Intervju (del 1): Vad säger Kubas nya president?

eFOLKET publicerar härmed första delen av en intervju med Kubas nye president Miguel Díaz Canel. Intervjun publicerades på spanska av latinamerikanska TeleSur den 17 september.

I svenska medier lyser i hög utsträckning seriös bevakning av Kuba med sin frånvaro. Orsaken till detta tillstånd är med säkerhet den utmaning mot kapitalismen och det kapitalistiska USA:s självpåtagna rätt att styra … Läs mer “Intervju (del 1): Vad säger Kubas nya president?”

Read more

Rysslands högerregering slår till: Sergej Udaltsov döms till tre års övervakning

  • Vänsterledaren förbjuds att arbeta politiskt eller att lämna Moskva
  •  Samtidigt växer missnöjet bland befolkningen efter lokalvalen
  • Putin är rädd för vänsterns inflytande över proteströrelsen

Det var en märkbart avmagrad men självsäker Sergej Udaltsov som släpptes fri efter 34 dagar i fängelse som straff för att han organiserat en demonstration i Moskva mot Putins planer på att höja pensionsåldern. … Läs mer “Rysslands högerregering slår till: Sergej Udaltsov döms till tre års övervakning”

Read more

Black Blade av Danny Le – kapitel 4: Rädsla

Black Blade – en illustrerad fortgående bildberättelse i serieform av eFOLKET-medarbetaren Danny Le.

Danny tecknar och berättar stilmässigt utifrån den tradition som kallas manga – en stil med rötter i Japan.

Hans berättelse utgår från konflikten “det goda mot det onda”. Och att elakheter och hänsynslöshet till slut får vika sig för anständigheten och rättvisan.

Kapitel 4: Rädsla… Läs mer “Black Blade av Danny Le – kapitel 4: Rädsla”

Read more

Insändare: Politiker – lyssna på industriarbetarna!

I valrörelsen har IF Metall drivit fyra krav. De är lika viktiga även efter valet, och vi kommer fortsätta driva dem oavsett vilka partier som ingår i en kommande regering. Vi kräver ökad trygghet i och mellan jobben, rätt att vara sjuka tills vi blir friska, att ingen ska behöva dö av jobbet och vi säger nej till … Läs mer “Insändare: Politiker – lyssna på industriarbetarna!”

Read more

Barnbarn till Chiles mördade president Allende hyllade solidariteten i Stockholm

Pablo Sepúlveda Allende, barnbarn till Chiles legendariska president Salvador Allende, besökte Stockholm 13-15 september.

Chiles demokratiskt valde president, Salvador Allende, mördades i samband med den USA-stödda militärkuppen den 11 september 1973. Månaderna efter kuppen mördades tusentals chilenare. Framförallt drabbades den politiska, kulturella och facklga arbetarrörelsen.

Nätverket av intellektuella, artister och sociala rörelser till mänsklighetens försvar och latinamerikaner och Läs mer “Barnbarn till Chiles mördade president Allende hyllade solidariteten i Stockholm”

Read more

Inställt på grund av regn

Matchen mellan Eskilstuna Smederna och Dackarna den 26 september på Gröndal blev inställd på grund av det hade regnat.

Det kom en rejäl skur vid 18-tiden. Vid 19-tiden kom uppehållet och banpersonal var snabbt ute för att få banan körduglig och gjorde allt dom kunde. Men tyvärr var banan för mjuk och lite gropig på vissa ställen.

Så … Läs mer “Inställt på grund av regn”

Read more

Referat Fogdö IF-Pershagen Div.7 22/9-18

Säsongens sista match och extra roligt att få spela den på våran hemmaplan. Vi har haft under höstsäsongen som målsättning att vinna alla matcher och vi avslutar säsongen på bästa sätt genom en härlig 3-1 seger mot Pershagen som inför sista omgången låg på en 2:a plats i tabellen. Vi har spelat 5 matcher under hösten och tagit … Läs mer “Referat Fogdö IF-Pershagen Div.7 22/9-18”

Read more

Fanzinekulturen: Flyktsoda Del 1

Tidigare i år (1 februari) skrev jag om fanzines i artikeln En inblick i fanzinekulturen. Ett fanzine är alltså en hemmagjord tidning av fans för fans och kan handla om egentligen vad som helst. Johan Lundberg har en lång historia inom fanzinekulturen. Intervjun är uppdelad i två delar.

