Tina Rokka från Vänsterpartiet i Vingåker hälsar alla välkomna.

Tåget som blev kvar på Stationen

Det var en efterlängtad sol och ett lika efterlängtat 1:a majfirande som återvände till KFV. (Katrineholm-Flen-Vingåker) Vänsterpartiets lokalavdelningar inom KFV brukar vanligtvis söka sig till större orter för att gå med i väletablerade tåg. Men i år valde man att tillsammans manifestera med nedslag i varje kommun.

Thomas Halvarsson, ordförande för (V) i Vingåker berättar att kontakt mellan lokalföreningarna togs under våren för att diskutera möjligheterna och formen för firandet. Tillsammans valde man att ta ett nytt grepp med manifestationer på de tre orterna under en och samma dag. Första anhalt Vingåker under förmiddagen för att sedan besöka Katrineholm vid lunchtid och sist Flen under eftermiddagen. En turné (eller tågstopp om man så vill) med samma koncept och samma talare på de tre orterna.

I Vingåker hälsade Tina Rokka från V i Vingåker alla välkomna och passade även på att tala om hur politiken i Vingåker har påverkats av ett högerstyre. Färre men längre sammanträden i kommunfullmäktige menade hon på urholkar den lokala demokratin. Thomas Halvarsson talade om och varnade för den extrema högervridning Sverige och världen bevittnat de senaste åren. Tony Rosendahl, V i Katrineholm, valde att inrikta sig på solidaritet med Palestina och Gaza samt kräva att Rysslands anfallskrig upphör. Lotta Back, Gruppledare för V i region Sörmland, talade om de nedskärningar som sker inom regionens verksamheter.

Cirka 50 personer slöt upp i Tågparken i Vingåker för att ta del av talen, musiken från Vingåker Windband, dricka kaffe, mingla för att  sedan rulla vidare österut i majsolen.

Robert Dahlqvist

You May Also Like