Lek loss med 55 000 skönhetsprodukter. Foto: Rolf Waltersson.

“Lek loss med 55 000 skönhetsprodukter”

Jag har fått en nästan sjuklig fixering vid reklam. Jag har tidigare skrivit flera inlägg här i eFOLKET om spelreklam, och om “kändisar” som ställer upp på spelreklam. Jag har skrivit om spelmissbruk, spelberoende, kriminalitet och annat elände som följer i kölvattnet på allt spelande.

När jag är ute och flänger kastar jag misstänksamma blickar mot alla reklampelare jag ser i vår offentliga miljö.

Idag tvärbromsade jag när jag såg ett nytt reklambudskap. Trodde först att jag läste fel. Men icke. Det står: “Lek loss med 55 000 skönhetsprodukter”.

Herrejävlar, det låter otroligt. Finns det verkligen 55 000 “skönhetsprodukter” att välja mellan.

Nästan lika många som det finns lingon i världen.

När jag kom hem började jag leta information om detta företag Lyko. Det fullständiga namnet är Lyko Group AB. Man har sitt huvudkontor i Vansbro.

För drygt ett år sedan öppnade man en ny butik i Vansbro, ett av företagets största butiker i Sverige.

På bilderna från invigningen ser man att det ringlade lång kö utanför och inne i butiken var det fullsmockat med folk som var på jakt efter skönheten.

Jag har inte djupgrävt i bolaget och dess ägarstruktur. Tror inte ens jag har kompetens att reda ut vem som äger vad i en härva av delägare som äger företag som i sin tur har dotterföretag som i sin tur äger…

Vad jag dock hittar är att näst största ägare i Lyko Group AB är ett företag som heter Fidelio Capital, som ägs av Katarina Martinson som är dotter till fastighetsmagnaten Fredrik Lundberg.

Fredrik Lundberg som nyligen rankades som Sveriges nionde rikaste miljardär med en förmögenhet på 42 miljarder kronor.

Generationsskifte i Lundbergföretagen AB pågår så sakteliga genom att Fredrik Lundberg överfört 8 miljoner aktier till sina två döttrar Louise Lindh och Katarina Martinson. Det är aktier till ett värde av 6 miljarder kronor.

Det är alltså Katarina Martinson som äger Fidelio Capital, som är näst största ägare i Lyko Group AB.

Eller som man säger. “Var ska sleven vara om inte i grytan?”

Som kuriosa kan nämnas att namnet Fidelio kommer från det latinska ordet fidelis, som betyder trogen, lojal, pålitlig.

I oktober förra året blev Lyko och två andra skönhetsföretag utsatta för en “gryningsräd” av Konkurrensverket. Man misstänkte att Lyko och de två andra bolagen samarbetade för att stänga ute konkurrenter från marknaden.

“Vår inblandning är så minimal. Jag förstår varför utredningen gjordes hos oss, men vi har ingen direktinblandning i det här” sade Lykos grundare och vd Rickard Lyko till Dagens Industri.

Nu har Konkurrensverket beslutat att lägga ner utredningen mot Lyko Group AB.

Så här i studenttider erbjurer Lyko också studentrabatt på skönhetsprodukter. Så omtänksamt. Man blir nästan tårögd.

“Vill du förändra välden?” kan man läsa i skyltfönstret vid den nyöppnade butiken i Vansbro. Undrar just vad man syftar på? Man lever ju på att folk ska känna sig missnöjda med sitt utseende.

Rolf Waltersson

You May Also Like