Del 1: Pie Mag och hur Flyktsoda kom till

Under Läs mer “Fanzinekulturen: Flyktsoda Del 1”

Read more

Emma Lundström om USA och vänstern i kongressvalrörelsen

Ett och ett halvt år har gått av Donald Trumps presidentskap. Snart är det mellanårsval och USA:s politiska landskap är i tumult. Samtidigt som Trumps politiska handlingar och uttalanden bara blir alltmer uppåt väggarna, vinner progressiva krafter mark på lokalnivå. En av alla dem som de senaste åren har jobbat för en förändring i socialistisk riktning är Brian … Läs mer “Emma Lundström om USA och vänstern i kongressvalrörelsen”

Read more

Anders Fraurud undrar: Vad menar Busch Thor?

…vi måste komma ifrån den här ängsligheten där man är så osäker på vilka grundläggande värderingar man står för att man låter hela den svenska politiken bli paralyserad av Sverigedemokraternas existens.

Så uttryckte sig KD-ledaren Ebba Busch Thor (EBT) till SVT igår i samband med riksdagens öppnande.

Det är ett yttrande som jag funderar över. Yttrandet fälldes … Läs mer “Anders Fraurud undrar: Vad menar Busch Thor?”

Read more

Smederna vann första finalmatchen

Fyra fullsatta bussar med Smedfans åkte ner till Målilla och hejade på Smederna. Och många hade också åkt bil ner.

Första finalmatchen kördes i Målilla på Dackarnas hemmabana. Publiksiffra: 4913.

Det gick bra i första heatet för Smederna där dom tog en femetta.

Men sen tog Dackarna tre raka femettor. I heat sju plockade Smederna in 2 poäng … Läs mer “Smederna vann första finalmatchen”

Read more

FN dömer ut Venezuela-rapporteringen i USA:s och Europas dominerande medier

FN-expert: Krisen i Venezuela är ekonomisk, inte humanitär

FN:s High Commission for Human Rights publicerade 30 augusti 2018 rapporten från den oberoende experten för främjande av en demokratisk och rättvis internationell ordning, Alfred-Maurice de Zayas, grundad på dennes besök i Venezuela och Ecuador 26/11 till 9/12 2017.

Organisationer som Amnesty, Human Rights Watch, Office of the High Commissioner … Läs mer “FN dömer ut Venezuela-rapporteringen i USA:s och Europas dominerande medier”

Read more

Den stora branden i Torshälla 1798

I samband med Torshälla marknad nu i september visades en “miniutställning” på Bergströmska gården. En utställning som berättar om den katastrofala branden i Torshälla 1798. En brand som ödelade en stor del av staden och som gjorde halva befolkningen bostadslös. Detta står att läsa invid den den miniatyr av Bergströmska gården som byggts upp:

Branden i Torshälla 1798… Läs mer “Den stora branden i Torshälla 1798”

Read more

Evas dagbok från Kuba (40) – Den 26 – 28 september, 1968

Torsdag 26.9

Besök på en “Tribunal Popular”, folkdomstol. Folkdomstolarna består av lekmän, valda via CDR, och juridiska rådgivare. De finns i varje stadsdel och de behandlar lindrigare brott, småstölder, slagsmål, förargelseväckande beteende o.d., men kan inte döma till hårda straff. De vanligaste straffen är tillrättavisning, föreläggande att klara av sjätte klassen om man inte gjort det, att integrera … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (40) – Den 26 – 28 september, 1968”

Read more

eFOLKET: Målmedveten restaurering av arbetarrörelsen är vad som krävs!

