55 000 skönhetsprodukter. Valfriheten är total.

Många unga mår psykiskt dåligt i dagens samhälle – Då kan man sminka över problemen med skönhetsprodukter från Lyko

Idag när jag åkte runt en sväng här i Eskilstuna såg jag att staden är nerlusad med reklamaffischer. På var och varannan busskur möts man av budskapet “Lek loss med 55 000 skönhetsprodukter”. Det är reklam för skönhetsföretaget Lyko.

55 000 skönhetsprodukter, det låter ofattbart. Det är nästan lika många som det finns lingon i världen.

Skillnaden är att alla lingon ser likadana ut, medan de 55 000 skönhetsprodukterna borde se olika ut.

För exakt ett år sedan skrev jag: “Lek loss med 55 000 skönhetsprodukter”. eFOLKET 16 april 2020.

Man kan skoja och raljera över den här typen av reklam. Men det finns en allvarlig underton.

Vi läser och hör dagligen att alltfler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Orsakerna är många. En av de många orsakerna är det “skönhetsideal” som råder i samhället. Ett skönhetsideal som går ut på att man inte duger som man är. Därför ska man bättra på sitt utseende med att sminka sig, förändra utseendet med botox och andra fysiska ingrepp i ansikte och kropp.

Därutöver måste man ha moderiktiga kläder och skor för att inte känna sig utpekad och utanför.

Både killar och tjejer har den här pressen på sig, men främst tjejer. Jag hörde ett inslag på radio för ett tag sedan där det berättades att unga tjejer känner sig tvingade att sminka sig och “fixa håret” 1-2 timmar varje morgon innan de går till skolan.

Det här utnyttjas cyniskt och systematiskt av skönhets- och modeindustrin som gör vad den kan för att spä på det här trycket att man inte duger som man är.

Jag skrev inledningsvis att de här reklamaffischerna från Lyko finns över hela Eskilstuna. Förmodligen över hela Sverige.

Bilden som jag visar är dessutom från en busshållplats vid Rekarne gymnasieskola där mängder med gymnasieelever väntar på bussen varje dag.

När jag går in och tittar på Lykos hemsida (eller vad det heter) hittar jag att man nu, i samband med denna stora reklamkampanj, har extraerbjudande till just studenter:

“Lyko. Just nu 25 % studentrabatt”.

WeStudents erbjuder aktuella kampanjer och uppdaterade rabattkoder hos Lyko som gäller på hudvård, hårvård, smink, parfymer och apoteksvaror. Fyll på badrumsskåpet med nya skönhetsprodukter inför sässongen och glöm inte din Lyko studentrabatt för bästa pris på ditt köp.

Med våra rabatter kan du spara hundratals kronor varje gång du handlar hos oss så du kan ha pengar över till annat viktigt medan du pluggar”.

Man blir nästan tårögd över denna omtanke från Lyko. Man erbjuder studentrabatt så att studenterna “kan ha pengar över till annat viktigt medan de pluggar”.

Cynismen känner inga gränser.

Rolf Waltersson

You May Also Like