Bildskapare: ArtTower / Pixabay. Bilden beskuren.

Region Stockholm ska nu anställa en hovnarr …

Efter alla turer kring landshövdingen i Stockholms län, förre detta (M)-chefen Anna Kinberg Batra – och hennes skumma anställningsförfarande som är, eller gränsar till, vänskapskorruption – kommer nu uppgifter från en “vanligtvis välunderrättad källa”, som det brukar heta, att regionen nu ska anställa en regionkomiker.

Ja, varför inte. Tranås kommun har anställt en kommunpoet som skriver dikter om arbetsplatserna i kommunen.

Västervik har anställt en KOKO – en kommunkoreograf som ska stimulera kommunens innevånare att ta ut svängarna.

Och Strängnäs har sedan 2018 en anställd kommunförfattare som ska stimulera läsandet och skrivandet bland kommunens invånare

Att nu ett landsting, eller region som det numera heter, anställer en landstingskomiker tycker jag är en helt riktig satsning. Inte minst i dessa tider då den gråa statsapparaten och dess förgreningar verkligen behöver livas upp.

Landshövdingen är ju sedan urminnes tider, närmare bestäm sedan 1634, konungens förlängda arm ute i landet. Befattningen benämndes tidigare “Kunglig Majestäts befallningshavare”, så kanske den rätta titeln på denna komiker borde vara hovnarr.

Förr hade man ju vid hoven narrar, men även narrinnor, som skulle göra pajaskonster, gyckla och göra narr av konungen på ett underhållande sätt till kungligheternas glädje. De var dåtidens ståupp-komiker.

Vem kan då vara den mest kvalificerade för denna tjänst vid region Stockholm? Första tanken går naturligtvis till David Batra. Han är känd ståupp-komiker med många strängar på sin lyra. Han förekommer flitigt i media. I allt från komikerroller, till rollen som “mysfarbror” i TV-fåtöljen på julafton, och som sommarpratare.

På sitt gedigna cv har David Batra ett oslagbart trumfkort – han är gift med Anna Lindberg Batra, landshövdingen i Stockholm, som har som princip att hon själv har hand om nyanställningarna.

Det vore nästan tjänstefel av Anna Kinberg Batra att INTE utnämna sin man David Batra till region Stockholms hovnarr.

Förr, på den gamla goda tiden, då det var ordning och reda, hade landshövdingarna landshövdingeuniformer, så att pöbeln kunde se den tydliga skillnaden mellan en upphöjd landshövding och en simpel statardräng. Åsynen av en uniformerad landshövding imponerade på många så till den grad att en bild på en reglementsenligt utstyrd landshövding ej sällan fästes till kontemplativt beskådande inne på hemlighuset.

Här i Eskilstuna har vi tre bevarade utedass. De sista utedassen var i bruk fram till 1988.

Foto: Rolf Waltersson.

Ett av dessa utedass kallas allmänt för “Landshövdingehuset”, där man på en affisch kan se alla landshövdingar i Södermanlands län sedan tiderna begynnelse 1634, året då Axel Oxenstierna inrättade systemet med landshövdingar, och fram till landshövding Ivar Norberg 1990.

Bland namnen på den långa listan kan nämnas:

Printzskiöld

Lagerbielke

Ulfsparre af Boxvik

Gyllenstierna af Björksund och Helgö

Scheffer

Peijron

Fleetwood – som dock inte har något att göra med musikgruppen Fleetwood Mac som bildades först 1967.

Av adelsnamnen framgår att inte “vem som helst” kunde komma i fråga som landshövding på den gamla goda tiden.

Numera kan ju en landshövding heta både Andersson och Pettersson och Lundström. Landshövding i Sörmland är nu Beatrice Ask, också är en avdankad M-politiker.

Jag har också en bild från 1907 då landshövding Carl L A E Reuterskiöld besökte Torshälla.

På bilden står mottagningskommittén samlad framför rådhuset. Landshövdingen i sin landshövdingeuniform i mitten främsta raden. Övriga på bild är stadens stadsfullmäktige, borgmästare Albin Edsberg iförd sin borgmästarhatt samt statsfiskalen Gustav Larsson. Bilden har jag fått låna från hembygdsföreningen S:t Olofs Gille i Torshälla.

Rolf Waltersson

Lästips:

Gycklare – Wikipedia (läs avsnittet med rubriken Hovnarr)

Poeten i Tranemo – eFOLKET. 25 oktober 2012

Efter att Tranemo skaffat sig en kommunpoet – Nu söker Västervik en kommunkoreograf – eFOLKET. 9 november 2021

Kommunförfattare – Strängnäs kommun

Vänskapskorruption på högsta politiska nivå – eFOLKET. 12 april 2024

You May Also Like