Så har då alliansen med Sverigedemokraternas hjälp lyckats avsätta Stefan Löfven. Och taktikspelet fortsätter. Moderater och Kristdemokrater har ett starkt tryck från många av sina lokalpolitiker, medlemmar och väljare som vill ha samtal och kanske mer med SD. Centern och Liberalerna (tidigare Folkpartiet) har bundit sej med uttalade löften att aldrig samarbeta med SD. Kanske får vi se … Läs mer “eFOLKET: Målmedveten restaurering av arbetarrörelsen är vad som krävs!”

Read more

Evas dagbok från Kuba (39) – Den 20 – 22 september, 1968

Fredag 20.9

En ny arbetskamrat igen, Produktstudion expanderar. En fransk textilformgivare som deltog i samma jordbruksläger som svenskarna har lyckats få jobb här. Hon heter Yvonne och skall arbeta en del med oss i möbelgruppen.

I arbetet har vi nu hunnit så långt att vi fått lite begrepp om tillgängliga material. Här finns de tunnväggiga svetsade stålrören från … Läs mer “Evas dagbok från Kuba (39) – Den 20 – 22 september, 1968”

Read more

Månadens band: Simma i Vättern

Månadens band tuffar vidare och stannar ute vid Sensus replokaler i Vilsta där vi hittar punkbandet Simma i Vättern. Bandet har legat på is en del under 10-talet men kanske återfår de glöden och spelar lite mera live om något intressant erbjudande dyker upp.

Simma i Vättern bildades 2004 av Martin Johansson, bas och sång, Lukas Edvardsson, sång … Läs mer “Månadens band: Simma i Vättern”

Read more

eFOLKET:s chefredaktör: Evig tillväxt är omöjlig!

Sju förlorade år för människan, jorden och klimatet

För drygt sju år sedan skrev jag en ledare i dagstidningen FOLKET, som handlade om avgörande frågor om vårt sätt att leva som vi  i den rika delen av världens måste ställa.

Sedan flera decennier förbrukar vi mer av jordens resurser än vad som återskapas och att “bygga en politik … Läs mer “eFOLKET:s chefredaktör: Evig tillväxt är omöjlig!”

Read more

Waltersson: Nu är det upp till bevis för riksdagen

Nu är det upp till bevis för riksdagen. Nu utmanas Björn Söder som andre vice talman i riksdagen. Vänsterpartiet har nominerat Lotta Johansson Fornarve till den posten.

Björn Söder, som den här mandatperioden varit riksdagens andre vice talman, har gjort sig känd för ett flertal fördomsfulla och rasistiska uttalanden. Han har uttalat sig mot homosexuella och jämfört … Läs mer “Waltersson: Nu är det upp till bevis för riksdagen”

Read more

Nytt försök att förhandla fram ett kollektivavtal för hamnarbetarna

Sedan ett par år pågår en infekterad konflikt i Göteborgs hamn mellan arbetsgivaren APMTerminals och Hamnarbetarförbundet avdelning 4. Bakgrunden är att APMTerminals vägrar att teckna ett kollektivavtal med Hamn4an, utan istället hänvisar till ett avtal med fackförbundet Transport, trots att Hamn4an är det största facket i hamnen som organiserar nästan alla arbetare.

Arbetsgivaren har pressat arbetarna bland annat … Läs mer “Nytt försök att förhandla fram ett kollektivavtal för hamnarbetarna”

Read more

Solidaritetsorganisationer och latinamerikaner i Sverige varnar för USA:s hot mot Venezuela

Till FNs Högkommissarie för Mänskliga Rättigheter, Michelle Bachelet

Angående förhållandena i och hoten mot Venezuela, 45 år efter Chilekuppen

Bästa Michelle Bachelet

Den 30 augusti publicerade FNs Människorättsråden utförlig rapport om läget i Venezuela, författad av kommissionens utsedda oberoende expert, Alfred Maurice de Zayas.

Han skriver i sin rapport att:

“Effekterna av EUs och USAs ekonomiska sanktioner mot … Läs mer “Solidaritetsorganisationer och latinamerikaner i Sverige varnar för USA:s hot mot Venezuela”

Read more

Kvinnliga pionjärer (2) – Fogelstad

Om två veckor startar ABF:s samtalsserie Kvinnliga pionjärer. Dessa är Ellen Key, Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Emilia Fogelklou, Elise Ottesen Jensen (Ottar), Karin Boye och Alva Myrdal, uppväxt i Eskilstuna. Samtidigt skriver jag krönikor i eFOLKET. Den här (2/4) handlar om Kvinnliga medborgarskolan Fogelstad och behovet av pedagogiska förebilder, men ingår inte i samtalsserien.

