Göteborgs hamn, foto: Göran Assner.

Nytt försök att förhandla fram ett kollektivavtal för hamnarbetarna

Sedan ett par år pågår en infekterad konflikt i Göteborgs hamn mellan arbetsgivaren APMTerminals och Hamnarbetarförbundet avdelning 4. Bakgrunden är att APMTerminals vägrar att teckna ett kollektivavtal med Hamn4an, utan istället hänvisar till ett avtal med fackförbundet Transport, trots att Hamn4an är det största facket i hamnen som organiserar nästan alla arbetare.

Arbetsgivaren har pressat arbetarna bland annat med en serie lockouter och dessutom att ta ifrån skyddsombuden sina uppdrag, inte bara i Göteborg utan i alla hamnar där Hamnarbetarförbundet verkar. Men nu gör Hamnarbetarförbundet ett nytt försök att förhandla och vänder sig denna gång direkt till arbetsgivarorganisationen Sveriges hamnar.

Erik Helgeson. Foto: Jonatan Johansson.

– Vi har begärt förhandling med Sveriges hamnar och vi kommer att lägga fram ett konkret förslag till kollektivavtal. Situationen är helt ohållbar, vi har över hundra skyddsombud som inte får verka, ingenting fungerar i hamnarna, det är ett jävla skämt och arbetsmiljön går rätt ner i diket med hög fart. Så vi känner att det är dags att göra en påstötning igen. Sen kommer vi följa upp det med medlemsmöten beroende på vad arbetsgivaren svarar, säger Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet till Internationalen.

Är det här ett sätt att försöka gå förbi AMP-Terminals, att vända sig högre upp till arbetsgivarorganisationen?

– Nej, egentligen inte, det var ju arbetsgivarorganisationen som nationaliserade konflikten i våras när man införde den här policyn i alla sina hamnar, och i slutändan är det ju Svenskt näringsliv som driver den linjen. Så då får man väl vända sig till Svenskt näringsliv för att lösa frågan, säger Erik Helgeson.

Konflikten i Göteborgs hamn ledde tidigare i år till ett kontroversiellt förslag från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) om att tillsätta en utredning om inskränkningar i strejkrätten.

– Vi har ju lusläst lagförslaget och försöker agera utefter det. Vi låtsas helt enkelt att det här lagförslaget redan har trätt i kraft, och så agerar vi utefter det. Det är ingen större skillnad än vad vi skulle gjort i andra fall, men det är vissa detaljer som vi inte vill snubbla på i framtiden. Därför kommer vi skicka in ett konkret skriftligt förslag med hela avtalstexten, så att man inte kan göra rättsliga invändningar på den grunden, säger Erik Helgeson.

– Det spelar ingen roll nu men den möjligheten får de ju senare, med sossarnas lagförslag. Men i övrigt är det ju ingen skillnad, vår bedömning är att vi fortfarande kan vidta stridsåtgärder för att få till ett kollektivavtal. Den stora skillnaden blir ju senare i nästa skede när vi inte vet vad som händer om avtalet inte tillämpas. Vilka rättigheter till konflikt vi har då, till exempel. Men det är en senare fråga, först måste vi ha avtalet.

Vad har ni för förväntningar?

– Jag vill inte föregripa det. Oavsett vad som händer så blir det något som våra medlemmar ska ta ställning till. Antingen så förhandlar vi fram ett avtalsförslag eller en lösning som medlemmarna ska säga ja eller nej till i en omröstning, eller så blir vi avvisade och då är det upp till medlemmarna att bestämma hur vi går vidare.

Per Leander

Artikeln tidigare (21/9) publicerad i internationalen.se

You May Also Like