Bildskapare: Roszie / Pixabay.

Rapport från Amnesty – Det ser mörkt ut runtom i världen för de mänskliga rättigheterna

Amnesty International redovisar i sin rapport “The state ot the world´s human rights” hur läget i världen försämrats när det gäller de mänskliga rättigheterna.

Det handlar om krigen i Ukraina och i Gaza. Det är om krig och konflikter i flera länder i Afrika och i Asien, till exempel Jemen, Sudan, Iran och Myanmar, där mänskliga rättigheter “kommer i kläm” och där man bryter mot “krigets lagar” genom att civila drabbas i stor utsträckning och där människor drivs på flykt.

Det är död, hunger och svält, sjukdomar, söderbombade bostäder, sjukhus, skolor och infrastruktur. Det är rättsvidriga gripanden, fängslanden, tortyr och avrättningar.

Även Sverige får “sin släng av sleven” genom införandet av lagar i Sverige som innebär att vissa grupper pekas ut på ett stigmatiserande sätt och utsätts för godtycklig och diskriminerande behandling. Att det ökar klyftan mellan “vi” och ”dom”.

I sin rapport riktar Amnesty också kritik mot att Sverige lagstiftning är otillräcklig när det gäller skydd av samernas rättigheter. Det gäller inte minst nu när omfattande exploatering och gruvdrift planeras inom renbetesmarker. (se lästips).

Kan lägga till att Sverige tidigare har fått kritik från FN för att inte tillräckligt skydda samernas rättigheter.

Vill ni ha den “korta versionen” kan ni lyssna på inslaget från SVT Nyheter. Vill ni ha den “långa versionen”, gå in och läs rapporten från Amnesty Sverige.

Det är en dyster läsning. Men vi får inte deppa ihop och ge upp. Alla goda krafter måste samlas och ta nya tag för fred, frihet, rättvisa och mänskliga rättigheter. Det är lättare sagt en gjort. Men det är den enda lösningen – att aldrig ge upp.

Rolf Waltersson

Lästips:

Amnestys årsrapport 2023: En alarmerade situation för mänskliga rättigheter – Amnesty Sverige. 24 april 2024

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter – SVT Nyheter. 24 april 2024

Amnesty sågar Sverige: “Samernas rättigheter måste skyddas bättre” – SVT Nyheter. 24 april 2024

You May Also Like