Konstellationen bestod av Kerstin … Läs mer “Kvinnliga pionjärer (2) – Fogelstad”

Read more

Lars Henriksson: Blockpolitiken föddes ur klasskampen!

Utgången av årets riksdagsval var ingen överraskning: en stor högermajoritet i Sveriges riksdag. Samma läge som de senaste fyra åren med andra ord. Med den stora skillnaden dock att socialdemokraternas fortsatta nedgång, SD:s uppgång, tillsammans med högerförskjutningen av hela det politiska fältet gjort det möjligt och tänkbart med ytterhöger-allians i regeringsställning genom öppna eller tysta överenskommelser. Det skriver … Läs mer “Lars Henriksson: Blockpolitiken föddes ur klasskampen!”

Read more

Kjell Östberg om socialdemokratins kris

Alla utropade sig som bekant som segrare under valvakan. Till och med socialdemokraterna som kunde redovisa sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträttens genomförande jublade. Att efter två katastrofval tappa ytterligare närmre tre procent, motsvarande bortåt 300 000 röster, betyder tydligen ingenting bara för att man klättrat upp några procent från opålitliga opinionsundersökningar.

Krismedvetandet är obefintligt trots att … Läs mer “Kjell Östberg om socialdemokratins kris”

Read more

Högerextrem främlingsfientlig jurist utmanar anständigheten och rättsmedvetandet

Jessica Ohlson är en ung jurist bosatt i Nyköping. Hon arbetar på sin pappas advokatbyrå. Hon är hästintresserad och tränar galopphästar. Hon har som jurist representerat 27 unga flyktingpojkar som sökt asyl i Sverige.

Men Jessica Ohlson är också något annat. Hon är partisekreterare i det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Ett parti som har som ett av … Läs mer “Högerextrem främlingsfientlig jurist utmanar anständigheten och rättsmedvetandet”

Read more

SM-FINAL för Smederna!

Igår tisdag den 18 september var det dags för Smederna att köra andra semifinalmatchen mot Rospiggarna. Matchen kördes i Hallstavik.

Dom låg under med 12 poäng från förra mötet (39-51). Dom var tvungna att plocka in dom poängen och lite till för att kunna vinna.

Matchen blev en rysare för publiken och dom som satt hemma och tittade … Läs mer “SM-FINAL för Smederna!”

Read more

Klistermärken som fotavtryck

Jag brukar gå runt med min kamera och spana in klistermärken som sitter på stolpar, elskåp, papperskorgar och liknande. De är intressanta för de är som fingeravtryck från den tid vi lever i.

En del är mest tramsiga eller lite “skojiga”. Andra har budskap, ofta politiska budskap.

Jag har tidigare lagt upp några av de klistermärken jag “snubblat” … Läs mer “Klistermärken som fotavtryck”

Read more

Kameran som vapen – Del 2

I ett tidigare inpass har jag valt några fotografiska bilder om Sverige som haft stort genomslag i vår svenska politiska debatt. Bilder som har etsat sig fast på våra näthinnor. Nu följer jag upp med ett par internationella bilder som också har haft stor betydelse.

Jag kommer senare att visa och skriva om ytterligare några bilder.

Ernesto Che … Läs mer “Kameran som vapen – Del 2”

Read more

Peter Danngren om erfarenheten av sandlådelek med psyktant

Fragmentariska episoder ur ett brokigt liv (del 1)

Vi måste vara andra för att bli oss själva

(G.H. Mead “The Philosofy of the Present” 1959, sid 194)

1961 var ett jävla år. Det kalla kriget trappades upp. Under Paris broar flöt skjutna demonstranter i Seine.

Tio dagar efter min psykologutredning spärrar Öst-Tyskland av Berlin, … Läs mer “Peter Danngren om erfarenheten av sandlådelek med psyktant”

Read more