Foto: Rolf Waltersson.

Vindkraftverk i Eskilstuna

Nu reser sig tre av de nio vindkraftverken mot himlen. Det är Sundby vindpark som ligger någon mil norr om Eskilstuna på de stora fälten i trakterna runt Kafjärden. Bygget pågår för fullt och beräknas vara klart att tas i drift mot slutet av året.

Det rör sig alltså om nio 150 meter höga vindkraftverk som förväntas ge en årsproduktion på 89 Gwh. (Gigawatt-timme)

Efter överklaganden hit och dit, som det nästan alltid blir när det gäller vindkraft, påbörjades bygget redan 2015 med att det kinesiska företaget Enwind byggde de nio betongfundament som kraftverken ska stå på.

Men av någon anledning som jag inte känner till, stannade hela bygget upp och låg “i träda” flera år. Det tog fart igen efter att det norska företaget Cloudberry köpte upp projektet av det kinesiska företaget.

Det norska företaget fullständiga namn är Cloudberry Offshore Wind AB och är dotterbolag till Cloudberry Develop AB.

Cloudberry är det engelska namnet för hjortron.

Eftersom jag är sjukligt misstänksam försöker jag få fram något om ägarförhållanden och sånt för att se om man har “rent mjöl i påsen” eller om det finns något som är “anmärkningsvärt”.

Jag hittar inget konstigt, vilket kan bero på att jag letar på fel ställen. Eller så är det inga konstigheter. Allt är gott och väl.

Det enda jag får syn på som är värt att notera är att verkställande direktör är Charlotte Agneta Bergqvist, också är vd i ytterligare ett antal företag. Företag som inte tycks bedriva någon verksamhet:

Företag Anställda Omsättning
Cloudberry Utveckling Ii AB 0 0 SEK (2022)
Cloudberry Utveckling AB 0 0 SEK (2022)
Rewind Offshore AB 0 0 SEK (2022)
Cloudberry Wind AB 0 0 SEK (2022)
Cloudberry Projekt AB 0 0 SEK (2022)

Det kanske inte är något konstigt. Men för den oinvigde kan det se lite märkligt ut.

När jag åkte dit för att ta några bilder fick jag inte komma nära eftersom det är byggarbetsplatser. Jag fick nöja mig med några bilder på “behörigt avstånd”.

De byggarbetare jag pratade med talade engelska med nån brytning. Förmodligen som det brukar vara, att det är arbetskraft “utifrån”.

Man får väl hoppas att de har kollektivavtal med justa anställningsvillkor och löner.

PS. En annan vindkraftpark som var tänkt att byggas vid Duvhällan öster om Alberga i Eskilstuna kommun, har stött på patrull eftersom boende överklagat och stoppat bygget. Ärendet som påbörjades 2017 är ännu inte avgjort vad jag kan förstå. (se lästips – Boende överklagar vindkraftbeslut)

Kommuner har vetorätt och kan stoppa byggande av vindkraft, vilket många kommuner också gjort. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like