Om Sigurd Fafnesbane, stekt drakhjärta och ond bråd död.

Sigurd sitter naken vid elden och steker drakhjärtat åt sin fosterfader Regin som är Fafnes bror. Med denna tjänst böter han för Fafnes död. När Sigurd känner efter om hjärtat är färdigstekt bränner han sig på tummen och får den blodig. Han stoppar tummen i munnen. Drakblodet gör att han genast förstår fåglarnas språk.

Fåglarna i trädet säger att Regin … Läs mer

Läs mer

Historien om en handikappramp där man körde över de handikappade

En av Sveriges mest unika runristningar finns i Eskilstuna. Det är Sigurdsristningen som är huggen i en berghäll på Ramsundsberget nära Sundbyholm för ungefär 1000 år sedan.

Motivet på ristningen är hämtat ur sagan om Sigurd Fafnesbane, en saga som är spridd i olika former över den gamla germanska världen.

Sigurd sitter naken vid elden och steker ett drakhjärta åt … Läs mer

Läs mer

Förödelsen vid Sigurdsristningen – ett kommunalt misslyckande

För tusen år sen såg en mäktig kvinna till att minnet av svärfadern Holmger ristades in i berghällen vid Ramsundet. Sen dess har människor stannat vid ristningen, som ligger öppen och tillgänglig. Jag såg den första gången på en skolresa. Genom åren har jag tagit med många gäster till Sigurdsristningen, lite lokalhistoria precis som besöken vid Rademachersmedjorna. Flera av dem, … Läs mer

Läs mer