Bo Bjelfvenstam 2009. Bild från Wikipedia

Dokumentärfilmaren Tom Alandhs dokumentärfilm om dokumentärfilmaren Bo Bjelfvenstam

Jag har suttit som naglad framför TV:n och sett ”100-åringen som tror på framtiden”. Inte bara en gång utan två gånger.

Det är dokumentärfilmaren Tom Alandh som gjort en dokumentärfilm om dokumentärfilmaren Bo Bjelfvenstam.

Bo Bjelfvenstam har rest jorden runt och gjort mängder av dokumentärfilmer. Allt från 1950-talets folkhemsbygge i Sverige till dokumentärfilmer runt hela världen.

Bland annat när han med eget flygplan och pilot reste runt i Central- och Sydamerika under ett par månader där han bland annat träffade Fidel Castro ”som gjort sig fri från USA och satsat på utbildning och sjukvård”.

Han berättar om en intervju med Indira Gandhi som mitt i intervjun får ett telefonsamtal. Det handlar om att Östpakistan kapitulerat och att Östpakistan (nuvarande Bangladesh) kan utropas som självständig stat. Indira Gandhi kom av sig och insåg inte att hon satt mitt i en intervju med Bo Bjelfvenstam och filmades när hon fick telefonsamtalet.

Han berättar om sina dokumentärfilmer som ibland var ”en kamp mellan det ytliga och säljbara och det fördjupande”. Att SVT ville ha det som var spektakulärt och pittoreskt på bekostnad av det mera djuplodande, seriösa och allsidiga.

När han ser tillbaka på sina dokumentärfilmer frågar han sig självkritiskt; ”Varför gjorde jag si och inte så?”.

När Bo Bjelfvenstam får frågor om framtiden svarar han:

”För egen del har jag ingen framtid. Men när förfallet gått för långt inser alla människor att det här håller inte. Vi måste göra nånting åt det”.

Lästips:

100-åringen som tror på framtiden – SVT Play.

Bo Bjelfvenstam – Wikipedia

Tom Alandh – Wikipedia

Så som i Himmelen – eFOLKET. 27 juni 2023. (Dokumentär av Tom Alandh om kompositören Stefan Nilsson. Gå gärna in och lyssna och titta på en fantastiskt fin och varm dokumentär om kompositören Stefan Nilsson)

Rolf Waltersson

You May Also Like