Foto: Steve Buissinne/Pixabay.

Svenska Läkare mot Kärnvapen drabbas hårt av att regeringen nu kapat banden till organisationer som arbetar för fred och mänskliga rättigheter

26 mars skickade jag mejl till Svenska Läkare mot Kärnvapen med anledning av att den borgerliga SD-regeringen kapat alla band med 18 organisationer som arbetar för fred och för mänskliga rättigheter, och att man med omedelbar verkan nu drar in alla bidrag. Totalt rör det sig om 21 miljoner kronor som fördelas mellan dessa 18 organisationer. I budgetsammanhang en struntsumma. Från regeringens sida handlar det om att slå undan benen på organisationer man tycker är ”obekväma och besvärliga”.

I ett mejl 26 mars frågade jag Svenska Läkare mot Kärnvapen:

Hur drabbas Svenska läkare mot Kärnvapen av denna nedskärning?

Vad får det för konsekvenser för ert arbete?

Lite försenat har jag nu fått ett svar från Josefin Lind som är generalsekreterare för Svenska Läkare mot kärnvapen:

”Vi är en av de som blev av med vårt verksamhetsstöd. Vårt treåriga kontrakt revs 22 december, (2023, min anmärkning) med två år kvar. Det är ungefär 2 miljoner per år som försvann för oss på ett bräde. Det får såklart konsekvenser för oss. Vi får äta av våra sparade medel, prioritera de aktiviteter och verksamheter vi ser genererar intäkter/medlemmar/synlighet och där vi ser att vi kan nå framsteg.

Från att ha varit tre heltidsanställda har vi återgått till två heltidsanställda och sagt upp mötesrum”, är svaret från Josefin Lind.

I ett pressmeddelande 22 december 2023 kritiserar man att ”Regeringen tystar röster för fred och nedrustning”. Man skriver bland annat:

”Vi kan inte annat än att tolka det som att regeringen tystar röster för att slippa ha en demokratisk debatt och kritik mot deras prioriteringar för kärnvapennedrustning..

Nu när Sverige är på väg in i en kärnvapenallians är detta besked särskilt anmärkningsvärt och oroväckande…

Svenska Läkare mot kärnvapen har hela tiden krävt att Sverige ska underteckna och ratificera FN-konventionen om kärnvapenförbud…

Svenska Läkare mot Kärnvapen har i över 40 år informerat om de medicinska konsekvenserna av kärnvapen. Det är en röst som inte kommer att tystas, men prioriteringarna om i vilka forum vi kan verka och vilka initiativ vi kan följa blir hårda”, skriver man i sitt pressmeddelande (se lästips)

Svenska Läkare mot kärnvapen är också kritiska till DCA-avtalet som ger USA fritt tillträde till 17 svenska militärbaser. Det gäller främst att Sverige inte i avtalet kräver förbud mot kärnvapen på svenskt territorium:

”Vi tycker exempelvis att försvarssamarbetsavtalet som regeringen skrivit med USA ( men som inte börjat gälla ännu, reds. anm.) bör inkludera en skrivelse om att aldrig tillåta kärnvapen i Sverige…

Kärnvapen i Sverige skulle göra oss till ett primärt mål”, kan man läsa i en artikel i Läkartidningen (se lästips)

Lästips:

Press: Regeringen tystar röster för fred och nedrustning – Svenska läkare mot kärnvapen. 22 december 2023

Svenska läkare mot kärnvapen: ”Kärnvapen måste stoppas” – SVT Nyheter. 7 december 2017

Läkare mot kärnvapen frågar ut politiker på Folk och försvar – Läkartidningen. 2024-01-08

SD-regeringen har förklarat krig mot fredsrörelsen – eFOLKET. 26 december 2023

Svenska Läkare mot Kärnvapen: USA:s nya utplacerade kärnvapen sänker tröskeln för kärnvapenkrig – eFOLKET. 7 februari 2020

Rolf Waltersson

You May Also Like