Fattig tiggare i Eskilstuna. Foto: Rolf Waltersson.

Nu är det förbjudet att vara fattig och tigga.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att det är okej för kommuner att förbjuda tiggeri.

Så nu är det stopp för tiggeri i Vellinge kommun. Snart även i andra kommuner. Till exempel i vår grannkommun Katrineholm, där S och M styr i ohelig (?) allians.

Eskilstuna valde en annan strategi med krav på tillstånd för att få tigga. Baktanken var naturligtvis att göra det så dyrt och besvärligt att tigga så att tiggarna skulle ge sig av frivilligt. Ingen tycker att tiggeri är ett värdigt sätt att försörja sig och sina familjer på. Men vad gör man när alla andra vägar är uttömda? En del tiggare har hamnat i klorna på ligor som utnyttjar deras utsatta situation. Men de flesta har kommit frivilligt hit därför att de inte hittar andra möjligheter till försörjning.

När majoriteten i Eskilstuna, bestående av S, M och C, ivrigt påhejade av SD, beslutade att det ska krävas tillstånd, ställde jag en rak och enkel fråga i en insändare här i Eskilstuna-Kuriren: Gäller detta tillståndskrav endast romska tiggare från Rumänien och Bulgarien? Något svar på frågan fick jag aldrig.

Vi ser nu att antalet tiggare ökar bland svenska medborgare. Det är människor som i ett allt kallare ekonomiskt klimat hamnat utanför samhället. Många har blivit hemlösa. Det gäller även pensionärer som hamnat “i kylan” och tvingas leva som uteliggare och tiggare. De finns här i Eskilstuna. Jag har träffat några. Man ser dem också i storstäderna, till exempel i Stockholm.

Vi har också sett dem i olika TV-program. Till exempel i “Gatans kör” där sångaren Rickard Söderberg sätter ihop en sångkör bestående av utslagna och hemlösa människor.

Fattig tiggare på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Rolf Waltersson.

Vi ser det också i dokumentärserien “36 dagar på gatan” i SVT1, där en fotograf tillbringar 36 dagar tillsammans med utslagna och hemlösa i Stockholm. Jag fick aldrig något svar den gången. Nu vill jag upprepa frågan till de partier i Eskilstuna som så innerligt vill förbjuda tiggeri: Gäller kravet att få bort tiggeriet i Eskilstuna endast romska medborgare från Rumänien och Bulgarien? Eller gäller det alla tiggare, även svenskar som ser tiggeri som en sista desperat möjlighet att klara livhanken?

PS. Det här har jag även skickat som insändare till Eskilstuna-Kuriren.

Rolf Waltersson

You May Also Like