USA duttar inte! Nu ska valet i Ecuador riggas – till varje pris!

CIA:s och utrikesdepartementets uppdrag: att hindra vänsterns Andrés Arauz från att bli president!

Andra omgången i det ecuadorianska presidentvalet står mellan den progressive Andrés Arauz som stöder den tidigare presidenten Rafael Correas “medborgarrevolution”, och bankiren Guillermo Lasso. Valet 11 april närmar sig och axeln mellan nuvarande presidenten Lenin Moreno och USA har formerats, med en nyckelroll för CIA. Uppgiften: att hindra Andrés Arauz från att bli president!

I mitten vänsterkandidaten Andrés Arauz, som vann den första valomgången. Foto: @ecuarauz.

Nyligen hölls ett hemligt möte på Galapagosöarna mellan den ecuadorianska regeringen och USA. Från Ecuador: president Lenin Moreno, vicepresident Maria Alejandra Muñoz och generalsekreteraren för presidentens kabinett Jorge Wated. Från USA: ambassadör Michael Fitzpatrick och höga militära chefer.

På mötet tackade Moreno USA för stödet från dess ambassad i Quito, som låtit alla Morenos medarbetare i regeringen och ecuadorianska diplomater i Washington genomgå test med lögndetektor, polygraf. Det då någon av dem kan ha läckt information 4 februari om de destabiliseringsplaner som Ecuadors och USA:s regeringar gjort upp för att hindra Andrés Arauz och anhängare till Rafael Correa från att vinna i valet 11 april.

Kabinettssekreteraren Jorge Wated har fått instruktioner att övervaka all e-post och sociala medier för alla medarbetare i regeringspalatset.

Ambassadör Fitzpatrick gav Moreno en hemlig rapport som ger Arauz en 20-procentig (!!) ledning före Lasso. Rapporten baseras på analyser från CIA. Vid mötet kom man överens om att sparka utrikesminister Luis Gallegos från regeringen då han motsatt sig Morenos och Fitzpatricks order att trappa upp den diplomatiska konflikten med Argentina. Gallego skulle ha skrivit en protestnot till sin argentinske motsvarighet för att invända mot president Alberto Fernandez´ uttalanden om Lenin Moreno. Men det verkliga syftet var att försämra relationerna mellan Ecuador och Argentina beroende på de sympatier som såväl Rafael Correa som Andres Arauz har för Argentinas president Alberto Fernandez och vicepresident, Cristina Fernandez.

På uppmaning från flera senatorer i USA ska Lenin Moreno göra sig av med den tidigare presidentsekreteraren Juan Sebastian Roldan för att denne inte hindrade Arauz seger i den första valomgången och för att han inte vidtog alla överenskomna åtgärder i samarbetet med Colombias regering för att [lögnaktigt] koppla Correa och Arauz till ELN-gerillan i Colombia.

Den tidigare ministern Maria Paula Romo förbereder Morenos avgång [presidenten är extremt impopulär och ställer inte upp till omval]. En påstådd hjärtsjukdom ska motivera avgången som ska tillkännages från USA. I flera veckor har hemliga dokument och pengar förts ut från regeringspalatset. Parallellt pågår förstörelsen av känslig information om den nuvarande regeringen.

I regeringspalatset har USA:s ambassadör Fitzpatrick ett permanent kontor, intill presidentens. Det är i dessa korridorer som en Kriskommitté övervägs för att leda landet under den allt sämre situationen. Kommittén skulle utgöras av Maria Paula Romo själv, vicepresident Maria Alejandra Muñoz, OAS och ambassadör Fitzpatrick.

Zoommöten hålls mellan Romo och USA senatorerna Marco Rubio och Robert Menendez samt Martha Constanza Youth från USA:s UD.

Flera möten har hållits mellan offentliga och privata mediechefer med medlemmar från Kommunikationssekretariatet, SECOM. Syftet är att skapa en mediestrategi inför valet och driva en landsomfattande kampanj för att reducera möjligheterna för Correas och Arauz´ anhängare. De huvudsakliga argumenten som kampanjen ska sprida är att Arauz kommer att göra Ecuador till ett nytt Venezuela; att hans valkampanj finansieras av colombiansk gerilla; och korruptionsanklagelser. För att backa upp detta har 250 000 falska Twitterkonton hyrts in.

Som komplement har Lenin Moreno, USA:s knarkbekämpningsbyrå DEA och den nationella polisen diskuterat hur knarkhandel till havs och i luften, i gränsområdet mot Colombia, ska kopplas till Arauz.

Ytterligare en väg som utforskas i dessa dagar av Moreno tillsammans med den nationelle koordinatorn för Pachakutikrörelsen, Cecilia Velazques, är att utnyttja demonstrationer och krav till Valskiljenämnden för att hindra Arauz valseger. Likaså kom en uppmaning från Pachakutik om att ogiltigförklara valet. Men det finns medlemmar i rörelsen som inte delar Yaku Perez förrädarposition [denne kom 3:a i första valomgången och protesterade mot valresultatet]. Dessa medlemmar förkastar alliansen mellan Pachakutiks ledare Yaku Perez, högerkandidaten Lasso och nuvarande president Moreno och särskilt alliansen mellan Pachakutik och USA:s ambassad. De föredrar i detta läge Andrés Arauz. Nyligen har ursprungsbefolkningen från Shuar, i provinsen Sucumbios, beslutat att stödja Arauz.

Foto: Alborada

11 april står Ecuadors framtid på spel. Å ena sidan bankiren Lasso, med stöd av president Moreno, USA och högerfalangen av ursprungsbefolkningsrörelsens byråkrati. Å andra sidan Andrés Arauz och ett projekt för social rättvisa baserad på medborgarrevolutionen som drevs framgångsrikt under tio år av Rafael Correa.

Trinchera de Ideas, Katu Arkonada 210329.

Ecuador: Lenin Moreno and the CIA against Andres Arauz

Översättning och bearbetning: Zoltan Tiroler

Ecuador, det psykologiska kriget mot vänstern och det folkliga alternativet Andrés Arauz

Arauz hotas öppet av överstelöjtnanten René Proaño att få ett skott i pannan om han vinner presidentvalet!

Universitetsprofessorn och kolumnisten Dax Toscano gör en omfattande analys av de senaste händelserna och den nuvarande valkampanjen i det andinska landet. Nu återstår det en vecka till den andra omgången av valkampanjen den 11 april för att välja en ny president i Ecuador.

Som väntat har kampanjen för högerkandidaten Lasso, stödd och uppbackad på alla sätt av CIA:s olika underorgan, startat en brutal medieoffensiv med tusentals falska konton på nätet. Nu hotas Andres Arauz också från högre militära officerare, som i fallet med armélöjtnanten, René Proaño, som öppet varnar och hotar vänsterns kandidat Andrés Arauz och hans anhängare att bli förvandlade till militära mål om Arauz vinner presidentvalet nästa söndag, allt för att manipulera och skrämma Ecuadors folk från att rösta på den unge ekonomen.

Dick Emanuelsson 210402

P.S. Cirka 10 dagar innan valet meddelar ursprungsbefolkningen Conaies ordförande, Jaime Vargas, att de ställer sig bakom Arauz och UNES.

Telesur 210403

Conaie respalda candidatura de Andrés Arauz en Ecuador

Artiklarna tidigare publicerade på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

You May Also Like