eskilstuna-Kuriren 20 december att “Kommunen ändrar nyårsfyrverkeriet – ska smälla mindre”.

“Vi har plockat … Läs mer “Har kommunen använt förbjudna smällare i sitt nyårsfyrverkeri?”

Read more

Migrationsverket saknar kunskap om religion och sexualitet

Behandlingen av apostater, konvertiter, ateister och HBTQ-personer är en viktig del av det totalhaveri migrationspolitiken drabbats av.

Det är inte utan att jag känner att många av Migrationsverkets och Migrationsdomstolarnas handläggare känns charlatansmässiga i sina bedömningar. Många saknar kunskap om vad religion och sexuell läggning innebär. Det handlar nämligen om hur en människa uppfattar sin egen identitet.

Jag … Läs mer “Migrationsverket saknar kunskap om religion och sexualitet”

Read more

Berhe Kidane byter till Ärla IF

Berhe Kidane den 19 årige talangen som gjorde en kanon säsong 2018 och skrällde ordentligt på friidrotts SM i Eskilstuna på 800m genom att ta silver endast slagen av Andreas Kramer byter klubb till Ärla IF från Eskilstuna Friidrott.

Berhe satsar hårt inför nästa år och åker till Sydafrika den 25 dec i 3 veckor på träningsläger för … Läs mer “Berhe Kidane byter till Ärla IF”

Read more

Nu är det förbjudet att vara fattig och tigga.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att det är okej för kommuner att förbjuda tiggeri.

Så nu är det stopp för tiggeri i Vellinge kommun. Snart även i andra kommuner. Till exempel i vår grannkommun Katrineholm, där S och M styr i ohelig (?) allians.

Eskilstuna valde en annan strategi med krav på tillstånd för att få tigga. … Läs mer “Nu är det förbjudet att vara fattig och tigga.”

Read more

Om felaktigheter i en replik till Rolf Waltersson

Den 29 november publicerade eFOLKET ett inpass från Rolf Waltersson med rubriken: “Annie Lööf gömmer huvudet i dyngstacken”.

Texten behandlar Centerpartiets historia med avseende på rasistiska och antisemitiska inslag till och med i partiprogrammet fram till 1946. Centerpartiet hette under denna period Bondeförbundet.

Detta inlägg publicerades också i Eskilstuna-Kuriren. Rolf fick flera svar. Bland annat från Martina Johansson … Läs mer “Om felaktigheter i en replik till Rolf Waltersson”

Read more

Även solen har sina fläckar

Det pratas om de politiska partierna historia som inte alltid varit helt fläckfria och ärofulla.

Men det finns många andra som också har ett förflutet man helst vill ska falla i glömska. Till exempel media, inte minst våran dagspress, har “skelett i garderoben” man inte vill ska komma ut i dagsljuset.

För ett tag sedan hittade jag en … Läs mer “Även solen har sina fläckar”

Read more

Historiskt boksläpp

Knökat var det i stadsmuseets hörsal fredagen 14 december. Det handlade om boksläpp och boken var “Eskilstuna- en annan historia”. Boken är ett resultat av av samarbete mellan Eskilstuna stadsarkiv, stadsmuseet, Stiftelsen Lagersberg och Södertörns Högskola.

Elva olika skribenter har anlitats för att skriva var sitt kapitel som tillsammans ska ge oss en bild av företeelser och … Läs mer “Historiskt boksläpp”

Read more

Evas dagbok från Kuba (58) – 18 -21 december, 1968

Onsdag 18.12

Promenerade genom gamla Havanna och tittade på julhandeln. Jag köpte några tennamuletter, små roliga figurer, som används inom den afrokubanska religionen. På filminstitutet visades filmer från Vietnam inför årsdagen av FNL:s grundande.

Fredag 20.12

Satt vakt i ministeriet för första gången mellan sju och elva på kvällen. Översatte en Zenit-artikel om Smältugnarnas timme till spanska. Regissören, … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (58) – 18 -21 december, 1968”

Read more

Tankar om det nödvändiga

Det är morgon den 17 december. Jag vaknar och sätter på radion. P1:s insändarprogram “Ring P1”, den förkortade reprisen, är vad jag vaknar till. Ibland är inläggen tråkiga, men idag fastnar jag för en kvinna som ringer in med ett glasklart budskap. Hon börjar med att berätta om hur smärtsamt det är att leva i den tid då … Läs mer “Tankar om det nödvändiga”

Read more

Klimatmötet i Katowice, ett spel för gallerierna

Ja, så kan politikerna resa hem från klimatmötet i Katowice och känna att de har gjort sin plikt, det vill säga gett människor intryck av att de har lyckats förhindra den kommande katastrofen.

Nej, domedagsklockan fortsätter att ticka, politikerna har bara – och knappt det – kommit överens om att underteckna ännu ett dokument utan några som helst … Läs mer “Klimatmötet i Katowice, ett spel för gallerierna”

Read more

Subkulturer i alla Land – Förena Eder!

