Jag levde på 3kr om dagen – Vad är ditt bästa?

Jag köper inte så mycket. Jag har inte så mycket pengar att köpa saker för. Att ha begränsade medel att röra sig med är inte speciellt roligt, men det har varit en givande upplevelse, av ett par olika anledningar.

Visste du att en människa kan överleva på 90 kr i månaden i matkostnader? Det är inte roligt, och det ledde till näringsbrist i längden, men jag överlevde. Det ger mig faktiskt en känsla av trygghet att veta hur jag skulle göra om jag bara hade en hundring att röra mig med en månad.

Man blir även väldigt observant, när det kommer till vad saker kostar, och även varför saker kostar. Jag har inte köpt ett halvfabrikat på flera år. Färdigmiddagar, pizza i plastförpackning från en frysdisk, och till och med färdiga köttbullar, tenderar att vara dyrare än det är värt i längden. I stort sett allt blir billigare om man arbetar från grunden, med så mycket råvaror som möjligt. Och det blir ju helt ärligt mycket godare så också.

Orolig över tiden? Känns det jobbigt att laga komplicerade maträtter? Inget problem. Det mesta man kan laga, kan man effektivisera. Ju längre man går, desto lättare blir det att spika sina metoder. Efter ett tag behövde jag inte ens laga mat, för att jag alltid hade mat över i kyl eller frys.

Kött är också en sån där sak. Det kostar flera gånger mer än alla andra matprodukter, för att inte tala om alla andra stora problem med kött-konsumtion. Nu säger jag inte att du måste bli vegan, du som läser det här, och om man istället för kött köper alla dessa “Låtsas-kött” produkter så blir det till och med ännu dyrare. Men jag levde som vegan helt av misstag i ungefär ett halvår, helt enkelt eftersom soppor, grytor, gratänger och pajer var så mycket enklare att göra i stora lass, och sällan behöver kött i sig för att vara ätbara, och under hela den perioden låg mina matkostnader på nära hälften av vad de annars gjort.

Kläder är samma sak där. Det ska köpas och slängas så det ryker åt det, till miljöns och Bangladeshiska barnarbetares stora fördärv. Själv har jag inte köpt nya kläder på tre års tid. Delvis för att jag inte har råd, och delvis för att jag inte har behövt.

Nu har jag turen att ha en ganska nätt kroppshydda. Det är ganska enkelt för mig att klä mig, efter som jag fortfarande inte varit med om att ett klädesplagg blivit för litet, bara åt att det blivit för stort eller gått sönder. När ett klädesplagg behöver repareras, kommer man väldigt långt med nål och tråd, som går att köpa till en billig penning lite här och var, och ett par gamla “slaktade” skjortor, jeans, eller andra kläder.

Om man skulle få slut på kläder, går det väldigt ofta att hitta billigt på diverse 2:nd Hand butiker, där pengarna även ofta går till välgörande ändamål, vilket ju också är en trevlig bonus. Där kan jag spendera så lite som en hundring, och ha tyg, reservknappar, gylfar och dragkedjor, och till och med vaddering och extra fickor, i flera månader.

Jag är visserligen inte så kinkig när det kommer till Underkläder, men tro mig när jag säger det, Även de går att reparera. Ett tips för att inte slita på kläder är att inte köra dem i torktumlaren. Det orsakar massvis med slitage i det långa loppet, och i princip alla textilier mår lika bra eller bättre av att häng-torka i ett välventilerat rum, på gården, eller på balkongen istället.

Man kan även komma väldigt billigt undan när det kommer till Hobby-verksamhet och fritid. Jag hade inga spel-figurer till fantasy krigsspel, så jag köpte ett kilo vit modellmassa och två rullar ståltråd, spenderade ett par timmar med att bygga ståltråds-skelett och klä dem med modellmassa, lät dem lufttorka över natten, och nu har jag 20 figurer att utmana mina brädspelskompisar med. Dessa har jag använt i över ett år, jag har fortfarande ungefär hälften av modellmassan kvar, och jag har fått hundratals timmars underhållning av dem, för 150 kr.

Och Kapitalet Hatar Det

När Europa så småningom upphörde med merkantilismen och gick mot en modernare syn på nationalekonomi, började man trycka nya mynt. De gamla mynten från medeltiden hade ofta religiösa budskap om att leva ett blygsamt och dygdaktigt liv med lite lyx. Men i takt med att bolån, aktiehandel, värdepapper, spekulativ investering, och processer som hyra och ränta blev allmänt etablerade, började man istället inse att ju mer befolkningen spenderar, desto större värde har marknaden.

I dagsläget går det att argumentera för att denna idé gått för långt. Vi lever i ett samhälle där människor inte bara förväntas spendera, eller ens bara tjänar på att spendera, utan faktiskt måste spendera.

Visste du att man på en del platser i världen har, istället för toalettpapper, en utsmyckad kanna med vatten som man ska hälla i handen och tvätta sig mer efter ett toalettbesök? Äckligt kanske du tycker, men om du fick avföring på din arm eller ditt ben, gissar jag att du skulle vela tvätta bort det med vatten, och inte bara med en bit papper. Och det är inte som om man inte tvättar händerna med tvål ändå. Så hur äckligt är det egentligen?

Och hur mycket pengar spenderar du på toalettpapper varje år? Nu är mycket toalettpapper återvunnet från andra produkter, men även detta har sitt allvarliga klimatavtryck. Om du, efter att ha läst detta, fortsätter köpa toalettpapper, så gör du det antingen av lättja eller av skam inför tanken på vad gäster i ditt hem skulle säga. Det går åt mindre vatten för att rengöra din rumpa än vad det går åt att göra toalettpapper för att rengöra din rumpa, och då blir din rumpa ändå renare av att bara använda vatten.

Det går åt enorma mängder mark och vatten, och påskyndar växthuseffekten något enormt att äta kött. En tjur behöver äta 10 gånger mer foder än man kan få ut av tjuren vid slakt. För höns är den siffran 20. För strutsar och kalkoner mellan 5 och 7. Det går åt mycket mer energi och resurser åt att producera frysta pizzor än när du lagar lika mycket mat i hemmet, speciellt när du lagar storkok och sparar mat i kyl och frys, för att inte tala om alla pappers- och plast-förpackningar som alla dessa halvfabrikat ska levereras i.

Och all denna köp-hets kring kläder är nog det absolut värsta. Textilierna är kostsamma att framställa, så vi borde försöka använda dem så länge som möjligt. Vävning är dyrt och svårt, sömnad är dyrt, ineffektivt, och i praktiken omöjligt att göra i den enorma volym som görs i dagsläget, varför det oftast förskjuts till underbetalda arbetare i länder med instabil ekonomi, undermålig arbetsrättslagstiftning, och odrägliga förhållanden.

Så låt oss sluta mata denna maskin som äter upp vår och världens framtid. Lev snålt! Det går att leva snålt och ändå leva gott. Mitt eget rekord är, som sagt, 3kr om dagen. Se hur lågt du kan komma. Trotsa konsumtionsmaskinen, både för din egen plånboks skull, och för världens.

Undertecknat

Jonatan “Varulv” Rydén