Nu är det bara ett fåtal veckor kvar till den dagen då EU påtvingar internet en ny epok av yttrandeförtryck. I den föga omtalade “Copyright Directive”-lagen, som EU röstade för att instifta, finns två bekymmersamma artiklar: Artikel 11 och Artikel 13.

Visst låter det banalt? Två diskreta numrerade artiklar i en intetsägande lagstiftning från ett parlament i Bryssel. … Läs mer “Subkulturer i alla Land – Förena Eder!”

Read more

Svart på vitt – historien bakom ett fotografi

Många av er har nog sett de korta programmen på SVT som hette “Svart på vitt”. Det var en programserie som gjordes av historikern Hans Villius och journalisten Olle Häger.

I varje avsnitt utgick man från ett gammalt svartvitt fotografi där man berättade om bildens bakgrund, personerna på bilden, i vilket sammanhang bilden var tagen och så vidare.… Läs mer “Svart på vitt – historien bakom ett fotografi”

Read more

Tack för i höst!

Årets sista krönika handlar om livets märkligheter. I somras var jag gift, bodde i Eskilstuna och jobbade på folkhögskolan. Fem månader senare är jag skild, bor och jobbar på Brunnsvik. Man blir väldigt medveten om sig själv, sina fel och brister och mål i livet. Många känner nog skam, drar sig undan och försöker gå vidare på egen … Läs mer “Tack för i höst!”

Read more

Sörmlands vassaste poeter utsedda

Under hösten har Länsbildningsförbundet Sörmland (LBF) arrangerat en poesitävling, öppen för länets alla 291 000 poeter. Två vinnare får nu tusen kronor var och blir dessutom publicerade i en kommande diktsamling.

– Vi vill öppna sörmlänningarnas ögon för den mångsidiga och överallt närvarande poesin, säger Axel Hellby, initativtagare och projektledare för tävlingen.

Tävlingsbidragen bedömdes av en erfaren jury, … Läs mer “Sörmlands vassaste poeter utsedda”

Read more

Macron´s politik

“En lektion om hur man inte ska göra”

De gula västarnas uppror mot höjningen av drivmedelsskatterna i Frankrike har blivit ett huvudbry för borgerliga klimatkritiker. Högre kostnader för fossila bränslen är ju ett sätt att rädda klimat. Men då bortser man från konsekvenserna av att öka skattebördan för människor med mycket små marginaler.

Eskilstuna-Kuriren tar på ledarplats upp … Läs mer “Macron´s politik”

Read more

Black Blade av Danny Le – kapitel 5: Gamla minnen

Black Blade – en illustrerad fortgående bildberättelse i serieform av eFOLKET-medarbetaren Danny Le.

Danny tecknar och berättar stilmässigt utifrån den tradition som kallas manga – en stil med rötter i Japan.

Hans berättelse utgår från konflikten “det goda mot det onda”. Och att elakheter och hänsynslöshet till slut får vika sig för anständigheten och rättvisan.

Kapitel 5: Gamla … Läs mer “Black Blade av Danny Le – kapitel 5: Gamla minnen”

Read more

Konstutställning i Eskilstuna

Under hela december pågår en konstutställning inne på 21:ans galleria i Eskilstuna. Det är fyra konstnärer som medverkar och en av dem är Eskilstunaprofilen Thomas Wahlström.

Thomas är inne på sitt 25e år som utställande konstnär. Det har blivit en bra bit över 100 utställningar både i Sverige och flera europeiska länder. Han föredrar att måla i olja … Läs mer “Konstutställning i Eskilstuna”

Read more

Högerns syn på rättvisa i ett nötskal

Nu har riksdagen klubbat statens budget för 2019. Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas förslag som segrade med stöd av Sverigedemokraterna.

Liberalerna och Centerpartiet valde att lägga ner sina röster, och såg därmed att vi nästa år får leva med högerns syn på rättvisa när det gäller skatter.

Den här listan visar hur skatten för pensionärer kommer att bli … Läs mer “Högerns syn på rättvisa i ett nötskal”

Read more

Evas dagbok från Kuba (57) – Den 13 – 15 december, 1968

Fredag 13.12

Möte för förtruppsarbetarna. Vi diskuterade program och valde sekreterare. Möbelgruppen fick i uppdrag att göra ett program för hur formgivarnas arbete skulle kvalitetsbedömas och för hur kvaliteten skulle kunna höjas.

Lördag 14.12

Jordbruksarbete i Gröna bältet. Vi skördade yuca, en rotfrukt som kubanerna ärvt efter indianerna. Det var oerhört jobbigt, plantorna är stora som buskar och … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (57) – Den 13 – 15 december, 1968”

Read more

Barva Julmarknad

Lördagen 8/12 ägde julmarknaden rum i Barva på bygdegården. Det kom skapligt med folk.

Hembygdsmuseet var öppet denna dag. I danshallen såldes det hantverk, lotterier och det fanns fika för den som var lite kaffesugen.

I bygdegården var det loppis. Och utomhus var det också aktivitet med hästridning.

Musiken stod Göran Axelsson för under denna dag.… Läs mer “Barva Julmarknad”

Read more